Кирил Петков: "Газпром" прави каквото си иска, няма сигурност ще има ли газ от руснаците

4668
Кирил Петков: "Газпром" прави каквото си иска, няма сигурност ще има ли газ от руснаците
Снимка: БГНЕС

"Не цената, а сигурността на доставките на газ и петрол е основното, към което трябва да се стремят българските власти. "Газпром" се е доказал като несигурен доставчик. Дори и да пусне газа през септември, какво ни гарантира, че ще имаме газ през октомври или ноември в началото на отоплителния сезон? Дори и да приемем схемата за плащане в рубли и да правим като Германия, то и на Германия "Газпром" намали критично газа. Това заяви бившият премиер Кирил Петков по повод газовата криза в страната.

Той коментира и договорките за доставки на втечнен газ от САЩ.

Борисов: Господ е всемогъщ - той може да забави, но никога не забравя

Господ е всемогъщ - той може да забави, но никога не забравя. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти.  "Къщ...

"Ако до 19 август служебното правителство не потвърди офертата, това е риск. Голям риск е да не се заключат октомврийския и ноемврийския кораб".

Той посочи, че правителството му е оставила обвързваща оферта (т.е. задължителна продажба, ако поискаме, а не задължително да купим), което е най-добрият вариант, включително и фирма, която е била готова да отстъпи слота си за октомври и ноември. Дори и служебното правителство да трябва да осигурява другите пет слота, природният газ ще се оскъпи с не повече от 10 долара, т.е. седемте танкера ще са с 20 долара под пазарната цена в Европа по днешни цени. И най-важното - доставките ще са сигурни, настоя Кирил Петков. Той недоумява какво пречи на служебното правителство да го направи, щом неговото правителство за две седмици след спирането на руския газ е успял да намери два слота за първите два танкера втечнен газ.

"Газовата връзка с Гърция вече има, трябва ни акт 15 и 16. Те могат да се издадат и така ще се избегне газовата криза. Ако не се пусне през септември наистина ще се окаже, че купуваме скъпо", каза Петков по Нова телевизия. Той е убеден, че акт 15 и акт 16 може да се издадат през август и уточни, че "гърците си придвижиха хартията", но ние се бавим.

Петков коментира и протестите пред президентството

"Аз не гледам срещу или против президента. Въпросът е ако например видя, че изпускаме възможността за втечнения газ и започнем да плащаме в рубли - ето това би ме накарало да изляза да протестирам пред президентството. Има и неща, които виждам, че служебното правителство продължава да ни следва - като например контрола на Капитан Андреево. 

Росен Христов: Разглеждаме и възобновяване на доставките от "Газпром"

"Ние сме експертно правителство, разглеждаме всички възможности, включително възобновяване на доставките от "Газпром". Това заяви служе...

Бившият премиер коментира и думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че не би се коалирал с "Продължаваме Промяната": "Държавата и ГЕРБ не могат да се реформира заради Борисов. И поради тази причина няма как да има обща коалиция. Той знае много добре, че при една работеща съдебна система той ще ходи в затвора". 

По думите му, Бойко Борисов трябва да се пенсионира. Това му е казал един от премиерите по време на Европейски съвет. "Всеки един политик трябва да знае кога е правилното време да се оттегли. За Борисов това време отдавна мина", подчерта Петков. 

Още по темата: Борисов знае много добре, че при една работеща съдебна система той ще ходи в затвора

Петков коментира и дали от ПП ще се коалират с Демократична България: "В момента правим измервания и чакаме социология, която да ни покаже дали в следващия парламент ще имаме нужните депутати за съставяне на правителство. Чакаме в момента и ще решим. При всички случаи ще управляваме с Демократична България".

Бившият премиер коментира и взаимоотношенията си с Лена Бориславова: "Това, което се видя, е, че когато едни политици не крадат се опитва да ги залят с жълта помия. Това със снимката беше ужасно. Някакъв грешен ъгъл, че тя ме докосва за ръката се превърна в топ новината. Договорът с ББР и кантората, в която е била Лена Бориславова и парите, които тя е получавала за консултациите - 8 хиляди лева също е една поредна жълтина. Покрай всичко това забравихме как Борисов открадна няколко милиарда".

Василев: Много добри са шансовете на България при евентуално арбитражно дело с "Газпром"

Много добри са шансовете на България при евентуално арбитражно дело с "Газпром". Това коментира съпредседателят на "Продължаваме промян...

ОЩЕ: Не, Лена Бориславова и Кирил Петков не се държат за ръце (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика