Кибератаките - инструменти и оръжия на организираната престъпност

2808
Кибератаките - инструменти и оръжия на организираната престъпност
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

„Атаки има постоянно не само срещу държавни институции, но и срещу бизнеса“, съобщи eкспертът Явор Колев по време на форум, посветен на киберсигурността, предаде репортер на Actualno.com.

По думите му „това са инструменти, оръжия на оргаризираната престъпност, на терористични организации на тоталитарни държави, които целят, от една страна, дестабилизация на страната, от друга – придобиване на неправомерни печалби“. Терористичните организации преследват политически цели и хакерите са техен основен инструмент и оръжие и срещу тях трябва да се води борба, подчерта Колев. По негова преценка в нашия Наказателен кодекс тези престъпления са отразени с много ниски наказания, които нямат нужната възпираща роля и превенционен ефект.

Явор Колев потвърди, че службите имат нужда от засилване на капацитета и че е необходимо публично-частното партньорство, взаимодействието между институциите и висока степен на международно сътрудничество. Той посочи като добри примери за взаимодействие сътрудничеството със страните от ЕС и САЩ. „Агент на ФБР работи в нашите структури по противодействие на киберпрестъпността. Днес пристига от Европол експерт, който ще обучава моите колеги по анализ и изследване на компютърни вируси. Тази седмица имаме няколко обучения – 5 човека отиват в Академията на ФБР в Будапеща, 6 човека ще се обучават тук, други заминават в други институции в Европа и САЩ, така че ежедневно повишаваме административния капацитет на структурите“, похвали се пред журналисти Колев.

Той отбеляза още, „е киберпрестъпленията нямат географски и политически граници. Те се извършват на територията на Интернет, който е на територията на много страни с различни юрисдикции. На едно място едно зловредно действие в Интерент е престъпление, другаде – не е“, посочи Колев. „Виждате, че педофилът от Сливен, който задържахме миналата седмица, не беше екстрадиран от български съд по молба на английската правоохранителна система, защото действията, които той извършил във Великобмритания, не съставляват престъпление в България“, добави той.

Явор Колев е категоричен, че трябва да има много добро международно сътрудничество и унифициране на законодателството за противодействие на киберпрестъпността в световен мащаб. „Върви се в тази насока, правят се стъпки. Конвенцията по киберпрестъпност на Съвета на Европа, която беше подписана от България и е част от нашето законодателство от 2005 г. е такъв инструмент“, посочи той.

Борисов: Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната

Разчитаме на публично-частното партньорство за повишаване на нивото на киберсигурността. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който откр...

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че след теча на данни от НАП, службите забелязват по-висока чувствителност и бдителност. Запитан дали е установено в чия полза са действали TAD Group, той каза, че целта им била да генерират ресурс и да държат информация, която да нанася щети на фирмите, които са пострадали.

В отговор на журналистически въпрос дали държавата възнамерява да вербува хакери, Маринов заяви: „на определена основа с част от хакерите имаме взаимодействие“ и добави, че въпреки, че всеки работи за пари, те имат морал и че в определена ситуация помагали на институциите. Хакерството започва да се превръща в мода сред младежите, отбеляза още Маринов и добави, че „всеки, който смята, че е предизвикателство да пробие дадена система насочва усилията си в неправилна посока“.

Разчитаме на публично-частното пратньорство за повишаване на нивото на киберсигурността, заяви и премиерът Бойко Борисов. „Стотици са вече възможностите по електронен път да се извърши дадена услуга, но най-големите централи се върнаха на механичните пишещи машини“, отбеляза Борисов. Запитан дали наказателните разпоредби са адекватни, премиерът каза, че има предложения за промени в Наказателния кодекс, но според него законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. „Не може след всяко престъпление да правим по-тежки и по-тежки наказания“, добави той. „Така, както мразим крадците, както мразим убийците, така трябва да мразим и хакерите“, категоричен бе още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика