Корнелия Нинова затегна дисциплината в Националния съвет

3997
Корнелия Нинова затегна дисциплината в Националния съвет
Снимка: БСП

Строги правила за заседанията на Националния съвет на БСП бяха разписани в приетия в неделя от пленума правилник. Те бяха изтълкувани от членовете му предимно като мерки срещу опозицията, съобщава 24 часа.

Забранява се разгласяване на информация от заседанията пред медиите, както и използването на електронни устройства по време на дебатите.

Разписан е и строг ред как може да се свикат заседания на пленума на партията. Поводът са опитите на предишния Национален съвет да свика заседания на висшия орган на левицата  за гърба на Корнелия Нинова.

Отново по искане на 1/3 от членовете му, както е по устав, но вече с подписка с три формуляра по образец - за колективно събиране на подписи, индивидуален и по имейл.

Пленумът вече ще има възможност да заседава и онлайн, когато е необходимо вземането на решения за конкретни партийни и политически дейности, а страната е във война или е въведено извънредно положение, както бе през пролетта по време на COVID карантината.

Ще има и неприсъствени заседания - чрез електронно участие във вземането на решения.

Членовете на Националния съвет не могат да отсъстват от заседанията без уважителна причина, която ще съобщават на “Позитано” 20. При неизвинени отсъствия от повече от 4 поредни заседания на пленума те ще отпадат от състава му. Ще трябва да се спазва и добро поведение, без лични нападки и обиди.

Членовете на съвета са задължени да не допускат да бъдат поставяни във финансова или друга зависимост, която би могла да повлияе на действията, решенията или поведението им и да ги противопостави на обществения интерес.

Георги Свиленски начело на предизборния щаб на БСП

Националният съвет на БСП днес прие правилник за своята работа. Новото е, че съветът ще може да заседава вече онлайн. В обща мрежа...

Правителство в сянка си избра още БСП.

Корнелия Нинова застава начело на Съвет по управление, в който влизат председателите на всички съвети към пленума - т.нар. министри в сянка. Това са шефовете на съветите и комисиите, които ще изготвят платформата на партията за парламентарните избори.

Зам.-шефът на БСП Атанас Зафиров поема отбраната. “Министри” стават и седем депутати. Крум Зарков поема правосъдието, Таско Ерменков - енергетиката, Димитър Данчев - икономиката, Георги Свиленски - транспорта, Иван Ченчев - спорта, Атанас Костадинов - околната среда и водите, а Георги Йорданов - здравеопазването. Осмият депутат е Георги Гьоков, който обаче ще съпредседателства съвета по труда и социалната политика заедно с бившия социален министър Емилия Масларова. Бившият евродепутат Евгени Кирилов поема външните работи. Светлана Шаренкова - културата и медиите, Милко Багдасаров - образованието и науката. Ресор на адвоката от Шумен Веселин Пенчев са вътрешните работи, агроинженерът Свилен Атанасов ще отговаря за земеделието, храните и горите, кметът на Самоков Владимир Георгиев - за регионалното развитие и благоустройството, шефът на общинския съвет в Златоград Емил Хумчев - за туризма, бившият общински съветник в София Орлин Ваташки - за финансите.

Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов застава начело на комисията по идейно и програмно развитие. Той ще следи и доколко политиките на партията, на левите депутати и най-вече на представителите в Европарламента съответстват на програмата и основните идеи на БСП.

Бившата зам.-министърка на икономиката и един от най-доверените хора на Румен Овчаров Анна Янева поема комисията по партийна дейност.

БСП "Триадица": Информацията за напуснали 40 социалисти е манипулативна и невярна

Във връзка с тиражираната във Фейсбук информация за напуснали 40 социалисти от БСП „Триадица“, председателят й Диана Тонова...

Зам.-шефът на червената група в парламента Георги Свиленски бе избран начело на червения предизборен щаб. Негови заместници са Вяра Емилова, Атанас Зафиров и Стоян Мирчев.

Шефът на щаба да не е депутат, за да може да хвърли всички сили в работа за партията, поиска преди началото на заседанието бившият зам.-шеф на БСП и експредседател на щаба Кирил Добрев.

Колко са напусналите социалисти в “Триадица”?

Спор колко социалисти са напуснали БСП в столичния район “Триадица” се разрази между ръководството и опозицията през уикенда. Историята тръгна от пост във фейсбук, в който се съобщаваше за 40 души от две основни партийни организации (ОПО). Начело на еднато е Александър Вачев, който бе кандидат за районен кмет на “Триадица” на последните избори. Пред "24 часа" той обясни, че напускат, защото не приемат “превръщането на БСП в авторитарна партия”.

В отговор от “Позитано” 20 разпространиха коментар на шефката на БСП в “Триадица” Диана Тонова, че тиражираната във фейсбук информация за 40 напуснали е манипулативна и невярна. Тя обясни, че според устава на БСП членството в партията се прекратява по собствено желание, заявено писмено пред основната партийна организация, което се констатира на събрание.

Наско Васильовски: Няма 40, напуснали БСП. Красимир Янков се сви до квартален функционер без партия

Непроверена и силно преувеличена е разпространената информация за напуснали партията си 40 социалисти от столичния район „Триадиц...

"Проведох разговор с няколко от членовете на ОПО, от който се установи, че събрание не е провеждано, не е налице и писмено заявление за напускане от нито един от членовете му", заяви Тонова. Тя напомни, че Вачев е бил застъпник на тръгналия си от БСП Красимир Янков на лидерския вот и че напусналите не са повече от 7-8 реални членове. Тя обясни, че около 4-5 човека са членове на семейството на Вачев, записани малко преди 31 декември 2019 г.

Имам 30 писмени заявления за напускане на членове от две ОПО, от тях 28 са оригинали, защото са адресирани към мен и другарката, които сме председатели на ОПО, а нашите две заявления са като копия, защото са предадени в районната организация, обясни пред медията Вачев.

"Бяха им много необходими тези хора, когато трябваше да си правят мандатите по конгреса и градските конференции, тогава ги тълкуваха като 40. Сега, когато те им станаха като трън в очите, защото не споделят вижданията им, защото не ги чуваха, когато им говореха в партията, и изведнъж станаха 7", каза Вачев. И обясни, че от 18 души в неговото ОПО 13-14 са подали заявления, а другите не са, което доказвало, че не е манипулирал или наговарял хората.

Има абсолютни небивалици и фрапиращи грешки в изказванията на ръководството по отношение на роднинските ми връзки, аз нямам сестра, а брат, коментира той. И обясни, че членството в партията на членове на семейството се е адмирирало и поощрявало, като даде за пример, че сега и в Националния съвет има няколко души с роднински отношения помежду си.

“Няма значение колко са, това е много неприятна тенденция и е добре ръководството да вземе мерки. Когато трябва да участват в избори и да гласуват за Нинова, по списък са 40. А когато напускат, са 7...”, коментира пък бившият зам.-шеф на БСП Кирил Добрев преди началото на червения пленум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика