Кирил Петков: Страните от НАТО купуваха оръжието ни и го даваха безплатно на Украйна (ВИДЕО)

4476
Кирил Петков: Страните от НАТО купуваха оръжието ни и го даваха безплатно на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Доставките на оръжия, произведени в България и транспортирани до Украйна чрез редица посредници, започват през април и продължават и до днес. Тази информация беше потвърдена пред украинската секция на "Гласът на Америка" от посолството на Украйна в София. От края на миналата година, след решение на парламента от 3 ноември, България започва открито да предоставя оръжие и техническа помощ на Украйна.

По-рано германският вестник Die Welt пък публикува разследване, според което през първите месеци на войната в Украйна започват да пристигат български оръжия, които са 30% от цялата военна помощ.

Украинският посланик във Франция: Общо 321 тежки танка са обещани на Киев

Общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от западните държави. Това съобщи посланикът на Украйна във Франция по телевизия BFM в ...

В ексклузивно интервю за "Гласът на Америка" тогавашният министър-председател Кирил Петков заяви, че някогашната правителствена коалиция, съставена от четири партии с различни идеологии, изисквала безпрецедентно ниво на координация и изключвала възможността за преки доставки за Украйна.

"Благодарен съм, че други страни от НАТО и ЕС решиха, че трябва да разполагаме с тези боеприпаси. Те го купуваха в България и го даваха безплатно на украинската армия. Това беше най-добрата възможна комбинация. От една страна, бихме могли да допринесем много за подпомагането на украинската армия. От друга, украинският народ не плаща много или изобщо не плаща. И трето, нямаше директен износ от България за Украйна, което отговаряше на изискванията на нашия коалиционен партньор", казва Петков в интервю по Skype в понеделник, 23 февруари, предаде 24 часа.

Съдружникът на Николай Василев видя престъпление в статията на Die Welt как сме помогнали на Украйна

В края на юни миналата година българският парламент гласува за разпускане на правителството на Петков, а от началото на август то не изпълнява функциите си. Петков и неговата партия "Продължаваме промяната" планират да участват в следващите парламентарни избори, които са насрочени за 2 април, припомнят от "Гласът на Америка".

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и боеприпаси и са ги препращали до правителството или директно до тогавашния премиер Петков. Нито българската, нито украинската страна ще кажат какви са били оръжията. Пентагонът също отказва да предостави тази информация, допълват от там.

От партията на Шолц: Освобождаването на Крим с помощта на немските танкове е законно

Целите във войната се определят от самата Украйна. Дори ако тя реши да използва обещаните от Германия танкове Leopard 2 за освобождаван...

"Оставаме ангажирани с независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници и осъждаме руската инвазия по възможно най-категоричен начин. България е единна със своите съюзници и партньори, включително САЩ, в предоставянето на помощ в областта на сигурността, както и на хуманитарна и енергийна подкрепа за Украйна", заявиха от българското посолство в САЩ.

Освен това от България за Украйна идва и критично важно дизелово гориво, което съставлява до 40% от всички доставки, съобщава Die Welt. Петролът за това гориво се доставя в България от Русия и се преработва в рафинерия, собственост на руската компания "Лукойл", допълват от там.

В същото време България е смятана за една от най-проруските страни в региона, а членовете на правителствената коалиция публично заявяват, че няма да изстрелят нито един куршум към Украйна, припомня "Гласът на Америка". През април 2022 г. 44% от българите смятат, че НАТО е отговорна за войната в Украйна - най-високата стойност сред 16 европейски държави и Обединеното кралство, анкетирани от YouGov, международна група за данни и анализи.

Как точно са били доставени оръжията и горивата и как войната в Украйна е променила българското общество - за всичко това говори тогавашният министър-председател Кирил Петков в ексклузивното интервю.

"Едно от събитията, описани в публикацията на Die Welt, са срещите на 25 и 26 февруари в Брюксел и Париж, на които обявихте така нареченото "българско предложение". Можете ли да ни разкажете какво се случи на тези срещи?", такъв въпрос зададе на Петков Татяна Ворожко от "Гласът на Америка".

Западът изпраща танкове на Украйна. Как ще реагира Путин? Ето разсъжденията на военен експерт

Украйна все пак ще получи от Германия танкове “Леопард 2”. Други съюзнически държави, сред които Полша, получиха разрешение...

"Никой не е очаквал толкова голяма атака. Бързо разбрахме, че това няма да е регионален конфликт. Това е война, която е започнала с пълна сила. Осъзнахме, че колкото по-последователно и бързо действаме в Европа, толкова по-голямо е въздействието. Освен това осъзнахме - и президентът Зеленски обясни много добре колко ужасно е положението. "Денацификацията", за която говори Русия, е нещо изключително страшно и България знае за нея", отговаря Петков, пред "Голос Америки Українською".

"Знаем какво е означавало това през 1944 г., когато са "денацифицирали" България. Това означаваше да влезеш и да убиеш всички здрави сили в обществото. След това имаше първоначална идея за санкции - забрана за влизане на Путин, Лавров - малки, повърхностни стъпки, но бяхме изправени пред съвсем различна ситуация.

Тогава осъзнахме, че едно от първите неща, които можем да направим заедно като европейци, е да замразим приходите, които отиват за войната. Разбрахме, че резервите на руската централна банка се държат отчасти в еврооблигации и американски облигации. Ако ги замразим и направим нетъргуеми, те няма да могат да бъдат използвани за водене на война в степента, на която разчиташе Путин.

Казах: "Вижте, първото нещо, което можем да направим, е да замразим резервите на централната банка." Същата вечер получих много положителна реакция от Европейската комисия и някои лидери, които, разбира се, няма да споменавам. Но някои от лидерите смятаха, че това е голям проблем и че първо трябва да се прецени какво ще бъде въздействието.

На следващия ден министрите на финансите провеждат заседание. Разбира се, както знаете, финансовите министри са консервативни по природа. Но Асен Василев произнесе пламенна реч и каза, че не можем да губим време: "Ако президентът Зеленски е на първо място в списъка на убитите, сигурен съм, че семейството му ще бъде на второ място, а водещите членове на обществото - на трето." Това беше най-добрата реч на консервативен министър на финансите, за която трябва да сме смели. Няколко дни по-късно беше обявено изпълнението на този план, който в Брюксел беше наречен "българското предложение".

Corierre della Sera: Италия ще предаде на Украйна зенитни ракетни системи SAMP-T и Aspide

Италианското правителство е взело решение да прехвърли на Украйна системи за противовъздушна отбрана SAMP-T, Aspide, артилерия и дронов...

"Бяхме в много сложна ситуация. За първи път в България имахме четирипартийна правителствена коалиция, което изискваше безпрецедентна координация между партии с различни идеологии. От една страна, имахме дясна демократична партия. Ако зависеше от тях, щяха незабавно да изпратят всичко в Украйна. Те имат силно антируски възгледи, тъй като родителите на много от тези хора са били жертви на събитията от 1944 г. От друга страна, коалицията включваше бившата комунистическа партия, която е тясно свързана с Русия. И казаха, че нито един патрон не бива да замине за Украйна, защото в противен случай те ще напуснат коалицията и правителството ще престане да съществува. Това е силата на партньорството, силата на НАТО. Много от страните, на които сме продали оръжия, са директни компании или директни правителствени програми. Нашият принос е, че успяхме да координираме и ускорим тези отношения" - така Петков отговори на въпрос как е започнала доставката на оръжия".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика