Кой замества Кирил Петков и Асен Василев - биографии

11177
Кой замества Кирил Петков и Асен Василев - биографии
Снимка: БГНЕС

Дaниeлa Вeзиeвa и Вaлeри Вeлчeв зaмecтвaт Кирил Пeткoв и Aceн Вacилeв кaтo cлужeбни миниcтри нa икoнoмикaтa и финaнcитe в нoвия кaбинeт нa прeзидeнтa Румeн Рaдeв. Това е видно от публикувания в Държавен вестник указ на държавния глава за новото правителство.

Дaниeлa Вeзиeвa бeшe зaмecтник-миниcтър нa икoнoмикaтa и във втoрoтo прaвитeлcтвo нa Бoйкo Бoриcoв кaтo прeдcтaвитeл нa Рeфoрмaтoрcкия блoк. Oт cвoя cтрaнa Вaлeри Бeлчeв бeшe нaзнaчeн зa ръководител нa Фoндa нa фoндoвeтe oт втoрoтo прaвитeлcтвo нa Бoйкo Бoриcoв. Ето и техните професионални биографии:

Валери Белчев

Той е професионалист с международен профил с 15-годишен опит във финансовия сектор. Придобива своята експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale), в периода от 2000 до 2006 г. През 2007 г. се фокусира върху бизнеса с предоставяне на финансови услуги. Той основава стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild&Cie) и действа в качеството на негов изключителен партньор в България до 2013 г.

Валери Белчев също така има опит в публичната политика. През 2009 г. е бил нещатен сътрудник на Комисията по икономическа политика в Народното събрание. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където като началник на отдел „Бизнес развитие“ успешно разработва и прилага редица финансови продукти, адресирани към частния сектор, с цел насърчаване на икономическото развитие на страната. Той работи в тясно сътрудничество с управляващите органи на оперативните програми за разработването на банкови продукти, предназначени да подпомагат бенефициенти на средствата от ЕС.

Държавен вестник: Ето кой влиза в новото служебно правителство

В днешния Държавен вестник бяха публикувани имената на новите служебни министри. Де факто промените в новото служебно правителство са ...

Валери Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен финансови и банкови техники от Université Paris 2 Panthéon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство, София. Владее свободно английски, френски, руски и италиански език.

Справка в Търговския регистър на Actualno.com показа, че Белчев е един от представителите на Сдружение "Български харвардски клуб". Сред някои от целите на сдружението са: да осигурява стипендии и финансова подкрепа на млади учени; да отличава изключителни постижения в социалната сфера, бизнеса и политически лидери в България. Белчев е и прокурист на "Глобъл Стратеджи" - компанията беше една от посочените от КФН в началото на март, 2021 година, заради оплаквания за финансови измами.

Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Завършила е финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов, с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003год. От 2007 год. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката е работила като началник отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образование в Русе. Владее руски и английски език.

Справка в Търговския регистър на Actualno.com сочи, че Везиева е била в директорския съвет на "Институт по маркетинг" ЕАД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика