Караганева отговори на всички обвинения и обяви: Отстраняването ми е нелегитимно

7534
Караганева отговори на всички обвинения и обяви: Отстраняването ми е нелегитимно
Снимка: БГНЕС

Отстраненият изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева разпространи писмо до медиите, в което отговаря на всички обвинения срещу себе си.

Това се случи след като по-рано тази седмица стана ясно, че съветът я е уволнил от длъжността. Тя бе назначена по времето, в което Кирил Петков заемаше поста на икономически министър. От компанията разпространиха позиция, в която се казва, че ДКК смята, че с отстраняването на Караганева от поста е защитила интереса на дружеството и държавата. От друга страна, вчера министърът на икономиката Даниела Везиева защити действията ѝ и поиска оставките на тримата представители на партията на Бойко Борисов в съвета на директорите на ДКК, които остраниха Караганева.

В позицията си от днес отстраненият директор заявява, че заседанието на Съвета на директорите, на което тя е отстранена, е нелегитимно. Според нея то е проведено в състав трима от петима членове и е в нарушение на Търговския закон, Устава на Дружеството и Правилата за работа на Съвета на директорите, тъй като не е изготвена и връчена покана до всички, с която да бъдат уведомени за деня, часа, мястото и дневния ред за провеждане на заседанието. 

По думите ѝ вписването на промяната в Търговския регистър, относно освобождаването ѝ като изпълнителен директор, инициирано от тези представители в Съвета на директорите, не е преминало като процедура в Агенцията по вписванията.

Обвинения и отговори

Ето как в писмото си до медиите тя отговаря на всяко едно обвинение, отправено срещу нея.

ГЕРБ намеква, че е имало изборна измама заради договор за 1,1 млн. лева

Високият резултат на "Продължаваме промяната" на предсрочните парламентарни избори е обвързан с това, че доскорошното ръководство на Дъ...

По отношение на твърдението, че е взела еднолично решение за прекратяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК и назначаване на друг (какви точно са обвиненията - четете тук), тя заявява, че в продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество „КейсПро“ ООД, вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата. По думите ѝ това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение. 

"Извън това, във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат – Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество „КейсПро“ ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му", пише Караганева. Какво е ДКК - Държавна консолидационна компания - четете тук.

Според нея само за последните три години на адвокат Андонов и представляваното от него дружество „КейсПро“ ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева.

По отношение на твърдението, че е  подписала еднолично извънсъдебна спогодба с Дунарит АД, с материален интерес 50 милиона лева, тя заявява, че не е подписван такъв документ.

Относно твърденията, че при назначението си в държавната компания е имала трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива, Караганева е категорична, че декларацията ѝ е с вярно съдържание. "Към момента на избирането ми за изпълнителен директор на ДКК, не съм била в други трудови или служебни правоотношения", пише тя.

Биков и Лъчезар Борисов разнищиха пред две различни телевизии случая с ДКК

Във връзка с трусовете в Държавната консолидационна компания (ДКК), различни представители на ГЕРБ се появиха в сутрешните блокове на н...

Тя беше обвинена и че еднолично е сменила обслужващата банка на ДКК от "Юробанк" на "Първа инвестиционна банка". По това обвинение тя заявява, че "Юробанк" е била в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър, което е наложило избирането на банка.

По отношение на твърдението, че е отказала да изплаща в срок дължими от ДКК суми към държавата (НАП, НОИ) и доставчици, с които Дружеството има подписани договори (ЧЕЗ и др.), тя отговаря, че всички текущи задължения на компанията са погасявани своевременно и регулярно. 

Караганева отговаря и на обвиненията, че еднолично е назначила временни членове на съвета на директорите на ВМЗ. По думите ѝ това се е случило след като са ѝ делегирани права за това, като посочва ѝ номера на протокола, с който това се е случило.

"От встъпването ми в длъжност като изпълнителен директор на ДКК досега, във всичките си действия се ръководя изцяло и единствено от интереса на държавата и добросъвестно изпълнявам задълженията си. Стремежът ми е да преустановя неправомерно разходване на средствата на дружеството и отказвам да се солидаризирам с порочните практики на предишното ръководство, което вероятно е и причината да бъда атакувана", завършва писмото си тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика