КНСБ предупреди за опасностите от Зелената сделка

4731
КНСБ предупреди за опасностите от Зелената сделка
Снимка: БГНЕС

Поне три червени линии записва конкретно в позицията си КНСБ относно Зелената сделка.

Те бяха очертани от президента на КНСБ Пламен Димитров след среща с другата голяма синдикална организация КТ "Подкрепа", както и с енергийния министър Теменужка Петкова на тема актуалното състояние на енергийния сектор и мерките за стабилизирането му.

Ако трябва да позеленяваме, не трябва да сме зелени и бедни

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков пред БНТ. Той подчерта, че не може отсега да си готов изцяло за зелената сделка, защото...

По време на срещата е обсъдена т.нар. Зелена сделка, а позицията на КНСБ е, че в настоящия вид това, което се предлага на България, е неприемливо.

Първата червена линия - България не трябва да приема искането за ръст на намаляването на емисиите. "Зелената сделка не би трябвало да става зелен болшевизъм, не би трябвало около нея да се изграждат фанатични или невъзможни за разговори тези и цели. Тя би трябвало с един възможен ход и стъпки всички държави-членки да вървим към една обща цел - нулеви емисии през 2050 г., но в никакъв случай за сметка на убийствени политики, които за нас са неприемливи", обясни президентът на КНСБ.

Втората червена линия е, че България не трябва да приема централизацията на приходите от продажба на емисии на държавите-членки в един фонд в Брюксел.

Димитров заяви, че този, който се опитва да размахва пръст от Северна Европа и от други места към Източна и Югоизточна Европа, първо да погледне в собствената си градина.

Третата червена линия - България не трябва да се съгласява с отпадането на възможността за държавни помощи след 2025 г.

Теменужка Петкова се заяде с президента за енергетика, маскира "Турски поток" като "Балкански" заради САЩ

Не е ясно за кои енергийни проекти е бил разговорът между българския президент Румен Радев и руския му колега Владимир Путин по телефон...

Димитров заяви, че по повечето от тези споделени неща синдикатите са получили подкрепа от страна на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

В Зелената сделка има много неясноти, свързани с нейното финансиране. По начина, по който обаче сега се водят преговорите, не са предвидени допълнителни източници за финансиране на фонд за справедлив преход, предупреди Манолов.

За рамковата позиция на България по отношение на Зелената сделка от КТ "Подкрепа" искат да получат възможността да кажат мнението си преди да влезе в Министерския съвет.

Темата за Зелената сделка не трябва да се политизира и да се използва за каквито и да било партийно-политически боричкания, призоваха синдикатите. "Ние сме "за" зелено развитие на България - такава, каквато може да осигури качествени работни места, с достойни доходи и стабилни производства", категоричен беше Пламен Димитров.

От своя страна Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа" посочи, че по време на срещата се дискутирала и темата с предстоящата либерализация на електроенергията. По думите му това е процес, който ние ще реализираме - цената на тока да стане еднаква, но и цената на заплатите да стане еднаква..

Радев: Зелената сделка може да раздели Европа

Основното предизвикателство пред нашето общество е да преоткрие силата на солидарното колективно действие и това изисква усилие от всич...

"България на ниво на доходите не е в състояние да посрещне едно такова предизвикателство в един кратък период", заяви Манолов и допълни, че е хубаво да има един ясен план как да се случва либерализацията на електроенергийния пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика