Като в мафиотски филм, но босът на босовете е Борисов

30057
Като в мафиотски филм, но босът на босовете е Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

На едно от партитата шефът играе карти с приятелите си. Един от тях показва видео за това какво се е случило на бизнесмен, който е отказал да изпълни исканото от тях. Сниман е, докато се намира в ареста и над него е извършено сексуално посегателство.

Бойко Борисов с извънреден коментар за снимките от дома му, цитира учебниците на КГБ (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов направи първи коментар за неговите снимки, публикувани и в социалните мрежи, след като първо се появиха в сайта...

Друг член на групата, известен като "Пилето", платил 2500 евро на бляскава жена, за да се "погрижи" за шефа. Останалите подаряват на големия мъж златни кюлчета като подарък. Звучи като извадка от гангстерски филм, но "босът" е Бойко Борисов – доскорошният премиер на България.

Така започва най-новата статия за България в The Economist, посветена на скандала в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание, където бизнесменът Светослав Илчовски даде "шокиращи" (както ги определя изданието) показания срещу властта. Материалът в авторитетното международно издание не е подписан от конкретен автор. Отбелязва се, че статията е включена в секцията "Европа" в печатното издание – със заглавие "Битката срещу Борисов".

Според материала, бизнесменът, който е измъчван в затвора, е Миню Стайков. Подсъдимият за злоупотреба с евросредства отрече преди няколко дни, че той е човекът от клипа, който Илчовски видял по време на среща в една от бившите резиденции на Тодор Живков (където присъствал и Борисов).

The Economist припомня изказванията на земевладелеца Илчовски на 5 и 7 май пред комисията "Манолова", разследваща властта на ГЕРБ, която продължава от 2009 г. насам. Отбелязва се, че партиите в новия парламент не са успели да съставят работещо правителство и предсрочните избори са насрочени за 11 юли от президента Румен Радев, който е описан като "политически враг" на Бойко Борисов.

Показанията на г-н Илчовски трудно могат да бъдат по-изобличаващи, пише The Economist. Бизнесменът заяви, че икономиката се контролира от хора, близки до бившия премиер, а министрите са "кукли на конци". Той твърди, че най-влиятелният човек в агробизнеса е Иван Ангелов – собственикът на фирма "Градус". По думите на Илчовски – той бил принуден да продава зърно на компанията на Ангелов на занижени цени.

Притиснал ли е Борисов "Еврохолд" със силата на държавата, за да спре сделката за ЧЕЗ? (АУДИО)

Скандален аудиозапис беше качен в най-голямата платформа за видеосподеляне в света YouTube. Записът е на човек, който говори по телефон...

Илчовски представил фалшиви фактури, с които се целяло да се повиши оборотът на "Градус" при излизането ѝ на борсата през 2018 г. Според него – всеки производител в сектора, който не се подчинявал на исканото от Ангелов (свързан с Бойко Борисов), попадал под ударите на Българската Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Илчовски посочва, че бившият регионален министър Петя Аврамова дори го заплашила с "наши прокурори".

Иван Ангелов твърди, че 95% от твърденията на Илчовски не са истина и че ще заведе серия от дела срещу него. Но признава, че се познава с Борисов и че бившият премиер му оказвал съдействие при износ на стоки от Турция за трети страни. Що се отнася до онези 5000 лв. за "плеймейтка", Ангелов каза, че "е много евтина". "Борисов ще си намери кой да плати за много по-скъпа", добави той.

Бойко Борисов отрича обвиненията на Илчовски, заявявайки, че са "претоплена манджа". Доскорошният премиер твърди, че никога не се бил срещал със земевладелеца. Прокуратурата е започнала разследване и е привикала Илчовски за показания на 14 май.

The Economist отбелязва и показанията на зеленчукопроизводителя Павел Стоименов няколко дни след тези на Илчовски – отново пред Комисията по ревизия. На 10 май той заяви, че е "предоставил" 1000 гласа за ГЕРБ на изборите чрез своите служители, но когато отказал да приеме условията на Иван Ангелов в Стара Загора, офисите му и една от къщите на служителките му били подпалени.

Показанията са изпратени и на европейската прокуратура, не само на българската, за която се смята, че е под политическо влияние, пише международното издание.

Борисов проговори за снимките от спалнята си пред немско издание

Цяла страница в престижното германско издание Frankfurter Allgemeine Zeitung посветена на Бойко Борисов, снимките от спалнята му и прот...

Цитирани са журналистите от "Капитал" и "Биволъ" – Огнян Георгиев и Атанас Чобанов. Георгиев казва, че Борисов е оцелявал при подобни скандали и преди, имайки предвид записите с гласа на бившия премиер и снимките от спалнята му, на които се виждат чекмеджета с пари и кюлчета злато. Самият Борисов заяви, че снимките са дело на жена, която нарече "Мата Хари". Прокуратурата обаче спря разследването поради "невъзможност" да открие коя е тя. Георгиев обяснява, че "така работи нашата държава". Снимките компромати за Борисов не са монтаж, сочи експертиза

Атанас Чобанов твърди, че падението на Борисов "ще отнеме време, тъй като партията му е вградена във всички институции, включително в прокуратурата". "Сега обаче се отваря прозорец за нови възможности", казва той.

ОЩЕ: Поредната цветна порция "личен живот" на премиера

Как се вкарват пачки и кюлчета злато в охранявана от НСО вила?

Вторият свидетел от комисията "Манолова": Очаква ни зърнена криза (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика