Красимир Янков: В ръководството на БСП социалистическата идея вече я няма

7808
Красимир Янков: В ръководството на БСП социалистическата идея вече я няма
Снимка: Архив

Пътищата се пресичат и се разделят, няма нищо фатално в решението, което взехме с колегите вчера. Така коментира пред btv напускането на парламентарната група на БСП Красимир Янков бивш депутат от БСП и вече независим такъв.

Красимир Янков и още четирима напускат ПГ на БСП и партията, Валери Жаблянов остава в БСП (ВИДЕО)

След това той обясни подробно мотивите си:

Подмладяването на БСП: Ботокс, филъри и напън за тунинговане

Нинова постепенно изхвърли от ръководството на БСП знакови лица. Това очевидно е процес, а не акт. Ако беше акт, би било по-безболезнен...

"След като премина прекият избор и конгреса за нас няма възможност да бъдем заедно с това ръководство, за което всъщност е спорно дали са социалисти. Знаете ли, че на конгреса нямаше нито един път спомената думата „социализъм“ от Корнелия Нинова? Знаете ли, че ги нямаше синдикатите? Знаете ли, че нямаше партньори от другите сестрински партии от Европа? Къде отива БСП? Тя социалистическа ли е? Аз тръдя, че зави в посока, в която ще изпаднат социалистите. Те няма да останат без комуникация, но Корнелия Нинова успя за 4 години да дискредитира хора, които даваха идейният образ на партията и в момента завърши един цялостен период за превземане на партията и тя вече не е тази масова партия с колективните органи, в които социалисти обсъждат, разговарят и вземат заедно решения", каза още той.

"БСП няма партньори. С кого ще управлява утре? Сама? С 50% доверие от българските граждани? Ми, нито една социология не дава такава прогноза. Къде са синдикатите? Къде е международната подкрепа? Президентът на ПЕС е изхвърлен от ръководния орган. Как Корнелия Нинова ще обяснява, че ръководи партия, която е проевропейска оттук нататък?", натрупа реторични въпроси към Нинова Янков.

По думите му той отдавна виждал тези процеси и затова се опитал да го промени като кандидат за лидер на партията.

Михаил Миков: БСП не е казала, че напуска ПЕС, но държи такъв курс

Михаил Миков: БСП не е казала, че напуска ПЕС, но държи такъв курс

Очевидно този хъс с който се проведе тази битка на победителите налагаше извода, че ще има едно прочистване, за да се наложи курс на пр...

"Когато с десни разбирания ръководят партията, тя ще завие надясно с лява фразеология. БСП се измени с този Конгрес и без резолюция, която да въведе партията идейно в 21в., тя остава партия, която се лута. И без никаква реакция социалистите, които членуват по идейни съображения в БСП, ще бъдат наричани - "консервативни", обясни социалистът.

"Аз не съжалявам, че не съм напуснал досега. Съжалявам, че не съм предложил да бъде изключена от БСП Корнелия Нинова, каза Янков и допълни: "Когато тя не спазва устава на партията, трябваше някой да предложи тя да бъде изключена. Има многопримери за това. Това с несвикването на висшия орган, бламирането, призивът - да не се участва в колективния орган на БСП е най-фрапиращото. Но това е минало, гледаме напред. Важното е да се върви напред"

Ще има ли други отцепници от БСП? Всеки сам взема своето решение, каза Янков. По думите му в партията и сред депутатите има хора, с които той разговарял, които споделят неговото мнение. "Но дали ще предприемат тази крачка. То е въпрос и на личен акт."

"Нека Корнелия Нинова да извади групата от Парламента и да видим колко ще я последват, и колко ще останат в парламента." Така той отговори на въпроса - тези хора много ли са или малко.

Избирането на президента Румен Радев не е заслуга на Корнелия Нинова, стана ясно от думите на Янков. "Защо го приписвате на Корнелия Нинова? Знаете ли, че тогава работихме заедно с нея. Заедно като екип и след това започнаха загуба, загуба, загуба. Да, ръководството, тя лично ще обявява успехи. Числата ще се използват за повишаване на показателите." , иронизира темата той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика