Коя държава има най-много дипломати у нас и колко точно са руските?

24808
Коя държава има най-много дипломати у нас и колко точно са руските?
Снимка: Колаж - Actualno.com

След като България обяви 70 руски дипломати за "персона нон грата", в публичното пространство възникна уместния въпрос колко точно е общия им брой на територията на страната ни. Спекулациите се засилиха още повече, след като последователно премиерът в оставка Кирил Петков и външно министерство се разминаха в изнесената информация.

"В днешния ден бяха отзовани 70 дипломата на руската държава, които нашите служби са идентифицирали до голяма степен като хора, свързани с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина", заяви в понеделник вечерта Петков и добави, че голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие.

Малко след това изказване последва реакция от МВнР, където уточниха, че решението на българската страна е "за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация". В това съобщение изрично е уточнено, че "числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители".

Колко точно руски дипломати има в България?

Справка на Actualno.com в справочника на дипломатическия корпус, актуална към март 2022 година показа, че акредитираните у нас представители на Руската федерация са били акредитирани 42 руски дипломати, като в това число не влиза посланик Елеонора Митрофанова. Към повечето от тях има назначени секретари и/или съветници, с което общия брой нараства на 71. Заедно с това руската страна има и две консулства - във Варна (със 7 представители) и в Русе (с 4 представители). Именно за тях вече е ясно, че временно ще преустановят дейността си - това потвърди пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски, който е и най-високопоставеният руски дипломат у нас, който трябва да напусне страната до 3 юли.

От думите му пред ТАСС стана ясно, че в резултат на действията на българските власти, които са изгонили всички служители на генералното консулство на Русия в Русе, то се закрива. България трябва да напуснат и почти всички работещи в генералното консулство във Варна. Временно работа спира и консулският отдел на руското посолство в София.

На този фон обаче дни по-рано (на 26 май т.г.) министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска е дала следния отговор на на парламентарно питане от народния представител Ивайло Мирчев:

"Броят на руските дипломати, акредитирани към посолството на Руската федерация в страната ни, е 32 човека. Броят на руските дипломати, акредитирани към Генералните консулства във Варна и Русе, е 8 човека."

Така към този момент общият брой на руските дипломати в България би следвало да е 40 души, плюс посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова. Според министър-председателя Кирил Петков обаче изгонените руски дипломати са 70.

Колко са в крайна сметка?

През 1961 година се приема т.нар. "Виенска конвенция за дипломатическите отношения". Според нея членовете на дипломатическите представителства се делят на три категории: дипломатически, административно-технически, обслужващ и частен персонал.

  • Членовете на дипломатическия персонал са тези с дипломатически ранг: посланик, пълномощен министър или управляващ посолството, съветници, секретари, аташета и др.
  • Във втората категория на административно-техническия персонал попадат: завеждащите канцелария, счетоводителите, преводачите, машинописките, радистите, шифровачи и др., които изпълняващи административно-технически функции.
  • Обслужващия персонал се състои от лицата, които изпълняват помощни и обслужващи дейности, като шофьори, куриери, охранители, готвачи, градинари и др.

В този смисъл разминаването в бройката идва вероятно заради това дали освен руски дипломати в бройката са включени и административно-технически служители. Друга хипотеза е, че по неофициална информация броят на руските дипломати у нас е между 114 и 150 души, тъй като от десетилетия Москва изпраща служители в дипломатическите си представителства по света с т.нар. временна акредитация.

Кои са най-много?

Въпросното разминаване в бройката лесно може да се съотнесе и за представители на останалите държави с посолства и консулства в България. Проверка на Actualno.com от същия справочник показа още, че страните с най-много акредитирани представители имат:

  • САЩ - 87 души
  • Турция - 55 души
  • Германия - 44 души
  • Китай - 35 души

В това число са включени и представителите на всички консулства, които съответните страни имат на наша територия (най-много са на Турция).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика