Калоян Методиев: Шансовете за съставянето на каквото и да е правителство намаляват

2996
Калоян Методиев: Шансовете за съставянето на каквото и да е правителство намаляват
Снимка: Президентство

Калоян Методиев, политолог и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, в интервю за Радио „Фокус“.

- Г-н Методиев, какво послание отправя коалицията ГЕРБ-СДС с предложенията, които прави за министри? Има ли намигане и надежда, че този състав може и да бъде подкрепен, въпреки анонсите, които бяха направени от другите политически партии в парламента?

Калоян Методиев: Не виждам особена надежда това предложение да бъде подкрепено от някоя от останалите политически формации в парламента. Очевидно се предлага от страна на управляващите, защото са първа политическа сила и защото трябва да се поддържат като субект, който е на терен, и който продължава да участва в политическия процес. Това е факт, но е и факт, че те го правят в ситуация на изолация.

- Това, че в състава на проектокабинета има определени имена, които в един или друг момент от кариерата си са били съмишленици с част от партиите в парламента, без значение ли ще остане?

Калоян Методиев: Да, в тази ситуация личните отношения ще потънат на фона на партийните интереси и на очакването за нови избори, което предполага ясно открояване на субектите, което предполага конкуренция. В този смисъл хвърлянето на мостове чрез бивши членове на една или друга партия няма да проработи.

- Тоест, в случая няма никакво значение какви са имената, които влизат в предложенията? Така или иначе това е кабинет, който е обречен на неуспех?

Калоян Методиев: Да, в общи линии накратко казано това е кабинет, който трябва да бъде предложен, за да бъде отхвърлен.

- В интервю за бТВ тази сутрин Даниел Митов казва, че всички опити ГЕРБ да бъде заобикалян ще бъдат наказвани в последствие от избирателите. Има обаче и обратната теза, че всеки влязъл в коалиция с ГЕРБ ще бъде наказан. Кое от двете твърдения е по-вярно?

Калоян Методиев: И двете са верни, абсолютно верни са, защото България не е страна, която се подчинява на логиката, когато става въпрос за избори и за изборни нагласи. Избирателите са склонни да се люшкат от една крайност в друга емоционално, склонни са да съжаляват един човек и да му простят нещо, което е непростимо във всяка една останала държава в политиката. И от друга страна са склонни да наказват определени политически сили просто ей така, без логика, въпреки че им предлагат програма, план за развитие, не са оцапали с властта. Така че, по отношение на изборите от политическата сергия, българският избирател е непредвидим.

- Вниманието е насочено определено към втората политическа сила. Има ли според вас сигнали, които да подсказват дали „Има такъв народ“ (ИТН) ще предложи състав на кабинет или ще върне мандата?

Калоян Методиев: Има един океан от слухове в момента в държавата – познат на познат има информация, която е много секретна от Трифонов или от негов приятел, който говорил с приятел. В общи линии това е атмосферата, която се върти около намеренията на втория политически субект. Нищо не се знае от това, което се случва в момента. Нещата са непредвидими, защото втората политическа сила в най-голяма степен представлява това, което казах преди малко – изненадата на българския избирател, която винаги „поднася“. Тоест, на тези избори това беше емоционалната изненада. И в този смисъл и мълчанието от страна на самия Трифонов продължава да подхранва тези слухове, тези инсинуации, които вървят в момента. Но ми се струва, с оглед на хаоса, който виждаме да се задава в държавата, и с участието на парламента най-вече, на тези нови политически субекти, които влязоха в Народното събрание, шансовете за съставянето на каквото и да е правителство намаляват в момента, и дори да има някакво правителство, бих го определил като правителство на Голготата.

-  Мълчанието се оказа печеливша стратегия за ИТН по време на предизборната кампания и може би и до момента. Колко дълго обаче може да продължи това мълчание?

Калоян Методиев: Не може да продължи много дълго, защото в един момент процедурите те притискат до степен, в която идват в твоите ръце, и ти трябва вече да говориш или да правиш нещо, което да обясняваш с говорене. Така че мълчанието им ще продължи до втория мандат. Освен, ако не станем свидетели на едно мълниеносно връщане и отново потъване в света на мълчанието. Не изключвам и това. Пак казвам, нещата са непредвидими, не могат да се обяснят с логиката. България от 27 държави в Европейския съюз в момента разви някакъв уникален модел да е най-зле от всичките по отношение на всичките си възможни показатели, и да се опитва да се вкара в още по-голям хаос по тази линия.

-  Все пак, ако така или иначе ИТН направи опит за правителство, те вече заявиха, че това не би било в коалиция с досегашните, системните партии, които са били в парламента, и ако съставят кабинет на малцинството или пък на експертите, колко дълъг би могъл да бъде животът на един такъв кабинет?

Калоян Методиев: Две неща искам да кажа на вашия въпрос. Първо, кратък, броени месеци, въпреки че в България временните неща понякога са много трайни. И второ, много ми е странно кой успя да насади в общественото мнение нови и стари субекти, партии на статуквото и партии промяната.

- Партии на протеста.

Калоян Методиев: Да, да, абсолютно. Раздадоха се етикетите толкова произволно, толкова манипулативно, че откакто се почна това говорене се сещам за един мой преподавател в университета през 90-те години Цветан Марков, който започваше всяка лекция с едно изречение: „Колеги, България е страната на ментетата“. Та, кой сложи етикета „Нови“ на Мая Манолова, Татяна Дончева, които са с много по-голям политически стаж от който и да е в този парламент, и Слави Трифонов, който в момента се явява доайен в парламента на публичните фигури, които имат участие в политиката. Говоря тук още 2001 година с „Гергьовден“, преди това конфликтите и участието и с Жан Виденов, и с Костов. Кое е ново, кое е старо в тази ситуация, кое е статукво, кое е промяна? Това е абсолютно неправилно интерпретирано, етикетирано и послужи за манипулация в обществото. И това го казвам с опиране единствено и само на фактите. Гледайте кой, кога, откога, къде и какво е правил в политиката, кой е бил в колаборация с Борисов, кой е работил с него, кой е бил подкрепян от него и как на базата на близките си отношения с Борисов в един момент проглеждаш и се заявяваш за нов, и те припознават като такъв. Нещата наистина са абсурдни по отношение на конфигурирането в публичното пространство на етикетите на субектите в момента в парламента. Това нещо манипулира и хората, и преценката, която се дава, и перспективите пред страната.

- Това означава ли, г-н Методиев, че всички ние сме зрители в едно представление, в което действието се развива отвъд сцената, не е това, което реално виждаме на политическата сцена? Тоест, не става дума за надпревара на политически идеи и визии за развитието на страната, а става дума за някакви други интереси, за които обаче ние обаче само можем да се догаждаме?

Калоян Методиев: До голяма степен можем да говорим и за задкулисие. Мораториумът, който внесе Корнелия Нинова миналата седмица да се спрат назначенията, изведнъж странно защо не беше подкрепен от 3 от явяващите се като опозиция на управлението политически субекти: „Мутрите“, „Демократична България“ и ИТН на Слави Трифонов, което доведе дотам, че вчера бяха сменени, де факто беше обезглавена енергетиката и подменена наново за 5 години напред с хора на управляващите. Тоест, когато говорим за декларации: да, шумни, кресливи, видими, против са, „Докарайте ни Бойко тук“ като мечка, но когато стане въпрос за разграждане системата реално, за спиране на порочните й практики, които текат и в момента, виждате, че гласуванията показват съвсем различни неща. Тоест, пак казвам, че трябва да мислим и да гледаме с фактите, а не на базата на етикетите. Няма значение какво пише на етикета на една бутилка, важно е какво е налято вътре. Независимо дали бутилката е от уиски, вътре може да има боза, и обратното. Това искам да кажа на слушателите, защото в момента наистина облъчването, манипулацията, която тече по отношение на публично говорене е огромна.

- Всички го знаем това, но се поддаваме на изкушението да купуваме опаковки, а не съдържание.

Калоян Методиев: Точно.

- Ако се стигне до връчване на трети мандат, изборът ще бъде в ръцете на президента – какви са шансовете БСП да получи този мандат и доколко тя е готова да управлява?

Калоян Методиев: Ако гледаме по отношение на логика, на експерти, на програма и на политики, това е в момента единственият стабилен конструкт, който се вижда на политическата сцена, който има готов план за управление – Нинова го представи преди изборите. Оттук нататък той ще падне жертва на математиката, защото гражданите избраха емоцията, очевидно не се интересуват от управленски политики, конкретики, излизане от кризата, здравна, социална икономическа. Така че шансовете са малки за съставяне на кабинет, според мен, с мандат на трета политическа сила.

- Не си ли създаде вчера БСП допълнителни врагове с пресконференцията, която даде лидерът Корнелия Нинова по отношение на неподкрепата на тяхното предложение в парламента?

Калоян Методиев: Очевидно тя е решила да бъде последователна и принципна, и да се придържа към истината. Да, ще понесе поражения от гледна точка на отношенията си с тия нови, вие виждате, че и аз ставам жертва на тая пропаганда – на тия субекти, които влязоха в парламента. Но от друга страна в политиката истината и принципната позиция дългосрочно често е по-печеливша, така че мисля, че този ход е бил премислен от нейна страна и чисто дългосрочно й дава аванс спрямо останалите.

- Ключова ли е ролята на президента в процеса по съставяне на кабинет, особено ако се стигне до варианта, при който той трябва да връчи трети мандат на партия по негов избор?

Калоян Методиев: Зависи от личността на президента. В определени кризисни ситуации определени президенти са играли ключова роля за стабилизиране на страната или за повеждането й в определена посока. Визирам тук и Петър Стоянов през 1997 г., и Първанов, който стана активен участник във формирането на Тройната коалиция. Очевидно, случаят при Радев не е такъв. Той каза, че не може да поеме такава отговорност, мисля, че заяви, че няма и правомощия за такова нещо. Така че той прие за себе си някаква пасивна роля, поне видимо и поне засега.

- Влиза ли страната в своеобразна политическа криза?

Калоян Методиев: Не, защото тя вече е влязла в политическа криза по всичките белези, които може да съдим в момента. Проблемът е, че след нея ще последва задълбочаване и на икономическа, социална, здравна, управленска, блокаж на администрацията, спиране на необходимите промени, които трябва да бъдат направени в държавата, да се стабилизира тя след управлението на ГЕРБ, което ни докара до най-лошите показатели в цяла Европа във всяка една класация. Така че държавата отива към хаос и въпросът е тук дали ще мине през някакво транзитно бързо правителство, или ще отидем към нови избори, за да се търси ред в хаоса, както винаги, след криза, за да може да се излезе от нея.

- Старите не ги искат, новите не знаят как – това ли е обобщението от ситуацията?

Калоян Методиев: Не. Обобщението е, че не се знае кои са старите, кои са новите и какво искат избирателите. Очевидно не го знаят. Надявам се тоя парламентарен хаос, който следва в момента, и това изкристализиране на позициите по отношение на управлението да доведе до малко повече разум у избирателите и да си видят интереса, всеки от своята камбанария, за да може страната да върви напред с управление, което дава решение, което има краен резултат по отношение на доходи, на здраве, на строителство, всяка сфера в живота, която се сетите, и която е забатачена в държавата. Просто трябват ни решения, трябват ни резултати.

Калоян Методиев: Държавата има нужда от нов профил в политиката

“Всичко, което се случи през изминалата година, мина под знака на коронавируса. Той промени и политическата динамика и новите зад...

- Почти всички ваши колеги, политолози, анализатори, дори политици казват, че при едни нови избори картината едва ли би се променила съществено, ще бъдат много малки нюансите. Но на фона на това, което казвате, смятате ли, че за малкото време от учредяването на 45-то Народно събрание има някакво изтрезняване у хората след това емоционално гласуване, което казвате, че са направили?

Калоян Методиев: Горещо се надявам. Ситуацията е много динамична. Тоя парламент е заседавал досега два или три дни, но виждате, че такъв панаир отдавна не е бил, аз поне не си спомням в парламента такова нещо от много, много, много години. Надявам се да почнат да изтрезняват, защото виждате, че дори едни първи решения, които взеха, ми се струват ретроградни, абсурдни – да преместим заседанията на парламента в старата сграда. Разглобиха новата система, модерна сграда, европейска. Трябва да върви светът напред, да се развива, да се върнем в старата от читалищен характер. А защо? – не беше толкова ясно. И то нови партии, които претендират, и субекти, които претендират за някаква модерност, също се оказаха ретроградни. Така че давам ви един пример, разбира се, с какво почнаха и какво решиха, че е изключително важно в тоя момент в държавата. Нещата са непредвидими от гледна точка на избирателите, но се надявам да има едно отрезвяване, защото винаги след хаоса трябва да дойде ред. Това е изконно правило в политиката, в живота, за да може да се върви напред като общество, развитие, като резултати.

- Близо ли са предсрочните избори? Някои говорят още лятото, преди президентските избори?

Калоян Методиев: Възможно е. Пак казвам, че всичко е замъглено в океана от слухове, който е обгърнал Слави Трифонов. Там някъде е ключът за това дали ще имаме избори през юли месец, или ще се прави опит за сглобяване – повтарям думата сглобяване, на някакво правителство, защото то не може да бъде излъчено, избрано, стабилно, устойчиво, може да бъде само сглобено.

- В някаква степен е парадоксална ситуацията, при която всички искат кабинет, но всички гледат към предсрочните избори, поради невъзможност той да бъде формиран – поне днес така изглеждат нещата и към този момент. Разбира се, това може да претърпи редакция.

Калоян Методиев: Да.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика