Кирил Петков: Не правим нищо задкулисно

9800
Кирил Петков: Не правим нищо задкулисно
Снимка: БГНЕС

Предизборната ни кампания ще бъде под 1 милион лева. Ще се вижда откъде идват парите, всичко ще бъде напълно прозрачно, декларира лидерът на "Промяната продължава" Кирил Петков.

Кирил Петков и Асен Василев готови да работят с всички, ако приемат пет условия за сътрудничество

По думите му на сайта на формацията ще бъдат оповестени имената на спонсорите, както и размерът на средствата, които дават. По думите му ПППП ще разчита най-много на представители от IT сектора, но всеки с почтен бизнес е добре дошъл.

"Наши приятели с абсолютно чист бизнес вече заявиха готовност да спонсорират кампанията. Обещанията засега са за около 600 000 лв.", каза Петков по Евроком.

Бившият служебен министър на икономиката потвърди думите на Христо Иванов пред БНТ за предстояща среща през другата седмица с "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" за следизборна коалиция. Той потвърди, че другата седмица ПП ПП ще има разговори с ИБГНИ и ДБ за следизборна коалиция. Що се отнася до ИТН, Петков съобщи, че не затваря вратата пред никого, но ще изчака Слави Трифонов "да преосмисли леко начина си на комуникация". Освен това Петков каза, че не вярват толкова в дясната политика на ИТН и бюджетните им ястреби, които държат на нулев бюджетен дефицит. "За нас нулевият дефицит е нищо, ако има пенсионери, които живеят под линията на бедност", заяви Петков. Той заяви, че реформата на съдебната система и смяната на Гешев като главен прокурор не е второстепенен за тях въпрос и в тази посока много ще разчитат на експертизата на ДБ.

На въпрос дали затваря вратата пред "Има такъв народ" Петков обясни, че ще изчака Слави Трифонов "да преосмисли леко начина си на комуникация". И допълни, че не вярват толкова в дясната политика на ИТН и "бюджетните им ястреби", които държат на нулев бюджетен дефицит.

Макар че могат да разчитат на две партии за участие в парламентарните избори на 14 ноември, бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев продължават да търсят съюзници. Ще има и други формации, все още преговаряме, коментираха пред „Сега” по-рано днес от пресцентъра на „Продължаваме промяната”. На 22 септември Петков подаде заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на коалицията, която двамата с Василев представляват. Тази вечер Петков заяви, че предпочитат повече малки партии, за да бъде коалицията стабилна.

„Продължаваме промяната” засега включва формациите „Волт” и „Средна европейска класа” (СЕК). Няма никакъв проблем обаче съставът й да бъде разширен. Законът го позволява. Според Изборния кодекс всяка коалиция, която успешно се е регистрирала в ЦИК, може да подаде заявление, с което да промени наименованието и състава си. Срокът за това е до 35 дни преди изборния ден. Хронограмата на ЦИК, по която се организират предстоящите избори, посочва 9 октомври като крайна дата за такива промени.

Това означава, че „Продължаваме промяната” разполага с предостатъчно време, за да се разшири с нови партии. Наименованието на коалицията едва ли ще се промени – Петков и Василев бяха категорични, че това е името, с което искат да се явят на вота.

Интересно е да се отбележи, че СЕК участва в последните избори на 11 юли именно по този начин. Тогава бургаската партия се опита да се регистрира като коалиция, в която, освен самата СЕК, влизаше и партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“. Изглежда обаче задругата между двете формации се е разпаднало скоропостижно, тъй като тогавашният лидер на СЕК Георги Манев подаде заявление до ЦИК, че напуска коалицията.

Суверенът ми е много по-добър от суверена ти

Коментар №3 на седмицата: Как по-точно Кирил Петков се оказа популист?

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.С формацията ...

Причината за края на партньорството стана ясна малко по-късно, когато Манев поиска да се присъедини към друга регистрирана коалиция – „Национално обединение на десницата” (НОД). В това обединение водеща роля играеше партия КОД на Петър Москов – бившият здравен министър във второто правителство на Бойко Борисов. ЦИК се съгласи и НОД участва на изборите със СЕК в състава си – но получи едва 0.29% от гласовете.

ЗАМИСЛИ

Кирил Петков и Асен Василев ще оглавят листите на "Продължаваме промяната" в родните си градове - Пловдив и Хасково. Това се разбра след тяхна среща със симпатизанти на коалицията в града под тепетата на 23 септември.

Бившите министри потвърдиха намерението си да проведат разговори с "Демократична България" и ИБГНИ следващата седмица. Целта е сключване на споразумение, в което да изяснят общите принципи на едно евентуално бъдещо коалиционно управление на трите формации.

Петков и Василев не изключиха възможността да проведат и разговори с ГЕРБ и ДПС. Но поставят условие - партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган да признаят своите грешки - например за ексдепутата от ДПС Делян Пеевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика