Кирил Петков: Всеки арест на Борисов ще е незаконен с този главен прокурор

3369
Кирил Петков: Всеки арест на Борисов ще е незаконен с този главен прокурор
Снимка: БГНЕС

„Докато този главен прокурор е там, където е, всеки арест на Бойко Борисов ще бъде неправилен и незаконен“. Това заяви бившият премиер Кирил Петков в интервю за „24 часа“ – във връзка с решението на съда от април, че задържането на лидера на ГЕРБ е било незаконно. Съдебното решение е първа инстанция.

„Истината е, че докато нямаме работеща прокуратура или докато Европрокуратурата не стигне до доказателства, а тя и в момента работи, ние няма да имаме устойчиво правораздаване за Борисов. Той държи тези хора, най-вероятно има компромати срещу тях или имат тайни един към друг. И тази задкулисна договорка го държи стабилен", заяви Петков.

Борисов: "Промяната" уби България. Петков отговори: ГЕРБ няма бъдеще с него

"Оптимист съм за следващия български парламент. Миналия парламент само 4 депутати не ни достигнаха, за да имаме 121 депутати. Аз вярвам...

По думите му - престъпленията, които изглежда, че е направил Борисов, са толкова очевадни, че всяка работеща прокуратура, включително и европейската, ще стигне до същината. "Не трябва да има политически чадър и хората видяха, че никой не може да ни влияе и не слагаме чадъри над никого. И сме решени да стигнем дотам, докъдето трябва", добави още доскорошният премиер.

Той изрази мнение, че в следващия парламент ще успеят да си осигурят мнозинство от 121 депутати, като ще управляват с „Демократична България“ и БСП. Петков заяви, че този брой народни представители няма да е достатъчен за същинска съдебна реформа, тъй като ГЕРБ и ДПС няма да я подкрепят, но заяви, че със 121 депутати може да се направи система със съдия, който да разследва главния прокурор и „няма само Господ да е над главния прокурор“.

„Второ, КПКОНПИ този път ще е от първите закони и с назначенията там ще стане реално действаща и ще разследва директно корупционните практики и дори корумпирана прокуратура трудно ще може да откаже“, заяви Петков и каза, че за 7 месеца управление са научили какви грешки са допуснали и знаят как се управлява.

Петков коментира и темата с евентуалното връщане към договор с „Газпром“, което служебното правителство допусна. Според него тезата за по-ниската цена на руското синьо гориво е опорка на дадени политически партии и представители на бизнеса.

"Договорът с "Газпром" е със следното ценообразуване - първо имаме 70% тежест на газовата цена в Европа (движението на борсата т.е. спот пазарите). С други думи, в момента газовият пазар в Европа е на 200 евро, т.е. 140 евро е само газовата компонента. Само тя ни качва на 280 лв. на мегават. Отделно имаме компонентата газьол, която качва поне още 20 лв. и вече сме на цена от 300 лв. на мегават, ако днес "Газпром" ни продаваше. И тук опорката е да се сравняват стари цени на "Газпром" с нови цени на неруски газ. Най-интересното е, че това го говорят и ГЕРБ, а те през 2020 г. предоговориха компонентата на европейския газов пазар да влезе в цената на "Газпром". Ако са честни, трябва да кажат, че през 2020 г. са сгрешили", каза Петков.

Делян Добрев посъветва Кирил Петков и Асен Василев да мислят за затвора, не подкрепи дело срещу "Газпром"

За три месеца България е ощетена с 200 млн. евро - заради Кирил Петков и Асен Василев. С 30% оскъпяване купуваме всъщност руски газ, от...

Той даде за пример Германия и Италия, които изпълниха изискването на руската страна за плащане на суровината в рубли. "Те плащат в рубли, но "Северен поток 1" не дава обещаните количества. Италия също плаща в рубли и не получава целите количества. Как тогава ще отидем в отоплителния сезон с доставчик, който не дава на никого договорените количества и измени нашия договор едностранно? Това са химери и опити за заблуждаване на населението", смята Петков.

ОЩЕ: Най-големият вносител на руски газ в Германия отчете рекордни нетни загуби

Петков като опорка и тезата за доброволен отказ на кабинета му от руския газ. "Ние нито за момент не прекъснахме договора с "Газпром". Всеки ден изпращахме заявка за количествата, които ни трябват. И казвахме: Моля, дайте ни тези количества, плащаме си, както искате. Даже в началото изпратихме 50 млн. долара и те ни ги върнаха. Това го направихме, за да сме изрядната страна и като отидем на арбитражен съд, ще ни помогне да докажем, че сме изрядни. И днес договорът реално не е прекъснат", посочва за пореден път Петков. Колегата му Асен Василев също се изказа с готовност за подновяване на руските доставки наскоро, ако са на добра цена.

Бившият премиер, който наскоро заяви, че интерконекторът с Гърция трябва да бъде пуснат до края на месеца, което ще увеличи доставките на газ от Азербайджан, каза, че неговата цена, за разлика от руския, не е функция на газовата борса в Европа. "Заради това техните цени са 4 пъти по-ниски от руските. Тези цени влизат в момента, в който на гръцката връзка ѝ се даде акт 16. Седемте танкера плюс азерския газ биха били достатъчни да покрием зимните си нужди. За октомври и ноември бяхме договорили за Гърция съвсем реални възможности за слот. А декември, януари и февруари трябва да се видят възможностите между Гърция и Турция", обясни Петков по повод актуалната тема с осигуряването на газ за зимата.

Служебното правителство трябва да реши до 19 август дали потвърждава договора за 7 танкера втечнен газ от американска компания, по който работи кабинетът на Петков. Той е за периода октомври - април, но правителството поиска отсрочка за решението си, като обяснението е търсенето на свободни слотове за разтоварване и регазификация, за да може газът да стигне до България.

Бориславова за ГЕРБ: По комплексите на тема газ ще ги познаете, лъжат и всяват страх

"По комплексите на тема газ ще ги познаете." Така започва своя публикация в социалните мрежи бившият началник на кабинета на премиера ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика