Кметът на Раковски: Румен Радев ни кара да избираме между вярата и държавата

5183
Кметът на Раковски: Румен Радев ни кара да избираме между вярата и държавата
Снимка: Личен архив

Крайно негативно ми е становището към избраната от президента Румен Радев дата за предстоящите парламентарни избори – на 4-ти април. Не знам дали е плод на невежество или умишлено деяние. Искрено се надявам президентът да размисли и да промени датата. Това е най-светият за нас празник. За нас вярата и държавата са едно и не бива да ги противопоставяме. За всяко нещо си има време и място. Не виждам какъв е проблемът да се промени датата и изборите да са в друго време, което ще да е то – заяви пред Actualno.com кметът на община Раковски Павел Гуджеров.

Градоначалникът на общината, в която живее най-компактното население, изповядващо католицизма, смята, че е крайно неправилна тази дата, защото тогава е техният Великден.

„В този ден ние буквално трябва да противопоставим вяра на държава, а те за нас са едно цяло. От време оно Великден е най-светият празник за католиците. Дори във времената, когато на католиците не е позволявано да ходят на църква, когато учителите са записвали кой ученик не ходи на училище, за да отиде на църква, дори и в тези времена на най-дълбок комунизъм това е бил за нас най-светият празник и ние винаги сме го тачили и уважавали. За нас вярата и държавата са стълбовете на нашето общество и не може да противопоставяш единия на другия. Не знам кой посъветва президента точно тази дата да обяви, но това е най-неправилната дата, която можеше да избере, при наличие на толкова много други възможности“, коментира Гуджеров.

Той е категоричен, че не е от ключово значение за изборите точно в коя неделя ще се осъществи парламентарният вот. Важно е само да не съвпада точно с този най-важен за католиците празник.

„За нас дори е по-тежко отколкото да направи изборите на Коледа или Нова година. Ние, католиците, в България, може да сме под 1% като вероизповедание, но не сме някаква секта. Това е една от най-разпространените религии в света. Цяла Западна Европа са католици. Трябваше поне малко да се съобрази с това“, посочи кметът на Раковски.

Излиза, че толкова много се говори за тези наши сънародници извън страната, а се игнорират тези, които са в страната.

„Вие представяте ли си как ще се организират  избори в Рим, във Ватикана, в Италия като цяло, като и за тях е Великден. Това е празникът на вярата – най-важният празник в годината“, подчерта Павел Гуджеров.

В профила си във фейсбук кметът посочва, че още в началото на мандата си Радев опитал да скъса отношенията между православни и католици, като едва не вкарал Република България в дипломатически скандал с Ватикана.

Румен Радев обяви датата за парламентарните избори (ВИДЕО)

Парламентарните избори през 2021 година ще се проведат на 4 април. Това обяви държавния глава Румен Радев в обръщение към гражданите. ...

„Всички ние, българи, католици, си спомняме за погрешно разчетения протокол. Тогава Н. Пр. Анселмо Гуидо Пекорари, апостолически нунций на Ватикана в България, ясно подчерта, че Ватикана никога не е писала в нито един нарочен документ, че НЕ иска православният клир да участва във визитата на Република България във Ватикана. Напротив, каза тогава нунцият, православните са наши братя. Очевидно, обаче никой от президентството не успя правилно да разчете протокола и за това визитата се осъществи без нито един представител на католическата църква в България и без нито един представил на клира на православната църква“, разказва Гуджеров.

Той се обръща към Румен Радев със следните думи:

„Уважаеми г-н президент, ние, българите католици, най-много обичаме две неща: Бог и нашата държава. Никога едното не върви без другото. Никога не избираме едното от тези две неща. Никога не сме били поставяни пред избора Бог или държавата. Когато едно бебе се роди в българската католическа действителност то научава едновременно две неща: 1. Как да се моли от баба си и 2. Колко велика е нашата държава от дядо си. Така пораствайки, детето се реализира като достоен християнин пазещ ценностите на държавата. Гражданин, какъвто го изисква църквата и християнин, какъвто го изисква държавата“.

Обръщението си към президента той завършва така:

„Сега, когато по всичко личи, че благодарение действията на правителството сме накрая на тази ужасна епидемия, която ни донесе толкова много страдание, ние, българите католици, не искаме нищо повече от един семеен, спокоен, тих и християнски Великден. Настойчиво моля сменете датата на предстоящите парламентарни избори!“.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика