Кандидатът на управляващите стана председател на новия антикорупционен орган

8901
Кандидатът на управляващите стана председател на новия антикорупционен орган
Снимка: БГНЕС

Кандидатът на управляващите Пламен Георгиев очаквано бе избран от парламента за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Единственият му конкурент беше Николай Николов, издигнат от БСП. Досега Георгиев бе шеф на комисията за конфискация - Комисия за отнемане на незаконни придобитото имущество, а Николов на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Той е известен и с факта, че беше наблюдаващ прокурор по случая "Ало, Ваньо", за когото изтече запис как Бойко Борисов говори с тогавашния (вече покоен) директор на Агенция "Митници" Ваньо Танев относно бизнеса на Михаил Михов, по-известен с прякора Мишо Бирата. Години по-късно Георгиев обясни, че не знаел за разговора по онова време.

Новият антикорупционен орган можел да е център на Балканите за борба с корупцията

Твърдото ми убеждение е, че този нов антикорупционен орган има възможността ефективно да се бори с корупцията чрез предвидените в закон...

Георгиев бе избран с 148 гласа "за" от 218 гласували. Против бяха 66, а 4 се въздържаха. Николов събра само 79 "За".

Припомняме, че Комисията за противодействие на корупцията беше създадена в края на 2017 година по силата на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта. Парламентът избира председателя, след което той посочва екипа си - един заместник и трима членове. Мандатът ѝ е шестгодишен.

По време на дебатите от БСП поставиха под съмнение независимостта на Пламен Георгиев, ако бъде избран на поста председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Кристина Сидорова - заместник-председател на антикорупционната парламентарна комисия припомни част от професионалната биография на Пламен Георгиев като прокурор.

"Нека да започнем с това, че като част от специализирания екип за корупционни престъпления, сред делата, по които работи господин Пламен Георгиев, са тези за "Софийски имоти", завърши с оправдателна присъда; тези срещу кмета Хасан Азис, върнато от съда за доразглеждане. Да не забравяме знаковото и показателно дело за кабинета "Борисов-1" - така известният скандал "Ало, Ваньо", който беше емблема на вашето управление тогава, също завършил с оправдателна присъда."

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов остро възрази на тези изказвания и ги нарече внушения.

Парламентът прие правила за избор на членове на новата антикорупционна комисия

Народното събрание прие правилата за избор на членове на новата антикорупционна комисия. Новият закон, който предвижда създаването на ...

"Нашият кандидат е достоен. Работил е професионално. Работил е като прокурор в специализираната прокуратура и административен ръководител! Работил е като ръководител на десет прокурори и агенти от ДАНС по разследване на множество престъпления", заяви той.

Някои от партиите в бившия Реформаторски блок и техни колеги от десни формации изразиха несъгласие с евентуалния избор на Пламен Георгиев за председател на комисията. Движение "Да, България“, Демократи за силна България, БЗНС, партия "Зелените" и партия ДЕОС смятат, че Георгиев, номиниран от ГЕРБ, е доказал, "че е политическа проекция на рушителите на българската държавност". С него начело комисията ще се превърне в оръжие срещу неудобните на властта, подчертават още десните формации. 

Припомняме, че Пламен Георгиев е досегашен председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която стана основа на новия антикорупционен орган. “Председателското място приемам като кауза“, заяви той пред депутатите по време на изслушването в ресорната правна комисия. Според него много важно е комисията да спазва принципите на законност, независимост, почтеност и прозрачност. Пламен Георгиев пое ангажимент за създаване на образец на сигнал, за да бъдат облекчени гражданите.

Николай Николов отбеляза в комисията, че е последователен привърженик на превенцията на корупцията. "Част от превенцията са електронните търгове за обществените поръчки, както и софтуер, който да проверява големите обществени поръчки", посочи той. Николов декларира решителност всеки, който е престъпил антикорупционния режим, да понесе своята отговорност с пълната строгост на закона.

Нов рунд в битката между КОНПИ и Иво Прокопиев

"Очевидно има хора, които считат, че са над закона. Няма как някой да излиза и да казва, че търси съдействие на държавни институции, за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика