Колко ще е извънредното положение - ВМРО и БСП искат да е до 30 април

6100
Колко ще е извънредното положение - ВМРО и БСП искат да е до 30 април
Снимка: БГНЕС

До 13 май или до 30 април - извънредното положение в България заради коронавируса може и да се окаже по-малко, отколкото иска правителството сега. Припомняме, че искането на изпълнителната власт е извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

Съгласно мотивите на правителството, Европейският център за превенция и контрол на заболяванията оценявал риска от повсеместно разпространение на COVID-19 като "умерен за общността" и "много висок за рисковите групи от населението (хора над 60 години и хора с хронични заболявания)". Заради това се вади заключение, че през следващите седмици (не се уточнява точен брой) рискът ще се запази умерен само при строги мерки.

Предстои гласуване, след като бъдат дебатирани всички точки от дневния ред - гледане на първо четене на актуализацията на бюджета, промените в Закона за енергетиката за по-ниски цени на газа със задна дата и новите изменения в Закона за извънредното положение. Новите правила са съгласно промените в Правилника на Народното събрание - първо се дебатира всичко за деня и накрая се гласува едно по едно.

БСП предложи да няма дебат за извънредно положение до 13 май, беше отхвърлено

Парламентът започна дебати по предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13 май. Крум Зарков от БСП оп...

Дебати

От ВМРО предложиха извънредното положение да бъде удължено до 30 април, а не до 13 май. Предложението беше направено от Александър Сиди.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че БСП де факто подкрепя ВМРО – извънредно положение до 30 април, но Нинова изпадна в смехотворна ситуация, защото говори след Сиди и на уточнение на водещия заседанието депутат от ГЕРБ Емил Христов, че предложението на социалистите е същото като на ВМРО, тя отвърна, че БСП внася „свое предложение”. Нинова смята и, че не е представен добър анализ какво се случва и какви са основанията да се продължи извънредното положение до 13 май. Колегата ѝ Красимир Янков категорично каза, че извънредни са само правомощията на правителството, нищо друго. Той поиска незабавно да почне изпълнение на Националния план за готовност за грипна пандемия, приет още през 2006 година.

Председателят на „Воля” Веселин Марешки обаче заяви, че е нужно извънредното положение да е безсрочно, както било договорено през март уж на председателски съвет в парламента, защото можело утре да се разболеят половината депутати и парламентът да не може да се събере. Според Йордан Цонев, няма законово положение какво става с парламента, ако поне 121 депутати са в карантина. А Марешки стигна до конфликт в залата с депутати от БСП, като караницата беше "от близка дистанция".

Борисов: Радев да наложи вето на извънредното положение, ще извадя ГЕРБ от зала

Ако президентът счита, че извънредното положение е нещо различно от цял свят, да му наложи вето, аз ще извадя ГЕРБ от залата, да остави...

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък извади статистика, че два пъти по-малко хора в България се разболяват от средното в света (установени заразени), както и три пъти и половина по-малко са смъртните случаи, като видя, че основната причина за това е извънредното положение. Той обаче поиска сериозен разговор за социално-икономическите мерки. И предложи вместо генерал Мутафчийски всеки ден по телевизията да има психолози, за да се поддържа духа на нацията.

Имаше и конфликт между Георги Гьоков от БСП и Красимир Ципов от ГЕРБ – защото Гьоков каза, че гласува против изобщо да се удължава извънредното положение. Вие против мерките ли сте, атакува Ципов.

Престрелките между ГЕРБ и БСП продължиха именно в тази плоскост, но Валери Жаблянов смекчи тона и поиска просто да има по-малко продължение на извънредното положение и да се удължава при нужда. Явор Божанков от социалистите заключи, че е редно действията на властта да бъдат по-спокойни, а не да всяват напрежение – като пресконференцията на председателя на парламента Цвета Караянчева в 23:30 часа, за да каже, че Хасан Адемов от ДПС се е разболял от коронавирус.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 април"

"Китай нова провинция заради втора вълна от коронавирус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика