Каракачанов: МиГ-29 са без алтернатива, докато не вземем още 8 F-16

13744
Каракачанов: МиГ-29 са без алтернатива, докато не вземем още 8 F-16

„В случай на забавяне на втория етап от проекта за придобиване на още 8 самолета F-16 в периода 2025 – 2026 г., то използването на МиГ-29 за носене на бойно дежурство (съвместно с първите 8 F-16) е без алтернатива“. Това заявява военният министър Красимир Каракачанов, в рамките на парламентарния контрол по въпрос от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев за ремонта на самолетите МиГ-29.

Засега МиГ-29 е единственият изтребител, с който до получаването и усвояването на първите 8 самолета F-16, се изпълнява целия спектър от задачи по охрана на въздушното пространство на България, противовъздушна отбрана на войски и обекти на територията и акваторията на страната и с който се носи непрекъснато бойно дежурство по изпълнение на задачата “Air Policing”, посочва Каракачанов.

Ремонтите

Още 16 млн. лв. отиват за поддръжка на МиГ-29

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 16 000 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. за осигурява...

До края а септември тази година се очаква да бъдат изпълнени повечето договори с АО РСК „МиГ“ за ремонта на самолетите МиГ-29, уверява Каракачанов. Той уточнява, че по рамковото споразумение с АО РСК „МиГ“ от март 2018 г., което е за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, са сключени 5 договора на обща стойност 41 565 174,08 евро и в отговора си представя информация за изпълнението им.

„Към момента са подменени част от ресурсните агрегати на 6 самолета МиГ-29, като този процес ще продължи и през 2021 г.“, съобщава министърът.

Той потвърждава, че целта на рамковото споразумение е била възстановяване на летателната годност на 15 самолета и посочва, че предвидените пари ще стигнат само за 8.

„МО изпрати заявка за цени за доставка на резервни части и консумативи и извършване на ремонти на агрегати с цел възстановяване на летателната годност на 15 самолета“, разказва той и отбелязва: „След анализ на получените цени се установи, че с предвидените в Централния бюджет средства ще може да се възстанови изправността на не повече от 8 самолета. Предвид останалите разходи на МО и стартирането на другите приоритетни проекти за модернизация на въоръжените сили, беше преценено, че на този етап 8 самолета са максимумът, който страната ни може да си позволи“. Каракачанов припомня, че в тази връзка е бил подготвен проект за инвестиционен разход, включващ възстановяването на летателната годност на 8 самолета и посочва правителственото решение, с което е бил приет в края на ноември 2018 г.

Сроковете по петте договора по рамковото споразумение с РСК "МиГ" стартират от втората половина на 2019 г. и продължават до изпълнението на последния договор, което е разчетено за средата на 2021 година, обяснява още Каракачанов. Първият договор е почти напълно изпълнен. Сроковете на следващите два са изтекли току-що и заради пандемията от COVID-19 ще бъдат удължени с 3 месеца чрез допълнителни анекси. Изпълнението на четвъртия договор не е стартирало, заради рестриктивни мерки в Русия, свързани с неразпространението на коронавируса, а петият договор по рамковото споразумение, е със срок 18 май 2021 г., пояснява още в отговора си министърът. 

Унгария тръгна да продава за жълти стотинки десетки МиГ-29

Унгарското министерство на отбраната продава всички съветски и руски изтребители МиГ-29, съобщава руската информационна агенция "Интерф...

Финансирането

„За осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29, в периода 2006 – 2020 г. са сключени редица договори на приблизителна обща стойност 275 млн. лв. без ДДС“, посочва Каракачанов и изтъква неритмичността във финансирането на поддръжката на самолетите.

„За гарантиране на необходимото количество изправна авиационна техника от състава на ВВС е задължително осигуряването на системно финансиране с цел сключването на ежегодни договори за доставки на резервни части и извършване на планови и непланови ремонти“, категоричен е министърът и коментира, че е грешна практиката през последните 20 години такова финансиране да се случва инцидентно.

Според него, единствено сегашното ръководство на Министерство на отбраната е успяло да обезпечи финансови средства в такъв размер, че да се осигури летателната годност на всички типове авиационна техника. Каракачанов изтъква още, че като военен министър е следвало да възстанови изправността на приземените в предишни години самолети МиГ-29.

Въпросът и отговорът в пълен текст: ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика