Кирил Петков дойде изненадващо на телевизионен дебат, Дончев и Сачева си тръгнаха

6856
Кирил Петков дойде изненадващо на телевизионен дебат, Дончев и Сачева си тръгнаха
Снимка: БГНЕС

Със скандал започна заключителният предизборен дебат по БТВ. В студиото вместо Венко Сабрутев се появи лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков, което предизвика недоволство от страната на останалите участници. В дебата участват още Христо Проданов от БСП, Мартин Димитров от "Демократична България", Деян Николов от "Възраждане" и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Бившият премиер обясни, че Венко Сабрутев не може да присъства поради лични причини. "Когато Венко не можа да дойде, аз реших, че няма по-добър човек от ПП, освен мен. Виждам, че ГЕРБ се страхуваше да направи дебат между мен и Борисов, с този страх в момента виждаме двама кандидати на ГЕРБ", каза той.

ОЩЕ: Пиарът на ГЕРБ обвини Кирил Петков в лъжа

От своя страна Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че политически сблъсък на цели, програми е важен, но преди това има друг разговор. "И тук съм съгласен за правилата, ако не се спазват правилата и си непоканен, то какво ще се случи с целите програми", каза Дончев.

Водещата отново уточни, че дебатът не е лидерски и помоли Кирил Петков да спазва правилата. "Не уважавате правилата, не уважавате законите", каза Деница Сачева, след което заедно с Томислав Дончев напуснаха студиото на БТВ.

Споровете около участието на Кирил Петков продължиха и по време на самия дебат. Така още в първия кръг въпроси около позицията на руския газ, съпредседателят на "Продължаваме промяната" на няколко пъти взе думата, което предизвика недоволство сред някои от останалите участници. Представителят на "Има такъв народ" Любомир Каримански попита дали Кирил Петков е втори водещ заедно с Мария Цънцърова, което накара журналистката да помоли бившият премиер да изслушва опонентите си. 

Споровете по темата за руския газ бяха доста сериозни. Христо Проданов от БСП обяви как никога досега "Газпром" не били некоректни. Той обаче явно не си спомня 2009 година, когато отново имаше спиране на газа от Русия. Тогава той течеше през Украйна. Деян Николов от "Възраждане" пък попита защо не сме спрели доставките на азерски газ след като Азербайджан нападнал Армения. Става въпрос за конфликта в Нагорни Карабах, който продължава много години. В отговор Кирил Петков припомни, че от азерска страна никога не са прекратявали едностранно доставките към България. 

Относно темата за доходите от БСП обявиха, че ще работят за повишаване на минималната работна заплата до 850 лева и поставяне на таван на цените. Кирил Петков пък припомни, че е заварил минималната пенсия на 300 лева, а са успели да я доведат до 467 лева. Според него минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната или 860 лева. Мартин Димитров от "Демократична България" бе категоричен, че данъците не трябва да се вдигат. От "Възраждане" пък се обявиха против таван на цените и заявиха като основен приоритет отлагане на приемането на еврото в България. 

В дебата имаше и модул, озаглавен "Кръстосан огън", в който след жребий участниците си задаваха въпроси. Така Деян Николов попита Мартин Димитров колко трябва да бъде дефицитът в бюджета според "Демократична България". "Смятаме, че дефицитът трябва да бъде плавно намаляван, като влезе под 3%, каквито са изискванията на ЕС. В обществото битува погрешното мнение, че за да има повече приходи, трябва да вдигаш данъците – това не е вярно. Решението според нас е в по-добрата събираемост. Във времената на ГЕРБ данъчните бяха фокусирани върху малките фирми, а контролът трябва да е най-вече към големите компании", заяви Мартин Димитров.

Той от своя страна попита Кирил Петков дали от ПП подкрепят тезата на ДБ да не се увеличават данъците, за да не изпадне страната в рецесия." Абсолютно вярвам, че в този момент качването на данъците ще е нещо много лошо за българската икономика. Но за зимата трябва да увеличим доходите на гражданите. Как е възможно това да стане – за мен отговорът е освен повишената събираемост, да спрем корупцията", отговори Кирил Петков.

Той на свой ред се обърна към Любомир Каримански. "Провалихте три парламента, мислите ли, че имате моралното право да сте част от четвъртия?", попита опонента си бившият премиер. "Кирил Петков отново квалифицира и слага етикети, което означава, че той не мисли. Ако се вслушваше, щеше да разбере, че само в раздел икономика има 18 нарушения от коалиционното споразумение, ако се гледа точка по точка. Смятам, че трябва да сме част от парламента, защото имаме подготвени експерти. Трябва да сме там, за да можем да променим редица закони, сред които Антикорупционният закон на ПП, който е еднакъв с първия вариант на ГЕРБ, както и Законът за референдумите", категоричен бе представителят на ИТН.

Любомир Каримански попита Христо Проданов от БСП дали ако управляват отново заедно с ДБ, биха се съгласили на износ за оръжие за Украйна. "Това е изключително последователна позиция на БСП и вярвам, че само нашите усилия направиха така, че да не се стигне до такова решение в парламента", отговори Проданов.

"Обявихте, че ще се борите против модела ГЕРБ, а в същото време над 70% от гласуванията ви бяха заедно с ГЕРБ, Десислава Атанасова ви казваше как да гласувате. Ще продължите ли отново да сте с ГЕРБ?", попита Проданов Деян Николов. "В парламента няма много опции, в даден момент, когато сме опозиция, ще имаме сходни гласувания с тях. Следвали сме наши политики и никога не сме правили това, което прави ГЕРБ", отговори представителят на "Възраждане".

В края водещата Мария Цънцърова обяви, че от БТВ са решили да подложат на своеборазен кръстосан огън Кирил Петков заради решението му да се яви вместо Венко Сабрутев в студиото. "Защо сте вие тук", попита експремиера тя. "Дължим го на българския народ, да знае кои са политиките, на които да разчитат след изборите. Един лидер трябва да стои пред народа, без да го е страх", обяви Петков. "Какво по-добро от това да чуят лидерите?", попита той.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" отказа да отговори дали е водил разговор с друг лидер, който също да постъпи като него и да се появи изненадващо в студиото. Вместо това той попита защо от БТВ са позволили на двама души от ГЕРБ - Сачева и Дончев, да присъстват в студиото. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика