Комисията по ревизия праща на Кьовеши документите от Илчовски

4407
Комисията по ревизия праща на Кьовеши документите от Илчовски
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Временната комисия по ревизията на настоящото управление взе решение на де оповестява публично съдържанието на документите, предоставени ѝ от агробизнесмена Светослав Илчовски.

Той подаде сигнал към комисията, пред която беше изслушан два пъти. Бизнесменът направи скандални изявления за рекет, корупция и агрокартели, покровителствани на високо държавно равнище. В изказванията си той намеси имената на премиера Бойко Борисов и собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов.

Бизнесмен със стряскащи разкрития пред Комисията по ревизия - за земеделски картел, рекет и запалени офиси (ВИДЕО)

Втори бизнесмен от земеделския сектор иска да бъде изслушан в комисията по ревизия в НС. Павел Стоименов се представи като най-големия ...

Илчовски твърди още, че има информация за "надуване“ на оборота на фирмата на Ангелов, за да може да бъде тя листната на Фондовата борса, а чрез закупуването на акциите ѝ да бъдат източвани пенсионни фондове.

Становището на комисията е, че документите съдържат чувствителна информация, която може да навреди на борсата. Ето защо те ще бъдат препратени до Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, българското обвинение, Комисията по финансов надзор и Националната агенция по приходите. Тома Биков от ГЕРБ отбеляза, че документите са свързани с отношенията на две фирми и решението да не бъдат разгласяване е за да не поставя под риск фондовата борса. "Няма нищо, свързано с властта, с управлението и някакви институции", добави той и веднага бе репликиран от Манолова: "Това ще реши прокуратурата". Според нея в документите има доказателства как са създавани кухи обороти, после как са изкарвани на борсата. Дали има някакви влияния  ще решат компетентните органи, подчерта тя.

"Комисията завършва своята работа без доклад, без изводи по каквито и да е от темите и с изпратени купища документи до проверяващите органи. Това е резултатът, за който ние предупреждавахме. Комисията обаче имаше своят ефект, гражданите видяха, че единствено институционалността води до резултати, останалото е хаос“, заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев при последното заседание.

Обобщавайки работата на комисията Манолова съобщи, че са постъпили 95 сигнала, като всички се изпращат по компетентност на службните министри, прокуратурата, КФН, НАП, КЗК - в зависимост от спецификата на сигналите. "От темите, които предварително бяхме поставили на масата за разглеждане успяхме да дадем на гражданите представа за работата на Автомагистрали, където става дума за 5 млрд. лева оборот, Турски поток - близо 3 млрд., програмата за саниране - 2 милиарда – с определени схеми са отклонявани суми, ВиК холдинга…", посочи Манолова. Тя изрази надежда в следващия парламент институциите и дружествата, които сега не предоставиха на комисията исканата информация да бъдат проверени и визира  ББР, разходите за COVID-кризата - как са купувани маски, калцуни, респираторни апарати… "За 5 заседания комисията показа, че за корупцията не само може да се говори, тя може да се осветява", заяви Манолова.

Появи се още един бизнесмен, готов да говори пред комисията "Манолова" (ВИДЕО)

В Народното събрание се появи втори бизнесмен, който е готов, по думите му, да направи разкрития "за цялата българска икономика". При ...

"Тази комисия имаше своя ефект и той беше в това, че българските граждани, ние депутатите и журналистите и гражданите, които минаха през комисията видяха, че само институционалността и спазването на правилата дават резултати, всичко останало води до хаос", коментира Маноил Манев от ГЕРБ. "Много хора имаха очаквания, че тази комисия ще изкара на яве кражби, наказуеми по Наказателния кодекс, ние обаче видяхме нещо по-страшно – видяхме, че един парламент е променял законите така, че да могат да се усвояват пари законно и това нещо да не може да се нарича кражба. Това е факт", посочи заместник-председателя на комисията Георги Георгиев и изрази надежда следващият парламент да се заеме с този проблем.

"В България за да се демонтира този модел трябва дълъг законодателен процес, реформи, вкл. в наказателната политика и в правилника на парламента", заяви от своя страна Явор Божанков от БСП.

Мая Манолова упрекна ГЕРБ, че очевидно имат какво да крият, след като държавните дружества не представиха документи на комисията. "Комисията направи малко повече от това, което направи пленарна зала", изтъкна още Манолова, визирайки изслушванията на министрите на енергетиката и регионалното развитие в комисията на фона на неосъществения парламентарен контрол в пленарна зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика