Културното министерство разпореди металните решетки в НС да бъдат махнати

2992
Културното министерство разпореди металните решетки в НС да бъдат махнати
Снимка: Actualno.com

Монтирането на метални врати зад обикновените на входа на Народното събрание предизвика бурни политически и обществени реакции. Броени часове след слагането им Министерството на културата разпореди да бъдат премахнати.

Оказва се, че тази сутрин е извършена спешна проверка от инспектори на културното министерство за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание.

Както е известно сградата има статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Тошко Йорданов призова парламентът да не се обръща на централен софийски затвор

Не трябва да го обръщаме тук на централен софийски затвор. Това каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пред медии...

"Във основа на установеното от инспекторите на Министерството на културата нарушение са съставени Констативен протокол и принудителна административна мярка за премахване на нерегламентираните монтажни дейности по интериора на сградата на Народното събрание. За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство", пишат от културното министерство.

Според Закона за културното наследство - ако решетките не бъдат свалени, глобата е от 5000 до 10 000 лева. Ако решението се обжалва в съда - те все пак трябва да бъдат свалени до произнасянето на съда. Ако той прецени, тогава могат да бъдат върнати.

Защо бяха поставени решетките?

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обясни, че металните решетки са по искане на НСО. Минчев заяви, че решетките са сложени, както е било с другата сграда на Народното събрание през 2019 г. "Органите смятат, че това е необходима мярка, за да се обезпечи сигурността на сградата. Това е по желание на охраната във връзка с януарските събития, когато имаше пробив във сигурността", каза Минчев. Председателят на Народното събрание визира барикадата в парламента през януари. Той увери, че са спазени процедурите за опазване на сградата на парламента като паметник на културата.

Коментарите

Заместник-председател на НС: Премиерът не е затворил вратата си за превозвачите

„Премиерът Кирил Петков не е затворил вратата си за превозвачите. Напротив – той ги е поканил на диалог, но се надявам този...

Заместник-председателят на парламента и депутат от "Има такъв народ" Ива Митева поясни, че въпросът не е обсъждан на Председателски съвет. "Би било редно, ако има такова искане, да се обсъди на Председателски съвет преди да се предприемат такива действия", заяви Митева. Според нея няма начин това да е без санкцията на председателя на парламента.

Коментари има и от други бивши и настоящи депутати, някои от които заемали пост в управлението на парламента. "Никога не съм си представяла, че един ден ще стигнем дотук. Българското Народно събрание осъмна с монтирани тежки метални врати. Почти като затвор! В някакъв смисъл трябваше да го предвидим, защото преди 2 години предупреждавахме, че който сее бесилки, ковчези и замеря демократично избрани институции с развалена риба, един ден това ще жъне – окован парламент, загрозен и настръхнал като партерен балкон от 90-те години", написа във Фейсбук Цвета Караянчева.

В отговор Кристиан Вигенин, който е зам.-председател на парламента, написа следното: "Цвета Караянчева, която скри ГЕРБ от народното недоволство зад крепостните стени на Партийния дом през 2020 г., днес се кахъри, че са монтирани решетъчни врати зад стъклените врати на парадния вход на Народното събрание. Българският парламент е най-достъпният за граждани и журналисти парламент, който съм виждал по света и тези отворени нови врати не променят това".

"Само да напомня на управляващите, че който политик се страхува от народа си, не е политик, а долен предател, който се страхува от възмездие" - не остана назад във Фейсбук и Елена Гунчева от "Възраждане". Точно дамската част на "Възраждане" пробва да пусне щурмуващи парламента свои симпатизанти по време на протеста срещу зеления сертификат през януари, 2021 година.

ОЩЕ от коментарите и бурните реакции по темата - четете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика