Караянчева пак не е в парламента: Кои бивши депутати са като нея

9801
Караянчева пак не е в парламента: Кои бивши депутати са като нея
Снимка: БГНЕС

След официалното обявяване на изборните резултати, контурите на новия парламент вече се очертават. Доста от лицата, които сме свикнали да виждаме на парламентарната трибуна в миналото, вече няма да могат да говорят от нея. Това се отнася с особена сила за хора от редиците на БСП и ДБ, пише в. "Сега".

Все още обаче няма яснота кои ще бъдат новите депутати. Предстоят сериозни размествания в листите заради разните хитрости, които политиците използват на избори – например, партийните лидери се кандидатират в два избирателни района, за да могат да освободят спечеленото място в единия за някой фаворизиран съпартиец. Очаква се и някои кандидати въобще да се откажат от влизане в парламента – отново в полза на нечии любимци, разполагащи с благоволението на партийните централи. Разбира се, трябва да се види и пълният ефект от преференциалното гласуване.

ГУБЕЩИТЕ

Филип Попов, един от юристите на БСП и дългогодишен депутат, се провали във Видин. Неуспех претърпя и съпартиецът му Александър Симов – журналист и също ексдепутат, който не можа да пробие в Перник.

Няма да седне отново на депутатската банка коалиционният съюзник на БСП и лидер на „ПК Екогласност“ Емил Георгиев – в столичния 25-и район левицата взима само един мандат, а той е втори в листата. Единственият му шанс е, ако соцлидерът Корнелия Нинова, която водеше в района, избере да влезе от Благоевград.

Нинова обаче предпочита София. Така, между другото, благоевградският й мандат можеше да се освободи за втория в тамошната листа - Георги Михайлов. Той обаче е изпреварен с преференции от петия в листата – Богдан Боцев.

Социалистът Момчил Неков, който беше депутат в Европейския парламент, няма да разполага с възможността да заеме същата позиция в Народното събрание – той водеше листата в Силистра, но там партията му претърпя погром.

Не изглежда да има шансове съпредседателят на ДБ Борислав Сандов. В Монтана, където оглавява листата, десницата не печели нищо. Сандов също е втори в 24-и район, където ДБ взима два мандата. Христо Иванов, който води там, печели също в Пловдив-град и вероятно ще използва мандата там, както е правил в миналото. Така Сандов става първи, но двама от кандидатите в листата – Мартин Димитров и Кремена Кунева, го изместват с преференции.

Въпреки активната агитация, Антоанета Цонева не успя да влезе нито от Пазарджик, нито от София-област, където оглавяваше листите на ДБ. Няма късмет и икономистът Георги Ганев. Той беше пети в листата в 23-и столичен район. Там обаче ДБ взима 3 мандата и освен това има и двама кандидати с много силен преференциален вот – Божидар Божанов и Елисавета Белобрадова.

От 5 мандата в Кърджали 4 отиват при ДПС, както обикновено, а петият – при кандидата от БВ Григор Захариев. Така бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, която от няколко избора насам отчаяно се опитва да се върне вътре, отново се провали.

ГЕРБ-СДС взима две места от Ловеч. Това отвори пътя към парламента на шефа на младежката организация Георг Георгиев, който беше втори в листата. Оказа се обаче, че третият - Иван Миховски, е доста по-популярен от него сред избирателите и го изпреварва с преференции.

Венцислава Любенова от ПП, която в миналия парламент оглавяваше комисията по външна политика, няма да участва в новия. Тя беше четвърта в Пловдив-град, а коалицията спечели 3 мандата.

ПЕЧЕЛИВШИТЕ 

Делян Пеевски от ДПС за пореден път спечели мандати и в двата района, в които се състезаваше – Благоевград и Пазарджик. В парламента вероятно ще влезе от Благоевград, както направи в предното Народно събрание. Това означава, че в Пазарджик ще се освободи място за третата в листата – бившият депутат Небие Кабак.

ЦИК окончателно посочи коя партия колко депутати има в 48-мия парламент

Централната избирателна комисия обяви официално резултатите и разпределението на мандатите от предсрочните парламентарни избори на 2 ок...

Бойко Борисов, който на практика се отказа от парламента, ще освободи две места за свои хора – в Пловдив-град и в столичния 25-и избирателен район.

Съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков ще влезе от 24-и район в София, където формацията му взе 4 мандата.

Най-мощно се представя ПП в столичния 23-ти район с 5 спечелени депутатски места. Ще ги заемат съпредседателят на коалицията Асен Василев, бившият образователен министър Николай Денков, Настимир Ананиев от коалиционния съюзник „Волт“, ексдепутатът Венко Сабрутев и университетският преподавател Васил Пандов. Ако Василев обаче избере да влезе както преди от Хасково, а Денков от Шумен, където двамата също печелят мандати, тогава ще се отворят места за Искрен Митев и Ива Руйчева, които се радват на нелош преференциален вот.

Радостин Василев, който поведе отцепниците от ИТН в миналия парламент, е направил печеливш ход – сега ще влезе в новия като депутат от ПП от Габрово. Няма обаче същия късмет Кирил Симеонов, който също изостави Слави Трифонов – той беше втори в листата на ПП в Търговище, където коалицията не спечели нищо.

Окончателни резултати: Ето кои партии влизат в 48-ото Народно събрание

Седем партии влизат в 48-ото Народно събрание. Това показват данните от 100% обработени протоколи. На първо място са ГЕРБ-СДС с 25,33%...

Бойко Рашков, ексшеф на МВР и върл противник на ГЕРБ, е единственият от ПП, който печели мандат в Перник.

Надежда Йорданова от ДБ, правосъден министър в кабинета „Петков“, печели мандат в Русе. Тя обаче вероятно ще предпочете да влезе от 23-и район София, където също побеждава. Това би освободило мястото за следващия в русенската листа Иван Станев.

БВ грабна един мандат в Пловдив-град, благодарение на който партийният лидер и бивш служебен премиер Стефан Янев ще стане депутат. Той печели мандат и в 24-и столичен избирателен район. В парламента проби и неговата колежка в правителството Виолета Комитова, която беше регионален министър, а сега участва на изборите в Бургас от листите на БВ. Ако влезе от Бургас, Комитова ще освободи едно място в Пловдив-област, където партията също печели мандат, и то ще отиде при Румен Йончев – лидер на ЗНС, някогашен съюзник на Николай Бареков.

В София-област БВ взима един мандат, с който в парламента ще се завърне Гален Монев – някогашен депутат от „Атака“.

ОЩЕ: Бойко Борисов би Ицо Хазарта, но Кирил Петков и Асен Василев печелят в техните софийски райони

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика