Комисия за разследване на парите за НДК ще има, но мнозинство в нея са управляващите

1976
Комисия за разследване на парите за НДК ще има, но мнозинство в нея са управляващите

Временна анкетна комисия за проучване на харчовете на държавни пари за европредседателството ни, извършени от ръководството на НДК, ще има. Това беше единодушно прието от 184 гласували решението депутати. Комисията ще работи за срок от 1 месец.

Оказа се обаче, че управляващото мнозинство измени предложението за структурата на комисията. Комисията беше съставена на пропорционален, а не на паритетен принцип т.е. има мнозинство на управляващите. В комисията ще има 19 депутати, като 8 от тях са от ГЕРБ, 6 са от БСП, 2-ма ще са от "Обединени патриоти", 2-ма ще са от ДПС и 1 ще е от партия "Воля". Предложението на БСП беше да има по двама депутати от всяка партия и съответно по-малък състав.

Лиляна Павлова: Темата НДК за мен е затворена

Всички имаме своята гледна точка, днес на Министерски съвет беше взето решение, с което принципал на НДК вече е Министерството на култу...

От БСП моментално обявиха, че по този начин управляващите ще имат мнозинство и това поражда съмнение как точно ще работи комисията и какъв ще е резултатът от действията ѝ. Директно към Цветан Цветанов беше отправен призив от червения депутат Красимир Янков за председател на комисията да бъде избран народен представител от БСП.

В крайна сметка председател на комисията стана Диана Йорданова от ГЕРБ – с 99 гласа "за" и 58 "против", при 29 "въздържали се". От партията на Бойко Борисов другото по-известно име е това на Тома Биков, както и това на Снежана Дукова. От БСП влизат Жельо Бойчев и Румен Гечев, а предложението на червените за председател беше Атанас Костадинов, което логично не мина – със 79 гласа "за", 78 "против" и 30 "въздържал се". От ДПС пък в комисията ще е Велислава Кръстева, която беше пиар на партията и е по-известна като "пиарката на Доган", а по времето на Пламен Орешарски стана председател на борда на директорите на НДК.

Сагата "НДК"

В началото на седмицата изпълнителният директор на Двореца на културата Мирослав Боршош беше освободен от поста си от Лиляна Павлова, министър с ресор европредседателството на България. Причината – Павлова се съмнява, че Боршош управлява добре НДК. Боршош отвърна моментално, като обяви, че нямало да подписва обществени поръчки заради натиск. И много скоро след това премиерът Бойко Борисов върна Боршош на поста му, като се разпореди и НДК да мине под шапката на Министерството на културата, а Павлова благодари на Борисов, че я е отървал от бремето да се грижи за НДК, респективно за Боршош.

Поръчка за 17 млн. лева на защитения от Борисов Боршош може да му струва до 3 години затвор

Обществената поръчка, заради която председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков написа емоционален пост в личния си пр...

Вчера (28 юни) обаче, гласеният за заместник на Боршош председател на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, който е син на депутата на БСП Славчо Велков, изкара скандална кореспонденция, подсказваща корупция от страна на Боршош. Става въпрос за нагласяване на поръчката за цялостен ремонт на НДК на стойност 17 млн. лева. Замесеният в сагата ръководител на сектор "Електрозахранване" на НДК отрече да е казвал някога нещата, които Велков твърди, че е казал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика