Кирил Петков с коментар за решението на Конституционния съд за назначаването му

15106
Кирил Петков с коментар за решението на Конституционния съд за назначаването му
Снимка: БГНЕС

Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Така бившият министър коментира решението на Конституционния съд, че указът за назначаването му за противоконституционен.

Ето какво още пише той:

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина.

КС: Противоконституционен е указът за назначаването на Кирил Петков за министър

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство ...

Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании.

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки.

Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път.

Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.

Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала „Хемус“ я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата.

Пламен Киров: Кирил Петков никога не е бил министър, ако КС реши, че указът на президента е противоконституционен

Бившият конституционен съдия Пламен Киров коментира по БНР  очакваното решене на Конституционния съд (КС) за указа на президента и...

Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет.

Просто нямах избор!

Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита.

Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:

Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави.

Кирил Петков внесе ново искане в Конституционния съд

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков внесе ново искане да бъде изслушан от Конституционният съд във връзка с казуса...

Въпреки че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави.

Днес България загуби частица от своя суверенитет!

Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца! Мен не ме е страх!"

С уважение,

Кирил Петков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика