Логичната визита на Ангела Меркел в София

4188
Логичната визита на Ангела Меркел в София
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 20 януари, германският канцлер Ангела Меркел ще посети София. Визитата е по покана на българския премиер Бойко Борисов.

След Париж в София

На 17 януари заместник-говорителят на федералното правителство в Берлин Улрике Демер съобщи, че Ангела Меркел ще пътува на 19 януари за Париж, където ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. В центъра на срещата ще бъдат двустранните отношения, между които и 55-та годишнина от подписването на Елисейския договор, както и въпроси на европейската и международната политика. След срещата двамата лидери ще дадат пресконференция.

Прочутият Елисейски договор е сключен на 22 януари 1963 г. от френския президент Шарл дьо Гол и германския канцлер Конрад Аденауер. Той поставя нова основа на взаимоотношенията между Франция и Германия, които са смъртни врагове в две световни войни. Този документ има огромно значение и за европейския проект, чийто мотор стават Берлин и Париж.

На същия брифинг от канцлерството обявиха също така, че на следващата сутрин, 20 януари, канцлерката Меркел пътува за София и там ще се срещне с българския министър-председател Борисов. На тази среща ще се обсъди преди всичко българското председателство на Съвета на ЕС.

Изненадваща, но логична визита

Посещението на Меркел у нас е изненадващо, логично и важно.

Макрон: Френската визия за Европа се нуждае от германска подкрепа

На съвместна пресконференция с Ангела Меркел в Париж президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че неговите амбициозни планове за рефо...

Изненадващо е, защото бе обявено сякаш в последната минута /на 17 януари/. Това се обяснява с факта, че Меркел е в тежки коалиционни преговори със социалдемократите за съставяне на голяма коалиция. Германия през последните месеци е затворена в себе си и визитите на канцлерката в чужбина са концентрирани до най-необходимите.

Логично е, защото Германия има нужда да даде знак към Европа, председателстващата ЕС България и региона. Освен това очевидно Меркел иска публично да потвърди добрите си отношения със София. Берлин трябва и със сигурност ще използва посещението в България, за да артикулира европейската си политика, независимо от критичната ситуация по съставянето на управляващата коалиция.

Важно е за България да получи потвърждение от Германия за балканската си политика и приоритетите на председателството. В този аспект е важно какво ще чуе Борисов от Меркел за поне три главни въпроса – отношенията с Турция, бежанската политика, Западните Балкани и новите отношения на България и Република Македония, пише БГНЕС.

По отношение на нелегалната миграция има очевидна промяна в позицията на Германия. Това стана видно особено след срещата на Меркел с австрийския канцлер Себастиян Курц, на която стана ясно, че двете страни ще работят за „по-силни граници“. А границата на ЕС е… България!!!

Хронология на официалните срещи Борисов-Меркел, без срещите в Брюксел

Ангела Меркел ще посети България на 20 януари

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение в София в събота, 20 януари, по покана на министър-председателя Бойко ...

22.09.2008 г.

Посещение на кмета на Столичната община, Бойко Борисов, в Берлин за разговори с федералния канцлер, г-жа Ангела Меркел

24.-26.01.2010 г.

Посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Германия по покана на федералния канцлер д-р Ангела Меркел, придружаван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев

11.10.2010 г.

Има реална надежда за нова голяма коалиция в Германия

Разговорите за формиране на нова „голяма“ коалиция в Германия най-сетне отбелязаха напредък. Воденият от Ангела Меркел конс...

Посещение на федералния канцлер д-р Ангела Меркел по покана на министър-председателя Бойко Борисов

18.01.2012 г.

Посещение на министър-председателя на България Бойко Борисов при федералния канцлер Ангела Меркел с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и министъра на икономиката Трайчо Трайков

14.12-15.12. 2014 г.

Министър-председателят Бойко Борисов на работно посещение при федералния канцлер Ангела Меркел, срещи и с председателя на Бундестага Норберт Ламерт, с представители на парламентарната група на ХДС/ХСС, както и с председателя на фондация „Конрад Аденауер” Ханс-Герт Пьотеринг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика