Константин Проданов е новият лидер на АБВ (СНИМКИ)

7392
Константин Проданов е новият лидер на АБВ (СНИМКИ)

Вторият конгрес на АБВ избра за лидер на партията Константин Проданов. Той бе избран след явно гласуване.

Проданов остана единствен кандидат за поста, след като деветима от номинираните си направиха самоотвод, отбелязва bTV.

Основателят на партията и досегашен лидер Георги Първанов и неговите заместници Румен Петков и Ивайло Калфин се оттеглиха от постовете си в края на миналата година.

39-годишният Проданов е бил икономически и финансов съветник на президента Първанов.

Проданов е завършил международни отношения в Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2001 г. - магистратура по финанси в Токио, Япония. Работил е в банковия сектор в Токио.

Това е първата смяна на лидера на АБВ, откакто бе създадена през 2014 г.

Снимка: БГНЕС

По-рано досегашният лидер на партията Георги Първанов в речта си на конгреса заяви, че целта на AБВ e да бъде субект на промяната. "Част от ръководството - председателят и тримата заместници правим крачка назад и даваме шанс партията да избере нови колеги, заявяваме воля за промяна в държавата, започвайки от себе си, отбеляза Първанов, цитиран от БГНЕС, по време на втората сесия на Втория конгрес на партията, която се провежда в зала 1 на НДК.

АБВ избира нов лидер

Oт 11:00 часа, в Зала 1 на НДК, ще се проведе редовна сесия на конгреса на ПП АБВ. Тя ще е с логото „Промяната започва от нас&rdq...

Той се зарече - ние ще помагаме и занапред, но новото ръководство трябва да намери нови решения.

Хората искат мащабна промяна в много посоки, нещо, което се случва в цяла Европа и по света. На първо място - смяна на политическия елит, нужна е дълбока промяна на политическия модел. Ние първи заговорихме за мажоритарен елемент в смесената избирателна система, за намаляване на субсидиите, за повече прозрачност и др. Ние започнахме този дебат, но нямахме куража да го доведем до един цялостен проект за промяна на политическия модел. Вярвам, че новото ръководство ще го стори. Нужна е корекция на прехода- истината ще лъсне, когато се отворят икономическите досиета, казвал съм го, припомни Първанов. АБВ трябва да стартира широк обществен дебат и да се съсредоточи върху всички обществени поръчки, които миришат на далавера, посочи той. Повече държава в икономиката не означава повече държавна собственост и бюрокрация, а защита на обществения интерес, подчерта Първанов, според когото повече държава не е недостатък.

Снимка: БГНЕС

Първанов изреди много критични бележки към работата в партията и че е нужно оздравяване на партийните структури. Той смята, че ляво център е доминиращо в съзнанието на членовете на АБВ. Не можем да не виждаме как десните популисти в Европа и у нас взеха на въоръжение риториката на левицата, продължи той. В АБВ имаме потенциал да предложим нов прочит на лявото- в икономиката и финансите, в социалната политика, в науката, образованието, сигурността, енергетиката и др.

Петков: Партньорството между АБВ и останалите партии е под въпрос

Партньорството между АБВ и останалите партии в управлението е поставено под въпрос. Това заяви в Шумен заместник-председателят на парти...

Според народните представители на партията са приложили тази политика в законодателните си инициативи, за което на форума ще има специален отчет. Първанов смята, че трябва да има ревизия на капитализма, да се търси ново място на социалната държава, която изпреварващо идентифицира проблемите на обществото. Ние трябва да помогнем не само на безработния, а да можем да съхраним застрашените работни места и не просто да гасим пожари със социални помощи. И в това е модерното разбиране на новото ляво, заяви Първанов.

Ние създадохме АБВ с амбицията да бъдем автентичен изразител на нашето родолюбие. На нашите плещи лежи отговорността да преосмислим съвременните измерения на патриотизма, да изразяваме националния интерес и да го отстояваме. Трябва да сме на улицата, в предприятията, там, където хората отстояват своите искания. В АБВ имаме мисия- да се борим с посредствеността на двуполюсния модел в българската политика. Нагласата, че след едните неизбежно идват другите е пагубна за българската политика и управление- това е една от причините за провала на прехода, обясни той. Ние сме третия път, различен от досегашните. И изрази надежда, че новото ръководство на АБВ ще го постигне. Ще има активни преговори със сродни партии и на тази база ще се вземе решение за участие и за формата на предстоящите избори.

Снимка: БГНЕС

Застанахме до партии с различен идеологически профил от нас - получи се частично, но щетите бяха доста, призна Първанов. Разминахме се мощно с ГЕРБ по политиката им за стабилност, както те я разбираха. И посочи, че в управлението министрите Ненчев, Москов, Митов са правили каквото си искат. Първанов оцени като правилен ходът с напускането на властта от представителите на АБВ. Новото ръководство трябва да изработи нова позиция за отношението на партията към властта, препоръча бившият държавен глава. АБВ не се бори само за смяна на едно правителство с друго, а иска смяна на курса, на политиката, каза той.

Калфин не може да гарантира, че няма "да се счупи стомната"

В АБВ имаме много критики към коалиционните си партньори. Ние смятаме, че в това споразумение има механизъм, според който най-важните т...

Първанов призова за консолидация около новото ръководство преди изборите.

Аз няма да заемам ръководни постове, имам лични причини, които няма да коментирам, но имам и други причини - след 25 г. политическата епоха е друга, посочи той. Преди години се е знаело кой от коя страна на барикадата е, а днес барикадите са навсякъде, сега ни атакуват с павета-думи, павета-компромати, много черен ПР се стоварва върху плещите ми. Най-много ме заболя от поръчковата информация, че ще напусна АБВ, призна той.

Снимка: БГНЕС

Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще направя всичко по силите си за неговия успех, каза Първанов. Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на оградата, а ако новото ръководство ме иска, мога да играя в защита, обеща Първанов. Вярвам, че в българската политика не просто ще има силен, а истински лидер, с когото другите ще започнат да се съобразяват, изрази надежда той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика