Каракачанов: Не зная защо е акцията на прокуратурата в президентството

5566
Каракачанов: Не зная защо е акцията на прокуратурата в президентството
Снимка: БГНЕС

Не зная защо е акцията на прокуратурата в президентството. Аз не ползвам кола и шофьор от НСО. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БГНЕС.

Каракачанов припомни, че когато се гледали законите за службите целият пакет, тяхната парламентарна група гласували по Закона за военното разузнаване, за ДАР, но не подкрепили Закона за НСО. Той припомни, че в миналия мандат на парламента е бил зам.-председател на НС, сега е вицепремиер в правителство. “Аз не ползвам НСО“, заяви той. Според него решението „някои персони в изпълнителната власт“ да се охраняват от МВР, е правилно.

Каракачанов: Няма да правим компромиси с бойните способности на армията (СНИМКИ)

„Нямаме абсолютно никакво намерение да правим компромиси с бойните способности на армията и задълженията, които тя трябва да изпъ...

По-рано днес стана ясно, че лидерът на НФСБ и заместник-председател на парламента Валери Симеонов предлага единствено ръководителят на Националната служба за охрана (НСО) да определя кои лица и обекти да бъдат охранявани. Симеонов подчерта, че предложението до седмица вече ще има формата на законодателна инициатива, която е обсъдена и е получила подкрепата на коалиционния партньор ГЕРБ. „За да няма залягане и прикриване зад колективната отговорност“, аргументира предложението Симеонов. Към настоящия момент решението се взема от специална комисия, в която освен шефът на НСО, влизат и представители на ДАНС и МВР.

“Съответните служби, които се занимават с темата "Сигурност", включително на гражданите, могат да представят предложение за който и да било, излагайки аргументите защо съответното лице трябва да бъде охранявано, но решнията трябва да се вземат от шефа на самата НСО, тъй като той осъществява самите мерки по охраната“, каза още Каракачанов.

Президентът по Закон назначава и освобождава шефа на Службата. „Така че в края на краищата той ще има и прекия контрол върху неговата дейност“, посочи вицепремиерът.

На въпрос във връзка с прокуратурата, която извършва акция в президентството, Каракачанов коментира: "Нека да чуем какви са причините, за да влезе прокуратурата в президенството, нека да разберем за какво става дума".

Каракачанов: Няма спрян проект за модернизация на армията заради COVID-19

Няма спрян проект за модернизация на българската армия заради коронавируса. Забавени били само преговорите с отбранителните фирми, коит...

„Аз мога да ви кажа едно: По линия на президетството - когато те са се интересували от нещо, което се случва в Министерството на отбраната, винаги сме получавали писмено запитване, и според правомощията, които имаме и правомощията по Закона за отбраната и въоръжените сили, сме отговаряли също в писмен вид. Така че аз не мога да ви кажа за какво става дума“, заяви Каракачанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика