Коя държава има най-много дипломати у нас и колко точно са руските?

24808
Коя държава има най-много дипломати у нас и колко точно са руските?
Снимка: Колаж - Actualno.com

След като България обяви 70 руски дипломати за "персона нон грата", в публичното пространство възникна уместния въпрос колко точно е общия им брой на територията на страната ни. Спекулациите се засилиха още повече, след като последователно премиерът в оставка Кирил Петков и външно министерство се разминаха в изнесената информация.

"В днешния ден бяха отзовани 70 дипломата на руската държава, които нашите служби са идентифицирали до голяма степен като хора, свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина", заяви в понеделник вечерта Петков и добави, че голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие.

Малко след това изказване последва реакция от МВнР, където уточниха, че решението на българската страна е "за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация". В това съобщение изрично е уточнено, че "числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители".

Колко точно руски дипломати има в България?

Справка на Actualno.com в справочника на дипломатическия корпус, актуална към март 2022 година показа, че акредитираните у нас представители на Руската федерация са били акредитирани 42 руски дипломати, като в това число не влиза посланик Елеонора Митрофанова. Към повечето от тях има назначени секретари и/или съветници, с което общия брой нараства на 71. Заедно с това руската страна има и две консулства - във Варна (със 7 представители) и в Русе (с 4 представители). Именно за тях вече е ясно, че временно ще преустановят дейността си - това потвърди пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски, който е и най-високопоставеният руски дипломат у нас, който трябва да напусне страната до 3 юли.

От думите му пред ТАСС стана ясно, че в резултат на действията на българските власти, които са изгонили всички служители на генералното консулство на Русия в Русе, то се закрива. България трябва да напуснат и почти всички работещи в генералното консулство във Варна. Временно работа спира и консулският отдел на руското посолство в София.

На този фон обаче дни по-рано (на 26 май т.г.) министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска е дала следния отговор на на парламентарно питане от народния представител Ивайло Мирчев:

"Броят на руските дипломати, акредитирани към посолството на Руската федерация в страната ни, е 32 човека. Броят на руските дипломати, акредитирани към Генералните консулства във Варна и Русе, е 8 човека."

Така към този момент общият брой на руските дипломати в България би следвало да е 40 души, плюс посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова. Според министър-председателя Кирил Петков обаче изгонените руски дипломати са 70.

Колко са в крайна сметка?

През 1961 година се приема т.нар. "Виенска конвенция за дипломатическите отношения". Според нея членовете на дипломатическите представителства се делят на три категории: дипломатически, административно-технически, обслужващ и частен персонал.

  • Членовете на дипломатическия персонал са тези с дипломатически ранг: посланик, пълномощен министър или управляващ посолството, съветници, секретари, аташета и др.
  • Във втората категория на административно-техническия персонал попадат: завеждащите канцелария, счетоводителите, преводачите, машинописките, радистите, шифровачи и др., които изпълняващи административно-технически функции.
  • Обслужващия персонал се състои от лицата, които изпълняват помощни и обслужващи дейности, като шофьори, куриери, охранители, готвачи, градинари и др.

В този смисъл разминаването в бройката идва вероятно заради това дали освен руски дипломати в бройката са включени и административно-технически служители. Друга хипотеза е, че по неофициална информация броят на руските дипломати у нас е между 114 и 150 души, тъй като от десетилетия Москва изпраща служители в дипломатическите си представителства по света с т.нар. временна акредитация.

Кои са най-много?

Въпросното разминаване в бройката лесно може да се съотнесе и за представители на останалите държави с посолства и консулства в България. Проверка на Actualno.com от същия справочник показа още, че страните с най-много акредитирани представители имат:

  • САЩ - 87 души
  • Турция - 55 души
  • Германия - 44 души
  • Китай - 35 души

В това число са включени и представителите на всички консулства, които съответните страни имат на наша територия (най-много са на Турция).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика