Квотите увеличиха двойно работещите хора с увреждания

1483
Квотите увеличиха двойно работещите хора с увреждания
Снимка: iStock/Guliver

Работещите хора с увреждания са се увеличили два пъти спрямо същия период на миналата година. 12 192-ма са хората с увреждане, регистрирани в бюрата по труда за първите седем месеца на годината в цялата страна, 10 675 от тях са постъпили на работа за същия период, съобщиха за „Монитор“ от Агенцията по заетостта. Причината са станалите задължителни промени в Закона за хората с увреждания, които задължават работодатели да наемат лица с трайни увреждания.

Регламентът на член 38 ал. 1 предвижда фирми с персонал от 50 до 99 служители да са задължени да наемат 1 лице с трайни увреждания. Работодатели с брой служители 100 или над 100 са задължени да наемат 2 на сто от състава си. Тези промени в закона, свързани със задължителния квотен принцип, са основният фактор за увеличението на работещите хора с увреждания, коментира Минчо Коралски, директор на Агенцията на хората с увреждания.

Кампанията за местните избори - повърхностна и глупава

С наближаването на местните избори, кандидатите за удобните кметски кресла, започват все по-кресливо и показно да напомнят за себе си. ...

Броят на безработните хора с увреждания тази година само за първите седем месеца е намалял с 4,8% спрямо същия период на миналата година, показва статистиката.

Хората извън пазара на труда, назначени от януари до август тази година, е 10.9% при 5.9% през същия период на 2018 година. Статистиката показва, че мерките дават ефект и съгражданите ни с намалена работоспособност се устройват по-бързо в сравнение със същия период на миналата година благодарение на промените в закона, коментират от Агенцията по заетостта.

Главната инспекция по труда също се включи в прилагането на промените. Служителите й са провели специализирани проверки по Закона за хората с увреждания от началото на август. При всяка проверка на работодатели с 50 и над 50 служители се проверява задължително дали са изпълнили квотите за назначаване на хора с трайни увреждания, заявиха от инспекцията.

До момента са събрани данни за 270 предприятия (от 50 до 99 наети – 130 бр., и със 100 и над 100 наети – 140 бр.). Наетите лица с трайни увреждания в тях са 1005 от общо наети в тези предприятия 49 298 лица, коментираха от ГИТ.

Две фирми са представили обосновка за освобождаване от изпълнение на квоти поради специфични фактори на работната среда. Компенсационни вноски поради неизпълнение на квотите до момента са заплатили 78 работодатели, а внесената сума е 51 986 лв. 

Кампанията за местните избори - повърхностна и глупава

С наближаването на местните избори, кандидатите за удобните кметски кресла, започват все по-кресливо и показно да напомнят за себе си. ...

За всяко незаето работно място съгласно квотата работодателите са задължени да заплащат 30% от минималната работна заплата за страната, коментират от Инспекцията по труда.

При неплащане на компенсационните вноски се налага глоба от 1000 лв. до 2000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв. При повторно нарушение глобата, съответно имуществената санкция, е от 4000 лв. до 10 000 лева, заявиха още от ГИТ.

Безработните лица с увреждания, регистрирани като търсещи работа лица, могат да ползват посредническите услуги, които Агенцията по заетостта предлага чрез своите териториални поделения в цялата страна, като не се допуска никаква форма на пряка или непряка дискриминация

Предоставят се подходящи услуги по заетостта, съобразени със специфичните им потребности, здравословно състояние, придобити образование и квалификация.

Най-често хората с увреждания намират реализация в сектора на услугите и държавната администрация в професии като административни секретари, касиери и инкасатори, информатори, монтажници на елементи, книговезци, заявиха от АЗ.

Патронажна грижа ще получават 261 възрастни и хора с увреждания в Русе

В Русе се проведе начална пресконференция по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания  в Община Русе и...

Според наблюденията на агенцията всеки месец почти еднакъв брой лица с увреждания се регистрират и напускат регистъра на безработните – между 5 и 6% от всички регистрирани безработни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика