Кирил Петков: Към момента коалиция с ГЕРБ и ДПС не е възможна

10708
Кирил Петков: Към момента коалиция с ГЕРБ и ДПС не е възможна
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обясни защо е подписал коалиционно споразумение със "Средна европейска класа" и "Волт" и не е приел протегнатата ръка на "Демократична България" и на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за предизборна коалиция и общи листи обединение на всички формации на промяната.

"Не бих казал че съм отказал, казах, че няма да сме с общи листи. Това, което другата седмица трябва да направим, е да говорим с ДБ и ИБГНИ, като аз ги виждам - Мая Манолова отляво, ние сме новият център, "Демократична България" си стои вдясно. Идеята е, че ние трябва да се споразумеем за едно бъдещо коалиционно управление", каза Петков.

"Продължаваме промяната" без коалиции преди изборите с ДБ и "Изправи се". Петков очаква над 120 депутати в следващия парламент

„Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези х...

Според Кирил Петков коалиция с ГЕРБ и ДПС към момента не е възможна, но не изключва провеждане на разговори с тях при промяна в позициите и отношенията между партиите. По думите му трябва да се говори за принципите, а не за "брандовете" на партиите и когато има проблеми, те да се казват точно и ясно.

Не трябва да караме хората да гласуват за някаква конфигурация, която е неестествена за тях, трябва да имат избор между ляво, център и дясно, но да са сигурни, че ние сме се разбрали върху общите принципи за бъдещото управление, така че да са сигурни, че след изборите няма да има дискоодринация, допълни Петков.

По думите му това може да доведе до резултат от близо 30% вот в полза на "Продължаваме промяната". Според него, при 9%, които им дават социолозите още преди да е обявена новата формация, няма проблем те да бъдат умножени по три, когато всички дадени обещания бъдат изпълнени. "Ние не гледаме тясно пратийно. За нас не е важно точно колко е нашият процент. Това, което е важно е, че коалицията, която се обединява върху общите принципи, трябва да достигне 121 депутати. Ние към това се стремим", уточни Петков.

Той обясни и защо именно СЕК и ВОЛТ са предпочетените партньори. "Средна европейска класа" избрахме през човек. Аз лично Косьо Бачийски го познавам, виждах неговите битки в Бургас, включително с Росенец и летището в Бургас - там минахме от човека към партията, не от партията към човека. "Волт" ни хареса заради техните общи перспективи за развитие - това е европейска партия, има я в доста държави", обясни Кирил Петков.

Окончателно: Петков и Василев отиват на изборите в коалиция с "Волт" и "Средна европейска класа"

Постигнато беше споразумение за създаване на коалиция „Продължаваме Промяната“. Това съобщиха от пресслужбата на новия поли...

По-рано пред БНТ лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски разказа, че с Кирил Петков го свързавт общи идеи отдавна и дори бил сред първите, с които в началото на годината искал да разшири партията. "Преговорите започнаха след като двамата министри сдадоха поста. Те бяха казали, че няма да водят политически разговори докато са служебни министри. Те изпълниха този ангажимент. Всичко се разви в последните дни. Вчера финализирахме. Разговорите бяха може би най-лесните политически разговори, които съм водил. Ние сме единомишленици по много от каузите. Така че просто седнахме и си поговорихме какво трябва да направим,за да продължим промяната, която е започнала", каза той.

От СЕК не са поставяли никакви условия пред Петков и Василев, а дали ще имат хора в листите на колациията щял да реши коалиционният съвет. Ще има още партии в коалицията, те ще са малки, но трябва да имат общи цели - "не" откъм средства, "не" откъм правене на листи, но "да" откъм продължаване на промяната заедно, каза още Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...