Калфин: Премиерът Борисов ме увери, че ще подкрепи кандидатурата ми за ОЛАФ

3320
Калфин: Премиерът Борисов ме увери, че ще подкрепи кандидатурата ми за ОЛАФ
Снимка: БГНЕС

Имах среща с премиера Бойко Борисов и получих уверение, че ще получа подкрепа. Това каза претендентът за генерален директор на ОЛАФ Ивайло Калфин пред БНР. Той изрази увереност, че българското правителство ще подкрепи кандидатурата му и ще лобира за нея.

Кандидатирах се за ОЛАФ, защото познавам европейския бюджет, заяви Калфин, който е втори сред четиримата кандидати за шеф на ОЛАФ, измежду които предстои да бъде направен изборът.

Калфин очаква Турция да стане по-агресивна към съседите си

"Според мен тенденцията, по която е тръгнал Ердоган, е да установи една много силна централизирана власт в Турция и на тази власт ѝ тря...

„Аз се кандидатирах по една единствена причина – аз съм един от немногото хора в Брюксел, който години от различни гледни точки познава европейския бюджет. Работил съм активно по него като министър, член на съвета, като евродепутат, когато бях докладчик и главен договарящ по седемгодишния бюджет, който е в момента, познавам го много добре от страна на комисията. Управлявал съм европейски фонд. Имам поглед от много страни, а това, което нямам, е опит в разследванията“, каза Калфин, цитиран от БГНЕС.

Четиримата кандидати, които сме останали, са изключително силни. Двама от тях са много високи професионалисти и с опит в разследването. Досегашните директори на ОЛАФ са били прокурори, каза политикът. Конкурсът продължава вече почти година, като досега е имало осем изслушвания. Следващото ще бъде пред представители на страните членки в Съвета. Калфин поясни, че процедурата е сложна, защото постът е важен. Сега е важно как ОЛАФ ще се съчетае с европейския прокурор. ЕС засилва възможността си да разследва и да наказва престъпления. Тази институция ще работи заедно с европейския прокурор. Проблемът е, че не всички страни са подкрепили европейския прокурор, което значи, че там той няма да може да прави проверки и те ще се правят от ОЛАФ. Контролът върху използването на средствата, е начин да се покаже на данъкоплатците, че тези пари не отиват за незначителни неща.

Най-много гласове има финландец, след това втори е Калфин, следван от французин и германец. Според Калфин Франция и Германия няма да си оставят хората без подкрепа, а първият е издигнат от ЕНП.

Той твърди, че действително има пробив – първият директор е германец, вторият – италианец. И двамата са били прокурори. Решението кой да оглави ОЛАФ ще се базира на две позиции - едната да се повиши контролът, а другата е че при реформата на ОЛАФ е важно да има нетрадиционен човек.

Калфин: България трябва да иска компенсации от ЕС заради СЕТА

България би трябвало да иска компенсации заради временното влизане в сила на СЕТА - споразумението за свободна търговия с Канада. Това ...

Аз максималното, което мога да направя, е да се представя добре на деветия кръг – който е изслушването през Съвета. Крайното решение ще го вземе Европейският парламент и той ще избере измежду четири, силни кандидатури, подчерта Калфин. В момента по данни и на ОЛАФ и на Сметната палата ние не сме сред проблемните страни по разходване на средства. Това означава, че доста добре сме си свършили работата, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика