Македония изпрати президента Росен Плевнелиев с упреци и съмнения

4505
Македония изпрати президента Росен Плевнелиев с упреци и съмнения
Снимка: БГНЕС

Официална Македония изпрати края на мандата на президента Росен Плевнелиев с упреци и съмнения.

Министърът на външните работи на Македония Никола Поповски например заявява: "Щеше да бъде добре, ако досегашният български президент Росен Плевнелиев имаше широтата, визията и уважението към волята на македонските граждани, както я имаше президентът Желю Желев, по времето на когото България първа призна независимостта на Македония. Той трябваше да предпочете протягането на ръка и посланията на мира, отколкото да преследва митове и да подстрекава лъжливи заплахи и фобии", отбелязва още той, цитиран от проправителственият вестник "Вечер" и телевизия "Сител"

Росен Плевнелиев: В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш

Тръгвам си с високо вдигната глава. Уважаеми г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще бъде и Вашият. Желая Ви успех! Това каза презид...

Правейки сравнение между Желев и Плевнелиев, македонският външен министър констатира: "Желев беше голям човек, който заслужаваше нашето уважение, но това бяха други времена и други хора."

Според вестник "Нова Македония" Поповски акцентира върху съжалението, че Плевнелиев не е имал визионерството на д-р Желю Желев.

 Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Зоран Илиовски също коментира приключването на мандата на Плевнелиев. "Уважаваме изявлението на досегашния президент на България, който гордо се похвали пред българската общественост, че не е посетил Македония по време на неговия мандат и между редовете изтъкна, че бил застъпник на изострянето на отношенията между България и Македония", казва още Илиовски, цитиран от телевизия "Нова".

Според Илиовски "Популисткото изявление на президента Плевнелиев е насочено предимно към българското общество и демонстрира мускули към Македония, като основание за гордост".

Плевнелиев в последното си обръщение: Искам България да е господар на съдбата си

България трябва да продължи да работи за единение, а не разделение в Европейския съюз, да отстоява своето семейство и неговите ценности...

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ смята, че в България безспорно ще се намерят хора, които да му ръкопляскат за подобно поведение, но с това няма да подобри отношенията между двете страни, пише още по темата ИА "Фокус".

Зоран Илиовски казва, че с политиката, която България води през последните години към Македония, отношенията между двете страни се влошават и недоверието между политиците се увеличава, като в крайна сметка България няма да успее да "дисциплинира" Македония.

В крайна сметка, според депутата, "гневът на обикновените хора срещу България постоянно расте, както и съпротивата срещу македонските политици, ако те са склонни на някакви отстъпки."

Според "Репортер" и "Плюс Инфо" акцентът в последното слово на президента Росен Плевнелиев се криел в тезата "Македония трябва да влезе в ЕС, но не и македонизмът". Според Плевнелиев "Македонизмът е антидемократична идеология, която няма място в ЕС", коментират още македонските медии.

Плевнелиев: С мен воюваха мрежи на агенти на Държавна сигурност

Не е важно как влизаш, а как излизаш от политиката. Преди пет години плувахме в океан от нестабилност. Сега България стои стабилна на п...

Вчера (22.01.2016 г.) на официална церемония новоизбраният президент и вицепрезидент на България Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха в длъжност. Очаква се в най-скоро време Радев да обяви пълния състав на екипа си, както и състава на новото служебно правителство на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика