Корнелия Нинова не подаде оставка

7520
Корнелия Нинова не подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Корнелия Нинова остава лидер на БСП. Тя обяви, че не внася оставката си пред Конгреса на партията, заседаващ в зала 1 на НДК.

До този ход се стигна след продължили повече от час и половина бурни дебати и остри реплики по уточняването на дневния ред на конгреса. Основните спорове бяха дали да не бъдат гласувани и промени в Устава на партията. От името на партийни структури от различни населени места като Пазарджик, Казанлък, Русе, Велико Търново и др. настояха Нинова да оттегли оставката си и констатацията за подаването й да отпадне от дневния ред. След като бе направено предложение да се прекратят разискванията и най-после да се  премине към гласуване на дневния ред, Нинова взе думата и обяви, че не внася оставка и предложи да отпадне точката за  предсрочното прекратяване на правомощията й поради липса  на оставка, което бе посрещнато с бурни аплодисменти.

Започна Конгресът на БСП: Делегати предложиха Нинова да оттегли оставката си

Конгресът на БСП започна работа в зала 1 на НДК с мнозинство от 661 присъстващи делегати от общо 780 регистрирани, предаде репортер на ...

Нинова маркира постигнатото в последните 3 години и не пропусна да потвърди думите си, че правителството на Бойко Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа. "Потвърждавам го и днес", заяви тя, а БСП определи като "единствената опозиция".

"В момента сме на прага на криза с неизвестен край. Причини – много, но поводът съм аз. След загубата на европейските изброи Георги Гергов ми поиска оставката, след него други другари. Отвори се стара рана - промените в устава, които ограничиха депутатските мандати, властта в БСП, а от там и в държавата", поясни отказа си да напусне лидерския пост Нинова, въпреки, че бе заявила такова намерение и заради което именно бе свикан извънредно конгрес.

Колкото и да се говори че подаването на оставката е театрален акт, в него няма грам артистичност, добави Нинова и подчерта, че това е осъзнато и премислено решение. "Най-лесно ми беше да кажа – вие сте виновни и да си остана председател. Но моята представа за морал и личен пример за модерен европейски политик не ми позволи това да се крия зад колективна отговорност, както се е случвало десетки пъти в БСП при предишни ръководители и при много по-драматични загуби", добави Нинова.

Тя обясни още, че била провокирана от вътрешно партийните битки и скандали. "Стига, измъчихме хората – да тичат, да ни избират на постове, а ние да се боричкаме кой да води бащина дружина", заяви Нинова. "Реших, че трябва да отстъпя и предложих изход – нека двете тенденции да излъчат кандидати, да имаме програми, да бъде избран от партията по-добрият, другите да приемат резултата и да вървим към общия успех. Това щеше да е демократично, модерно", сподели Нинова. Тя отбеляза, че в Европа левите партии прибягват до пряк избор, за да решат проблема със затварянето на елитите и откъсването от хората и посочи такива случаи в Португалия, Испания, Великобритания, Италия Дания, Холандия.

Пред делегатите на конгреса Нинова направи преценката , че самата тя е отворила кутията на пандора. "Националният съвет блокира процедурата за пряк избор; видях как всички пороци на прехода мощно нахлуха за 3 седмици в БСП...; усили се натискът да се върнем в изходно положение преди 3 години; пусна се машината за фалшиви новини срещу мен; различни политически и икономически лобита задвижиха интереса си за поставяне на друг председател", посочи Нинова.

ГЕРБ към Нинова: Подкрепяме решението на МС за партийните субсидии

Парламентарната група на ГЕРБ твърдо подкрепя решението на правителството за намаляването на партийните субсидии на 1 лев. Това се посо...

На тези, които отвън се бъркат в партийните дела тя заяви: "Наиграхте се последната една седмица. Затворете си портфейлите, уважаеми господа" и прекъсната от аплодисменти подчерта: "БСП не се продава, БСП не е стока, БСП е кауза...По-скоро търговците ще напуснат храма, отколкото да ви позволим да го превземете", добави тя.

Битката за лични интереси и реваншизъм стигна до там, че някои хора поставиха въпроса за подмяна на ценностите и че променяме идеологическата си идентичност, коментира още Нинова битките срещу нейната линия. Тя се противопостави на вижданията, че управлява партията еднолично. По думите й внушението за еднолична власт е подмяна на истина. Председателят може само да предложи Изпълнително бюро, посочи тя и изтъкна, че решението за напускане на парламентарната група на БСП е взето от Националния съвет, също решението след европейските избори да бъдат искани предсрочни парламентарни. "Веднъж на Национален съвет попитах - като ме обвинявате, че вземам еднолични решения, дайте пример. Мислиха, мислиха и казаха: Ти подкрепи този Кьовеши без решение на Националния съвет", цитира Нинова съпартийци и уточни специално за тях:"този Кьовеши е жена".

По повод упреците за смяна на идеологията тя припомни твърдата си позиция срещу Истанбулската конвенция и оправда разминаването с представителите на ПЕС.

Като важен мотив да остане на лидерския пост Нинова посочи наближаващите местни избори и изтъкна, че споровете кой да е председател, по кой устав и по коя процедура само ще навредят на структурите по места и потенциала им за спечелване на местния вот.

Нинова не скри и личното си разочарование, че мнозина й придавали фалшив образ на човек, който се стреми само към постове. "Ако това беше вярно сега пред вас щеше да стои председател на Народното събрание и нямаше да правя никакви промени в БСП. Ако беше вярно щях да се сговоря с едрия бизнес и някои от тях, те си знаят кои, нямаше днес и предишните няколко дена да наддават за главата ми", заяви Нинова.

БСП се връща в Народното събрание

Парламентарната група на "БСП за България" се връща в Народното събрание. Това реши Националният съвет на БСП на своето заседание, пред...

"Не приемайте промяна на устава, не правете моята грешка, не отваряйте кутията на пандора преди местните избори", настоя Нинова и препоръча на делегатите да приемат да стартира процедура за пряк избор на председател, но не сега, а след местните избори и призова съпартийците да се отърсят от стреса и да стягат редиците за местните избори. "Време е ние да поработим за вас да бъдете кметове, не просто да имаме постове, а да имаме лостове заедно да променим България", добави Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика