"Лошо предложение" и "стъпка назад": Критики на опозицията за издигането на Асен Василев за премиер

9375
"Лошо предложение" и "стъпка назад": Критики на опозицията за издигането на Асен Василев за премиер
Снимка: БГНЕС

Номинацията на досегашния финансов министър и вицепремиер Асен Василев за нов кандидат за министър-председател даде повод за нови политически реакции и коментари по темата.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова бе първата, която коментира избора на своите коалиционни партньори от "Продължаваме промяната". Припомняме, че тя постави условие, че БСП ще даде своята подкрепа за съставяне на правителство, но само ако Кирил Петков не бъде премиер.

"Нашето условие беше Кирил Петков да не е премиер. Това условие е изпълнено. Ще разговаряме с ПП за съставяне не правителство. Приоритетите, които Кирил Петков е изложил в своето обращение, съвпадат с част от нашите. В преговорите ще добавим и другите - социална политика, достъпно образование, развитие в образованието, стабилизация на икономиката. Напълно подкрепяме техните приоритети за борба с корупцията, промените в закона за обществените поръчки и в закона за КПКОНПИ. Започваме да преговаряме по политики, които да бъдат ясно разписани в план за работа на правителството с ясни отговорности и срокове" заяви Нинова. 

Тя каза още, че е рано да се коментират имена на евентуални министри: "Накрая ще коментираме министри, не сега".

"Очевидно е, че имаме различни мнения по много въпроси с ИТН и ПП, но това, което ни събра и до сега е желанието ни да променим досегашния модел на управление на България. Призовавам всички, ако искаме стабилност, да се съсредоточим в общото" допълни още Нинова. 

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов и коалиционен партньор също коментира решението на ПП:

"Предстоят колективните органи на коалицията ни да се произнесат, нямаме финални решения. Номинацията на Асен Василев не е обсъждана с нас предварително, това е суверенна тяхна номинация. За нас като въпроси стоят как ще изглежда коалиционната конструкция, мнозинството, какъв ще е формата на подкрепа, който ще търсят - подкрепа за кабинет на малцинството ли, как ще се вземат решения, тъй като досега имаше сериозен комуникационен проблем - това бе и основната причина за разпада на правителството според нас и едва след това да се обсъжда персоналния състав на кабинета".

"За нас червената линия е да не тласнем страната към едни деструктивни и раздиращи страната избори. Ще преговаряме и ще търсим здрав разум насочен към това да има управление, което да носи ползи за страната. ПП са оценили, че 6 месеца е ресурса за политическа подкрепа, който могат да предложат сега. Чухме приоритети, които са релевантни, но и които могат да се допълнят", каза още Христо Иванов.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов окачестви Асен Василев като "много лошо предложение" за премиер от квотата на "Продължаваме промяната". Думите му в кулоарите на парламента дойдоха също минути след като Кирил Петков предложи другия съпредседател на ПП за най-висшия пост в изпълнителната власт.

"Много лошо предложение. Ние гласувахме срещу това правителство, излязохме от коалицията заради поведението и нарушенията на Кирил Петков и Асен Василев. Те сега предлагат Асен Василев. Това не е подадена приятелска ръка, това е рокада, имитация на някаква дейност. Много трудни преговори се очакват, ако изобщо има такива", коментира Йорданов.

Той определи трима души, които са по-подходящи от Василев за премиер. "При тях има достатъчно свестни хора, включително бившият председател на парламента, който също си позволяваше да нарушава закона, но не е така оплескан като Кирил Петков и Асен Василев. Андрей Гюров – също. Даниел Лорер (б.а. – министърът на иновациите) би бил по-добър кандидат, предвид капацитета и уменията му. Не е като да нямат хора, които щяха да са по-приемливи предложения", смята Тошко Йорданов.

Той каза, че групата на ИТН ще се яви на разговори с ПП, ако бъде поканена, защото "такава е стандартната процедура". "Няма да правим тези номера, които те направиха, да не отидат при Радев, когато бяха поканени на разговори. Смисълът от разговорите обаче на мен ми убягва", заяви Йорданов.

"Има слух Кирил Петков да отиде като министър на финансите. Обричат преговорите на провал. Шансът е минимален", допълни той.

За изгонването на 70-те руски дипломатически представители Йорданов заяви: "Напуснахме коалицията заради тези двамата (б.а. – Петков и Василев), какво очаквате да кажа? Че сме се събудили с мисълта, че са прекрасни – особено след това, което се случи вчера?".

От ГЕРБ също коментираха предложението Асен Василев да е министър-председател.

„За нас Кирил Петков, Асен Василев или който и да е, излъчен от бившата четворна коалиция, настояща тройна, или от „Продължаваме промяната“, са персона нон грата. В рамките на този парламент никакви преговори няма да водим, с когото и да е, за подкрепа на правителство, с който и да е мандат. Считаме, че е най-редно по най-бързия начин да има предсрочни парламентарни избори и ще се съобразим с вота на българките граждани“, каза Десислава Атанасова.

Според нея, ако в поради случайност или заради различни трансфери, се формира нещо, то нито ще е дълготрайно, нито би издържало следващ вот на недоверие. Тя смята, че поводи ще има и занапред.

Томислав Дончев заговори за промени в Конституцията, тъй като според него има дефицит в нея. Той каза, че не се дава отговор на въпроса, когато на най-висшия пост в държавата, се окажат хора, които са функицонално негодни да изпълняват всички отговорности, с които е свързана позицията.

„Човек, който не е в състояние – политически, личностно, експертно, от гледна точка на отговорност, на здрави нерви, да си изпълнява задълженията. Как ще стане е въпрос на дебат. След като преминат всички конюнктурни кризи с мъдрост, с търпение, със здрав разум, всички сериозни хора трябва да се захванат с тази задача“, добави още депутатът от ГЕРБ – СДС.

Според Дончев, когато любовта е изчезнала, никаква промяна на партньорите, не може да свърши работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика