Кирил Петков: Борисов и Доган се надяваха да се договорят с нас

9038
Кирил Петков: Борисов и Доган се надяваха да се договорят с нас
Снимка: Getty Images

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН".

Това обяви в обширно интервю пред БНР премиерът в оставка Кирил Петков, който се очаква утре да депозира и самата оставка на правителството.

Новото правителство

Петков обаче постави и почти неизпълними условия за съставяне на втори кабинет с мандата на "Продължаме промяната". Петков не възнамерява да се откаже от лидерска позиция в бъдещ състав на проектокабинет - условие, поставяно от ИТН. Той даде да се разбере, че не възнамерява да работи изобщо за подкрепа на ИТН - нито за първи, нито при евентуален трети мандат. Петков обаче не счита, че това означава избори, защото вярва, че ще привлече още депутати за каузата си.

"Дефиниция на глупост е те да разтурят правителствтото и сега ние да им кажем "да седнем пак на масата". Ние знаехме, че излизането от правителството е заради тези 3,9 млрд. лв. за пътища. Какъв е смисилът да говориш с тези хора", попита Петков. Той отново повтори, че не би разговарял със Слави Трифонов, по подобие на Борисов, Пеевски, Костадин Костадинов, но този път прибави към списъка и Тошко Йорданов. 

"Това не означава, че отиваме към избори. Ще продължим да преговаряме не с партии, с депутати. Показахме, че вратите ни са широко отворени", коментира още Петков. На въпрос при какви условия е готов да се откаже от премиерския пост той даде да се разбере, че те в момента не са налични.

По думите му "на хората не им трябват политици, които да им говорят по телевизора, а отзад да ги крадат".

Отношенията с Румен Радев

Той коментира взаимоотношенията с президента Румен Радев:

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база - когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си да мине през Народното събрание, да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това... чувството беше - "този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи".

Кирил Петков изрази отново притеснението си, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към "Газпром".

"Ние не сме спрели да казваме на "Газпром" да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от "Газпром", а "Газпром" спре подаването".

Преговорите

Петков заяви отново, че докато хора, свързани с корупция и със задкулисие, са на масата за преговори, ПП няма да води диалог с тях:

"С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства... Мечтая да видя правителство и парламент, които не се контролират от кукловоди, а лидерите да са независими. Ако задкулисни играчи, които се опитват да продължават да крадат обществените средства, кажат - махни се от пътя ни, аз няма да се махна. Хората, които имат проблем с ПП, с мен като премиер, с Асен Василев като финансов министър, са тези, на пътя на които застанахме, за да не изхарчат обществените средства по стария начин".

Петков обясни:

"Ако един ден трябва да предам на Никола Минчев, на Асен Василев, знаейки, че правителството, което се сформира и НС, което стои зад него, е невъзможно да бъде пробито, това ще бъде най-голямото удоволствие за мене", каза Петков.

"Хората, които имат проблем с мен, като премиер, с Асен Василев, са хората, които застанахме на пътя им да изхарчат тези пари по стария начин", допълни Петков. Той признава като грешка на "Продължаваме промяната" само липсата на достатъчно добра комуникация с избирателите, така че те да оценят напълно битката със задкулисието.

По думите му в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.

Оръжието за Украйна и ветото над РСМ

Петков приветства "историческото решение" на НС и призова Ковачевски за смелост

„Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Сев...

Петков не отговори за проблема с изказването за износа на оръжия към Полша, като обобщи, че тази тема не вълнувала средния български граждани.

"Няма да смекча тона, ако това е тонът за задкулисието. Аз очаквам по-отговорна позиция в момента от президента и по-голяма подкрепа за възможността България да има независимо правителство", каза още Петков.

"Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос - каква България искаме? На мафията или на прогреса? Дойде време разделно".

Във връзка с решението за Северна Македония Кирил Петков заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.

ПП определя като стъпка напред машинното гласуване и няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите приключиха: Мария Габриел отива с мандата при президента в 16:00 часа (СНИМКИ)

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика