Край с мечтите на Борисов за нова Конституция

7219
Край с мечтите на Борисов за нова Конституция
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли идеята на ГЕРБ за произвеждане на избори за ВНС. Така промени в Конституцията няма да има. В подкрепа на проекта гласуваха 111 депутати, против бяха 93 и осем народни представители гласували "въздържали се".

За приемането на такова решение са нужни 160 гласа. За свикването на Велико народно събрание гласуваха 110 депутати ГЕРБ и "Обединени патриоти" и един независим, а в последния момент осемте присъстващи народни представители от "Воля" се въздържаха. Против бяха 93 депутати от БСП, ДПС и отцепниците от БСП. Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов пък се изключи и не взе участие в гласуването.

Предложението влезе изненадващо в дневния ред на парламента по средата на окончателното гласуване на бюджетите за 2021 г.

Венецианската комисия: В Конституцията трябва да има възможност за търсене на съдебна отговорност на главния прокурор

Би било пропусната възможност, ако в една нова българска Конституция не бъде заложена възможността главният прокурор да бъде привличан ...

Проектът за нова Конституция бе внесен на 2 септември т.г. от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" след няколкодневни преговори. В него се предвиждаше промените в Конституцията да не се правят от Велико народно събрание, а с референдум; депутатите в обикновеното Народно събрание да бъдат намалени от 240 на 120 души; Висшият съдебен съвет да бъде разделен на два съвета, но без законодателна инициатива и др. Правомощията на главния прокурор обаче не се променят и той отново остава на практика безконтролен, което беше отбелязано и от Венецианската комисия.

Разисквания

Още в началото опозиционните партии БСП и ДПС се зарекоха да не подкрепят това предложение. Днес по време на дебатите пък от "Воля" обявиха, че също няма да гласуват за провеждане на избори за ВНС.

Интересен факт е, че първото изказване беше направено от Красимир Янков – човекът, който успя да отцепи общо шестима депутати от БСП. Той наблегна на това, че всеки протест срещу властта бил с искане за промяна на конституцията, реформа в съдебната система и конкретно в прокуратурата и достоен живот. Янков обаче счита, че авторитетът на парламента е твърде нисък, за да може да почва процедура за промяна и нова конституция. А Валери Жаблянов, който също излезе от БСП, подкрепи позицията на Янков.

Депутатът от БСП Крум Зарков иронизира случващото се като "конституционен кьорфишек" и като опит да бъде отвлечено вниманието от задълбочаващата се здравно-икономическа криза.

С мъка и без БСП, ДПС и "Воля" се събра кворум в парламента - за новата конституция

Народното събрание ще гледа точката за новата конституция на България, след като беше събран кворум само от управляващите плюс някои не...

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков пък убедено обяви, че управляващите лансирали идеите на протеста, но не подкрепяли всички тези идеи, а сега били обвинявани в диктатура. Нашата цел беше разговорът, който се водеше на улицата, да влезе в парламента. Дебатът е основата на демокрацията, настоя Биков.

Колегите му Десислава Атанасова и Красимир Ципов, който беше и зам.-правосъден министър, критикуваха БСП, че не са излезли с конструктивни предложения, а говорят само ангро. Атанасова напомни, че Венецианската комисия е одобрила като добра стъпка разделянето на двете колегии на ВСС. Като отправяте само критики, какво е вашето становище, попита Ципов, като визира и конституционната инициатива на президента Румен Радев, която още не е видяла бял свят като документ. Предложихме ВНС, за да се решат всички важни въпроси, настоя Ципов.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък припомни как проектът на ГЕРБ за нова конституция беше влезе без да има необходимите подписи от обикновено мнозинство – т.е. без поне 121 подписа. Те бяха събрани впоследствие, след като от ВМРО поискаха поправки. Депутатът от БСП Тодор Байчев добави към това, че „г-н Марешки съвсем юнашки се подписа, без да прочете”. А Пламен Христов от „Воля” се включи с думите, че не се е осъществил широк обществен дебат, участвали само политици и това е лицемерие.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин помоли да бъде включен Бойко Борисов от джипката, за да си каже мнението за новата конституция.

Още: "Публикуваха проекта за нова Конституция (ДОКУМЕНТ)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика