Корнелия Нинова: Ние печелим, това за демокрацията е фалшива новина

4248
Корнелия Нинова: Ние печелим, това за демокрацията е фалшива новина
Снимка: БГНЕС

Сигурна съм в победата. Не си представям визуално, че седя в Министерски съвет, но имам три плана за след победата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, според която победа е партията ѝ да е първа политическа сила, независимо с колко. Изобщо не правя план при загуба, ние печелим, категорична беше Нинова, която имала усещане за „втора кампания Румен Радев”.

10 години БСП управлява – как ще убедите някога, че тя е промяната? На този въпрос Корнелия Нинова отговори, че грешките на Прехода са грешки на всички. Тя изтъкна като довод за промяната избора на Румен Радев, който не бил партиен кадър на БСП. Освен това в БСП вече имало ограничение относно депутатите – най-много 12 години в парламента, ако си социалист, имало и пряк избор на председател на БСП, изброи Нинова. За нея репликата на Бойко Борисов, че БСП прави промяна с "децата и внуците на ченгетата" е наглост – Борисов е бил член на БКП, Лиляна Павлова е внучка на партизани, каза лидерът на БСП.

Нинова: Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ

Не е възможна голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, обвързваме ги с ДОСТ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. На въпрос кои са възмо...

Попитана кои тогава ще са министрите в кабинета ѝ, Нинова отговори, че има екип, но предпочита да каже какво ще направи. Първи план – решения, които трябва да се вземат за няколко дни. Например – отмяна на постановление 208 на Министерския съвет за интеграция на бежанци в България (бел. ред. - възможността общини да получават пари при представяне на план за интеграция на получил статут на бежанец от българската държава), отмяна на концесията на Летище София, оттегляне на жалбата срещу цената на винетките, свикване на КСНС и там да се изкове позиция срещу действията на Турция против България. Веднага внасям Закона за храните, добави Нинова. Тя посочи, че ще се търсят резерви в бюджета, за да може държавата "да се включи в разговорите за продажбата на активите на ЧЕЗ в България". Попитана защо смята, че държавата ще е по-добър стопанин, Корнелия Нинова отвърна, че "ние направихме държавата да изглежда недобър стопанин". По думите ѝ енергетиката е стратегически сектор и затова трябва държавна намеса.

Освен това Корнелия Нинова ще търси резерви в бюджета, за да може да се купят работни дрехи за МВР. Лидерът на БСП постави като приоритет и анализ за увеличение на пенсиите, като тя е сигурна, че има пари за такова увеличение. Няма тук "те ги вдигат, ние ги плащаме – плаща ги всеки, който внася пенсионни осигуровки, не ги носи той от Банкя", заяви Нинова. Тя обяви и, че за едни ще има по-малко данъци, за други ще има увеличение, а за трети – нивата ще си останат същите (бел. ред. – с месечни доходи над 10 000 лева, като по някои изчисления това са само няколко хиляди души). Самата Нинова призна, че тези с над 10 000 лева месечно са между 7 и 10 хиляди души, но добави, че от тези данъци ще се платят 200 млн. лева (годишно) за облекчения за млади семейства с деца (бел. ред. – в програмата на БСП е записано приспадане на 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход на работещи родители с дете. Изчисленията показват 20 000 лева годишно данък за "най-богатите", ако приемем, че те са 10 000 души или над 1600 данък допълнително).

Демокрация или не?

Относно прословутата си реплика за демокрацията, Нинова коментира, че това било учебникарски пример за манипулация и фалшива новина. Тя обяви, че медиите масово цитирали само първата част от изречението: "Демокрацията ни отне много. Отне ни здравеопазването, образованието, сигурността, но ни даде свободата да мислим, да имаме мнение и да се борим за правата си. Този човек (бел. ред. – Бойко Борисов) ни отне и тази свобода". Ако сега трябваше да пиша във Facebook, вероятно щях да напиша "Прехода", "годините на Прехода", добави Нинова. Човек, който си е наредил подчинените да му целуват ръка, ме атакува за демокрацията, възмути се Корнелия Нинова, припомняйки как Цветан Цветанов целуна ръка на Борисов на Сирни Заговезни.

Вярвам, че г-н Герджиков уволни Иван Гарелов, защото получи SMS от Борисов, каза в прав текст Нинова, докато обясняваше, че репликата за демокрацията я е казала на събитие в Хасково, където Елена Йончева води листата на БСП. Смятам, че г-н Герджиков е изпълнил молбата на г-н Борисов за освобождаване на Иван Гарелов - това е груба намеса в демокрацията. Никога БСП няма да казва: "Ало, Ваньо", да изтегля журналисти, увери Нинова.

Бойко Борисов: Не съм писал SMS на Герджиков, не се занимавам с такива неща

Не пиша на никого SMS-си. Откъде накъде смяната на политическия съветник на Огнян Герджиков ще ми я приписват на мен. Това са само лъж...

Възможната коалиция

Попитана с кого би правила управленска коалиция, Нинова отговори, че БСП е най-близка по платформа с „Патриотичния фронт” (бел. ред. – сега патриотите се явяват на избори на „Обединени патриоти”). Относно Веселин Марешки Нинова заяви, че не приема безпринципни позиции, визирайки че варненският бизнесмен е нападал БСП през президентската кампания, а сега се държи доста по-приветливо спрямо червените. Нямаме общи планове с г-н Марешки, не съм се срещал с него – не бихме ползвали подкрепа от него, заяви лидерът на Столетницата.

Не съм се виждала с Ахмед Доган скоро, видях се с г-н Карадайъ, но не говорихме за коалиция, добави Корнелия Нинова. Тя определи за "елементаризирано" твърдението на Бойко Борисов, че с писмото си Доган търсел патриотична коалиция, с БСП в нея включително. Нинова не вижда да е грешка коалиция с ДПС, но грешка е начинът, по който се направи тази коалиция при Орешарски.

Не се занимаваме с математика, 27-ми март ще разберете, добави лидерът на БСП, след като беше попитана коя ще е третата партия в коалицията ѝ, тъй като с две едва ли ще има пълно мнозинство.

Лични

Медиите споменават Борисов почти два пъти повече от Нинова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е споменаван в медиите 1208 пъти по време на предизборната кампания, а опонентката му от БСП Корнелия Нин...

Нямам кредити, месечно харча 2000 - 2500 лева. Не бих искал да ползвам охрана, дори като стана премиер, уточни Нинова. Може би преди седмица излъгах - майка ми, бях болна, тя ме попита по телефона дали съм зле, аз ѝ казах, че връзката е лоша, добави лидерът на БСП.

Определенията на Нинова за политическите ѝ опоненти: Бойко Борисов - страхлив, Красимир Каракачанов - последователен, Валери Симеонов - краен, Мустафа Карадайъ - умерен, Марешки - временно явление. Най-много не вярвам, че ГЕРБ ще направи образованието приоритет - те го разсипаха, смята Нинова. Тя не видя нереалистично обещание от БСП и добави, че е плакала за последно след президентските избори, когато останала насаме с Румен Радев.

Корнелия Нинова си призна ѝ, че съпругът ѝ работи в "Лукойл". Тя не видя в това потенциален конфликт на интереси.

Като най-доброто си качество Нинова видя това, че политиката не я променила, че можела да се разхожда по улиците и да прегръща хората. Най-лошото ѝ качество било, че не разсъждавала в нюанси - "да" било да, а "не" - не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика