Красимир Янков: Борисов отговаря за справянето с кризата, а не Националния оперативен щаб

4201
Красимир Янков: Борисов отговаря за справянето с кризата, а не Националния оперативен щаб
Снимка: Архив

"Националният оперативен щаб е само работна група към Министерски съвет и нищо повече. Ген. Мутафчийски не може да издава никакво разпореждане. Отговорността за справяне с кризата е на правителството и на този, който внесе поименния състав на Националния оперативен щаб в Народното събрание, а именно министър-председателят Бойко Борисов. Не съществува никакъв вариант за размиване на отговорността му за неспазено законодателството и нормативната уредба, за конкретните действия на щаба, както и за причинените неудобства и щети".

Това каза от трибуната на НС, народният представител от ПГ на "БСП за България" Красимир Янков.

Красимир Янков: Националният оперативен щаб трябва да се закрие

”Призовавам правителството: спрете незабавно безумието, чрез което имитирате управление в условия на борбата с епидемията. Закрий...

Янков вметна, че след време ще бъде поставен въпросът, дали се е спазвала нормативната уредба и дали действията на Министерския съвет са били съвместими със Закона за защита при бедствия, Закона за управление и функциониране на системата за защита нанационалната сигурност, Закона за отбраната и въоръжените сили на България и Закона за държавните резерви и военновременните запаси. По думите му, до този момент единствено разпоредбите на здравния министър са въз основа на текстове от Закона за здравето.

Красимир Янков подчерта, че приетият от НС Национален план на Р. България за готовност за грипна пандемия се ръководи от Национален пандемичен комитет начело с вицепремиер, а зам.-председател е министърът на здравеопазването. В него влизат и зам.-министри от всички министерства, както и че могат да бъдат привличани и други експерти при нужда. Красимир Янков поясни, че генерал Мутафчийски също може да бъде привлечен в работата на пандемичния комитет. 

Народният представител от левицата беше категоричен, че именно членовете му, представляващи министерствата, носят отговорност за предложенията и решенията на комитета, защото са взети едва след оценка на въздействие.

Красимир Янков припомни, че преди дни ген. Мутафчийски е показал, че се ръководи от Националния план на Р. България за готовност за грипна пандемия, в който ясно са разписани мерките, действията и фазите за справяне с подобна криза и му препоръча да го предостави на министър-председателя, за да се ръководи и той от приетите законодателни мерки.

Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април

Красимир Янков: Много болници остават без приходи, а заплатите на лекарите им са под въпрос

"Достатъчни ли са 1000 лева за доплащане на медицинските работници, които са "на първа линия" в борбата с грипната пандемия, а останали...

Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com