Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

11388
Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия
Снимка: БГНЕС

Русия не е в състояние да поставя условия на България. Ние сме суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО, и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Това стана ясно от думите на говорителя на Министерски съвет Лена Бориславова в предаването "Панорама" по БНТ. Така тя коментира искането на Русия силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков обърна сериозно внимание и на темата Северна Македония. "Новото, което премиерът Петков и правителството като цяло предприеха, е надграждане на замръзналия диалог между двете държави с идеята да се фокусираме върху общите ни черти, без да отстъпваме от нашите приоритети. Отваря се една нова страница в диалога, без да се отстъпва от националния интерес", каза Бориславова. По думите й комуникацията между двете страни е динамична, доброжелателна и приятелски настроена.

Кирил Петков: Още няма решение за разполагане на нови сили на НАТО

"Към този момент нямаме решение за разполагане на войски на НАТО в България. Веднага щом такова бъде прието, ще ви уведомя". Така преми...

"Но това, че някой се държи приятелски, не значи, че ние ще отстъпваме от националния интерес. Няма да загърбваме и възможността за оптимизиране на диалога. И за двете страни ще е добре да бъдем част от общия пазар на ЕС и да извлечем всички дивиденти", добави Бориславова.

Тя изтъкна факта, че северномакедонските управляващи ще пристигнат следващата седмица на общо заседание у нас. "Ако има ясни договорки как да се постигнат условията можем да говорим за оптимистичен завършек. Вярвам, че сме на прав път в диалога, който конструираме", заяви Лена Бориславова. "Нашата четворна коалиция имаше тежката съдба да се озове в управлението на държавата в момент, в който никой не би завидял. Глобална висока инфлация, глобална световна ковид криза, глобална криза и в енергетиката. Години наред критичните сфери са били занемарени, а контролните механизми изключени в държавата. Нямаме предпоставки тези кризи бързо да бъдат преодолени. През 2018 г. България е била на едно от последните места по стабилност и жизнеспособност в здравеопазването. И това далеч преди световната ковид криза", каза още говорителят на МС.

По думите на Бориславова подготвяният бюджет ще се радва на единодушно одобрение от управляващата коалиция. „Това ни прави по-силни, за да отговорим пред различните предизвикателства, пред които сме изправени“, допълни тя. Според началника на кабинета на премиера Румен Радев може да бъде както партньор, така и коректив на управлението спрямо принципа на разделението на властите. "Има право да критикува решения. Кирил Петков лично помоли Румен Радев да бъде коректив. Критиката не е лошо нещо, когато позволява да се коригират грешки", заяви тя. Бориславова бе категорична, че "с действията си не оставяме съмнение, че за нас не е важно да трупаме политическа изгода, а да взимаме най-добрите политически решения, сред които да включим контролните механизми в държавата и да върнем доверието в обществото".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com