Кирил Петков: От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин

6743
Кирил Петков: От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин
Снимка: БГНЕС

От 20 август със сигурност не съм канадски гражданин. Това заяви в „Лице в лице“ по БТВ бившият служебен министър на икономиката в кабинета „Янев 1“ и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ – Кирил Петков. По думите му от тази дата е уведомен от канадските власти, че цялата процедура е завършена.

В началото на август ГЕРБ-СДС внесоха в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаването на Петков в служебния кабинет заради двойното му гражданство. Той обясни, че не се притеснява от решението на Конституционния съд по казуса и е категоричен, че това няма да му попречи за предстоящите избори и възможността да бъде депутат.

Асен Василев: Хора от IT бизнеса ще финансират ПП

„Вижданията ни за промяна съвпадат с почти всички хора, които срещнахме. Хората се вълнуват от цената на тока, вълнуват се да има...

„Надявам се Конституционният съд да реши, че на 21 април, когато направих своето волеизявление, предадох всичките си документи, включително паспорт, към канадските власти, че това е датата, от която аз съм само с едно гражданство, и това е българското“, каза той. Петков коментира, че срещат проблем с изискването за двойно гражданство при набирането на кандидати за листите си, защото срещат много млади и образовани хора, които заслужават да бъдат издигнати за депутати, но не отговарят на нормативната уредба. По думите му водачите на листите вече са ясни, като той познава всеки един от тях и е уверен в тяхната почтеност. Петков потвърди, че е готов да работи с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние Идваме“ в 47-ото Народно събрание.

Относно ГЕРБ и ДПС, той каза: „Даваме им такъв критерий, който според мен е леко невъзможен, но ако те го направят – браво! Това с „Извинявай“ няма да стане“, посочи той и допълни, че те трябва да покажат желание за смяна на главния прокурор и реформа в съдебната реформа, така че потенциалните виновници да се изправят пред Темида. А за ДПС - да се разграничат от Делян Пеевски и да признаят за законовите му нарушения.

Относно споровете за образованието му, Петков обясни, че е придобил бакалавърска степен в Университета на Британска Колумбия, където е завършил „Финанси“. След това е работил 4 г. и от 2005 г. до 2007 г. е учил в „Харвард Бизнес Скул“, което е бизнес училището на престижния университет. По думите му това е пълната програма за магистърска степен. Той обясни, че представители на „Продължаваме промяната“ са част от Инициативния кабинет, който ще издигне Румен Радев за втори президентски мандат. „Той ни даде свободата за четири месеца да правим нещата, които вярвахме, че са правилни. Нито един път не ни вдигна телефона, за да каже: „Не го правете това“.

„Асен Василев е единственият финансов министър, който сам избра кой да бъде шефът на НАП. Това не се беше случвало“, обясни още Петков. Бившият икономически министър призна, че президентът Радев ги е питал дали всичко около фирмите на Румен Спецов е наред, преди той да бъде назначен за шеф на приходната агенция. „Спецов направи проверки, където никога не са се правили. Очакваме в следващите дни атаката отново да дойде силно, защото ревизиите започват да излизат. Когато хора ще трябва да плащат неплатените си данъци и то в милиони, ще чуете пак за неговото минало и други клевети“, каза Петков.

Писмо от Харвард: Кирил Петков е учил при нас близо 2 години "Бизнес администрация"

Във Фейсбук се появи писмо от Харвард относно образованието на Кирил Петков от "Продължаваме промяната". Информацията е от профила Mike...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика