Кунева: ГЕРБ и БСП са в мач един с друг

27877
Кунева: ГЕРБ и БСП са в мач един с друг

"Важното е одобрението на Реформаторския блок да расте. Потенциалът беше определен като 28 % и това е стеремежът ни, защото има значение подкрепата, с която се влиза в парламента, за да проведем реални реформи", коментира днес в програма „Христо Ботев" на БНР Меглена Кунева, лидер на „Движение България на гражданите", предаде Стандарт нюз.

По думите й, ГЕРБ и БСП са в мач един с друг и това кара хората да мислят, че за да отстранят единия играч, трябва да гласуват за другия.

Тя беше категорична, че ако хората поискат, Реформаторският блок може бъде решаващ фактор и това ще даде сила на лидерите на партиите в блока. По думите й, няма лидер, който да не иска широката подкрепа на обществото. "Нека хората да подкрепят дясно-центъра", призова тя и даде гаранции, че от своя страна ще работи за укрепването на Реформаторския блок, за да се промени „грозната политическа картина", на която българите в момента ставата свидетели.

Кунева анонсира, че по-късно днес Реформаторският блок и Гражданският съвет представят основни мерки в
икономическата политика.

По думите на Кунева, в момента ключови министри, в това число премиерът на страната, са издигнати от мандатоносителя БСП, а са хора както с минало в десни партии, така и от политическия кабинет на ГЕРБ, което задава въпроса на каква принципна база се прави политика сега. "Ако ви попиптам от какво отстъпиха ДПС, БСП и „Атака" в програмите си, за да
се съберат заедно да управляват, никой няма да може да отговори", коментира Меглена Кунева и напомни, че и в миналия парламент ГЕРБ се е ползвал от подкрепа на „Атака" на също толкова неясна база. Тя коментира, че днес партиите не се разграничават от поведението на националистическата партия, а услужливо се ползват от гласовете й.

На въпрос за бъдещи коалициии в рамките на Реформаторския блок, лидерът на „Движение България на гражданите отговори", че Националното събрание на партията е дало мандат на ръководството за общи действия, но дали ще
се случи коалиция е твърде рано да се каже.

"Ако нашите структури и членове поискат, това е оправдано, но няма да е просто събиране на проценти на отделни партии", подчерта Кунева. Тя даде за пример Европа и канцлера Меркел в Германия, като подчерта, че на базата на проведени избори и ясни резултати, партиите получават мандат да избират партньори, като се основават на програмите и принципите си. 

На въпрос за НДСВ и дясното пространство, Кунева каза, че според нея е било грешка през 2001 година СДС и НДСВ да не си подадат ръка като партньори. "Това е грешка с тежки последствия за политическата среда у нас и тази грешка с
пренебрегването на естествените партньорства не трябва да се повтаря", каза още Меглена Кунева.

По думите й, Реформаторският блок работи на принципа на Европейския съюз – границите ще паднат и партиите ще могат да си сътрудничат на тази реформаторска платформа, като първо се задълбочава интерграцията между партньорите и когато това стане, вече може да се мине към последващо разширяване, вкл. и чрез представителство.

"Ние, в „България на гражданите", си поставяме като голяма задача нова конституция. До провеждането на Велико народно събрание, можем да работим поне за промяна на основни положения, които да гарантират правата на гражданите, както това правят европейските документи", каза още тя.

На въпрос за размера на партийните субсидии, Меглена Кунева бе категорична, че те трябава да се намалят наполовина и това да важи за всички партии - и парламентарни, и извънпарламентарни, за да се пази плурализмът и да се чуват конкурентни възгледи.

По думите й, протестите на хората са срещу модела на управление и политиците трябва да се вслушат в сигнала, даден от протестиращите. "Хората казаха какво мислят, сега политиците да го направят", категорична бе Кунева, като подчерта, че протестиращите дадоха шанс на правителството да се оттегли достойно, но то е пропиляло този шанс.

"Сега ще си купуват време, но нека не забравяме, че 86 % от гражданите искат предсрочни избори. Без доверие политика не се прави", завърши лидерът на „Движение България на гражадните" Меглена Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика