"Корупционна кирилица": Защо ММС и Кралев предпочитат да не получават сигнали за злоупотреби?

8314
"Корупционна кирилица": Защо ММС и Кралев предпочитат да не получават сигнали за злоупотреби?
Снимка: БГНЕС

Искате да напишете имейл до Министерството на младежта и спорта с въпроси или със сигнал за някакъв вид злоупотреби? Оказва се, че шансът ви да успеете е равен на нула. Причината – така наречената "корупционна кирилица".

В Actualno.com вече сме съобщавали за този изпитан метод за прикриване от публичност, най-често при даване на обществени поръчки на "свой човек". Чрез него, за да се скрие поръчка от потенциална конкуренция на предварително избрана фирма, в системата на Агенцията по обществени (АОП) поръчки се въвежда обява, съдържаща латински букви в думи, очевидно изписани на български.

Имената на стотици фирми в системите за прозрачност на усвояването на европейските фондове и в базата данни на АОП са изписани с такива удобни "грешки". В тях буквата O става нула, а съвпадащи графично букви между кирилицата и латиницата се изписват на латиница: А, Е, С, К, Р, М, Н стават A, E, C, K, P, M, H.

Оказва се, че този метод е припознат и от Министерството на младежда и спорта, ръководено доскоро от Красен Кралев. В страницата за контакти на ММС, където са изписани имейл адресите на министерството, отделните дирекции и служители, част от наименованията са подменени целенасочено и напълно незабелязано. Няколко букви в тях са изписани на кирилица, вместо на латиница, което ги прави невалидни. За това алармира Боян Юруков от "Демократична България".

Например – в адреса press@mpes.government.bg няколко от буквите „е“ са изписани на кирилица, но тъй като са еднакви с тези на латиница, видима разлика няма.

"Това е малък детайл, който надали някой ще забележи, тъй като сигналите за корупция - особено в това министерство и особено по времето на ГЕРБ и Красен Кралев - специално бяха като викане на арменския поп", Боян Юруков в блога си.

"Не може да очакваш от създалия схемите да направи нещо по тях. Показателно е обаче до какви дребнави неща се стига, за да могат да си шетат и крадат на воля, а после да свиват злорадо рамене, че никой не бил подал сигнал", категоричен е той.

По думите му в случая не става дума за случайно натиснат бутон, нито за техническа грешка.

"Подмяната на буквите дори е „еволюирала“ през годините. Последно адресите са били верни през 2014 г. След това през няколко месеца са сменяни букви, без нищо друго да се променя по страницата за контакти. На 13 юни, например, адресът за въпроси е различен от този през август 2020 г.", пише Боян Юруков.

Припомняме, че българският принос на започналата от Русия "корупционна кирилица" се прояви и по-рано в списъците на ДФЗ с прословутите къщи за гости финансирани с европейски средства. В тях първоначално нямаше дори и имената на фирмите, а само населените места с къщите. Впоследствие се появиха имената, но без ЕИК и с много грешки от типа "корупционна кирилица". Изчистването на тези списъци и разкриването на собствениците на къщите отне месеци на разследващите журналисти, но се оказа полезно усилие. Бяха разкрити много бенефециенти свързани с властта.

Още тогава премиерът Бойко Борисов обеща, че няма да остане ненаказан човек, възползвал се от схемата. До ден-днешен обаче повечето от делата се бавят заради процедурни хватки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика