"Колко гласа имаме за Стефчо?": АКФ разкри нови изборни нарушения около сина на кмета на Симитли

15335
"Колко гласа имаме за Стефчо?": АКФ разкри нови изборни нарушения около сина на кмета на Симитли
Снимка: БГНЕС

Видео, публикувано днес от Антикорупционния фонд (АКФ), представя свидетелски разказ за протичането на изборния ден в няколко секции в община Симитли с над 90 % преференции за кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов. Той стана известен със сричането си от трибуната на Народното събрание през 2018-а година, когато отново беше депутат от ГЕРБ. 

Интервюто с Полина Якимова, председател на секционната комисия № 014400014 в с. Градево, община Симитли, излъчена от ПП „Продължаваме промяната“, разкрива множество нарушения в изборния ден, сред които липсваща тъмна стаичка за тайно гласуване, опити за гласуване с чужди лични карти, инструктиране на гласоподаватели за гласуване в полза на Апостолов и други.

„Доста пъти през деня чувах въпроса: „За кого трябваше да гласувам?“ Въпросът беше зададен към заместник-председателя на комисията от ГЕРБ“, разказва Якимова.

ГЕРБ предлага за секретар на парламента депутат, станал известен със сричане

ГЕРБ предлага депутатът Стефан Апостолов за секретар на 47-то Народно събрание. Той трябва да смени на поста Стефан Шилев от Пловдив, к...

Стефан Апостолов е бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов-Поли. На изборите през 2017 и 2021 година Стефан Апостолов преобръща избирателните листи за народни представители на ГЕРБ-СДС в Благоевградски окръг като получава много висок брой преференции. През 2021 става абсолютен шампион по преференции с 9000. Справка на АКФ показва, че и на последните избори от 2 октомври 2022 година над 90% от подадените за ГЕРБ-СДС гласове в община Симитли са отишли при Апостолов.

„Подобна структура на гласовете е силно необичайна, особено в контекста на ниската активност в цялата страна“, заявява Марио Русинов, политолог от екипа на АКФ. „Поради това апелираме към МВР и прокуратурата да обърнат внимание на този феномен.“

Свидетелският разказ на Полина Якимова потвърждава статистическите данни като разкрива редица нарушения непосредствено преди и в изборния ден. При пристигането ѝ в секцията в деня преди изборите става ясно, че в помещението за гласуване липсва задължителната по закон тъмна стаичка, която пази тайната на вота, а представителите на общината заявяват, че в селото никога не се е използвала такава. След намесата на Якимова и сигналът до РИК Благоевград тъмна стаичка е изградена по спешност.

Изборният ден започва с опити за гласуване с няколко лични карти едновременно. Пред самата избирателна комисия пък през целия ден стои лице, което отказва да се легитимира, но, с което всеки един от влизащите гласоподаватели разговаря преди да подаде гласа си.

Антикорупционния фонд показа "шампионите по преференции" на парламентарния вот (ВИДЕО)

Антикорупционния фонд (АКФ) публикува във Facebook видео, в което разказва за някои от кандидат-депутатите, събрали най-много преференц...

В края на изборния ден кметът и един от членовете на секционната комисия лично превозват възрастни и трудно подвижни хора до секцията за да гласуват.

"Колко гласа имаме за Стефчо?"

След края на изборния ден представители на общината обсъждат с членове на комисията колко гласа са подадени за Стефан Апостолов и дали са достатъчни за победата му. Още преди подаването на протоколите в РИК Благоевград и преди преброяването на бюлетините членовете на СИК са наясно с броя подадени преференции за Апостолов.

Членове на други секционни комисии в община Симитли споделят пред Якимова за множество случаи на неправомерно гласуване с придружител в техните комисии. Наблюдавани са и случаи, в които членове на комисии гласуват вместо гласоподаватели или ги инструктират за номера на бюлетината и номера на преференцията, които да изберат.

Членове на други секционни комисии споделят още, че кандидатът за народен представител Стефан Апостолов е обикалял комисиите и е заплашвал техни членове, които са предотвратили опити за инструктиране на гласоподавателите. Хората, споменати във филма, потвърждават информацията, изнесена за техните секционни комисии, но отказват да застанат пред нашата камера.

„Смятаме, че изнесените във видеото данни за нарушения на изборния процес предполагат извършването на задълбочена проверка. Ще сезираме МВР и прокуратурата и ще известим обществеността за предприетите от тях действия“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика