Каракачанов: Стига конфронтация между институциите, време е за диалог

3868
Каракачанов: Стига конфронтация между институциите, време е за диалог
Снимка: БГНЕС

Счупените носове на полицаите не са от братски прегръдки. Полицията не е враг на обществото. Това трябва да спре!

Всеки може да протестира и да иска промяна за по-добър живот, но очаквам всички да призоват хората, които провокират полицията, да не го правят, те пазят нашия живот.

История на България го показва – когато институциите воюват нищо добро не се случва. От Обединени патриоти призоваваме за диалог между институциите. Те трябва да работят ръка за ръка, а не да нахъсват привържениците си един срещу друг. Не поставяйте българите един срещу друг, не оставяйте борбата да е брат срещу брат!

Това каза в изявление от Министерски съвет заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов относно състоялите се вчера протестни шествия в столицата.

Ето и цялото изказване:

Обръщам се и към братята българи.

Не съм вярвал, че на мен ще ми се наложи в качество си на министър на отбраната да коментирам изказване на Румен Радев, който уважавам, като представител на президентската институция и като офицер, но се налага. В България много често вече институциите воюват, вместо да са ръка за ръка.

Да започнем с онази случка, която разгневи всички – случката в Росенец. Едни гардове на НСО по брутален и глупав начин възпрепятстваха посещението на представители на Демократична България, които явно си правеха политически ПР. Този имот е продаден по времето на Иван Костов, а сега наследниците на тези партии ни питат какво правим.

Бях ясен и вчера – като политик и като министър на отбраната – не мога да изпълня исканията на НСО. А относно тези, които хвърлиха българското знаме – трябва да бъдат наказани. Тези, които сега говорят много по темата, не им се е налагало да бъдат на погребение на военен – българският флаг покрива целия ковчег.

НСО няма нищо общо с правителството. Искам да го кажа като човек, който е бил винаги с национално мислене и патриот. Познавам българската история. Разделението на властите е написано в Конституцията на България. Когато тези власти не работят заедно, в полза на хората, нищо добро не се случва. Това, което чух от Радев, но очаквах да чуя и друго, е че той призова полицаите да не изпълняват заповедите, да не изпълняват задачите си, но не чух призив към провокаторите. А аз следях и двата протеста, където от единия протест атакуваха полицията и хвърляха предмети и бутилки. Те искаха да се смесят с другия митинг. Бяха провокатори. Затова се обръщам към всички – всеки може да протестира и да иска промяна за по-добър живот, но очаквам всички да призоват хората, които провокират полицията, да не го правят, те пазят нашия живот, собственост. Полицията тази година е намалила с 40% битовата престъпност. Полицията не е враг на обществото. Всеки когато има нужда търси полицията – а не идва в Министерство на отбраната, Президентството и т.н.

Счупените носове на полицията не са от братски прегръдки. Призовавам и българската полиция да уважава протестиращите, но те трябва да се защитават. Историята на България го показва – когато институциите воюват нищо добро не се случва.

От името на Обединени патриоти призовавам за диалог. Стига 30 години конфронтация.

Защо когато от Обединени патриоти сме поставяли темата за ДПС, и за нашумелия наскоро техен обект, не получавахме подкрепата – нито на партиите, които днес протестират, нито на институциите, а получихме квалификации, че сме шовинисти и фашисти.

Преди 2 седмици не беше приета идеята за доброволните отряди, защо тогава никой нищо не каза в медиите. Явно не става въпрос за принципи, а за борба на власт.

Имаше един заместник-председател на Народното събрание, който казваше „Партии много – една е България“.

Като човек, който е организирал десетки протести, казвам Ви – може да си изразите мнението без да нападате полицията и да чупите. Не съм очаквал, че институциите ще влезнат в такава конфронтация. Рецептата е диалог, без насъскване на привърженици. Не само президентът и партиите, които го подкрепят, някои от тях маргинални, които виждат това като лесен начин да влезнат в следващото Народно събрание. Видя се, трябва спокойствие, всичко останало са празни приказки и нахъсване българи срещу българи, брат срещу брат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика