Македонски учени настояват София да постави условия на Скопие преди подкрепата за ЕС

11948
Македонски учени настояват София да постави условия на Скопие преди подкрепата за ЕС
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Осем задължителни условия да постави София на Скопие, преди да одобри присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това предлагат учените от Македонския научен институт. На пресконференция в БТА те са обявиха категорично против предварителна безусловна подкрепа и изразиха опасения, че ако решаването на спорните въпроси бъде отложено, няма да получим разбиране в рамките на ЕС, предаде репортер на Actualno.com.

В общността ще се решават опосредствано, като българската позиция бъде пренебрегвана от страните членки, убедени са представителите на МНИ. Затова те настояват спешно българското правителство да постави конкретни задължителни условия на Северна Македония:

- да се признаят българските корени на мнозинството от населението в историко-географската област Македония, включително и в пределите на днешната република Северна Македония;

- да се осъдят политическите убийства и жестокостите срещу българите, извършени след 1944 г;

- да се променят учебниците и помагалата, в които историческата истина за българите в Македония е подменена;

- да се отстранят надписите върху паметници, музейни експонати и др., с подчертано антибългарско и обидно съдържание;

- да се преосмислят националните празници, насочени неправомерно срещу българите и българската държава;

- да се преустанови езика на омразата към българите в медиите;

- да се признае, че официалният език според конституцията на Северна Македония е формиран на основата на български говори;

- да се предоставят граждански и политически права на българите, еднакви с правата на другите етноси в Северна Македония, с включването им в Конституцията.

Каракачанов: Без подкрепа за Македония за Евросъюза, докато не изчисти историята си от фалшификациите

Европейският съюз не може да бъде легитимация за неправди, а България да бъде използвана по този груб начин като трамплин от страна на ...

До този момент, с единични изключения, липсват признаци за реално признаване на българското културно-историческо наследство в Македония, констатира МНИ. „Българските корени в историко-географската област Македония са забележими още от средновековието и се признават и се осветляват в историческата наука не само от българските учени, но и от редица европейски учени и на Изток и на Запад. Единствено в Република Македония, както и да се нарича тя през годините, сме свидетели на подменяне на историческата истина“, подчерта доц. Георги Николов. Като пример той посочи, че в 41 извора, в които българите се споменават с ремарка е посочено: „под българи разбирай, че става дума за македонци“ и добави, че тази историческа игра продължава. Българските корени са засвидетелствани в десетки извори от Средновековието и в стотици от Възраждането и ново време, изтъкна той и добави, че когато човек, който изявява своето българско потекло и принадлежност, бива преследван. „Така се насажда страх и хората пред медиите говорят едно, вкъщи – друго. Очевидно в Северна Македония това време още не е изживяно“, коментира доцентът.

Дебългаризацията

„Признаването на престъпленията, извършени непосредствено след войната, дава отговор на един от най-важните въпроси, определящ дори днешното статукво в отношенията между двете страни – кой, кога, как и защо започна дебългаризацията на Вардарска Македония“, заяви посланик Любчо Трохаров. Понятието „дебългаризация“ е най-точно. То се различава от обезбългаряването на Източна Тракия от турците, уточни той. По думите му процесът започва в съответствие със сръбската македонистка доктрина, за която се знае кога и защо се е появила и в съответствие с решенията на Коминтерна, основното от които е Вардарска Македония да остане в рамките на Югославия. „Оттук Коминтернът дава път на сръбския връх да направи това, което Кралска Сърбия и Кралска Югославия след 1929 не можаха да направят – да започнат деългаризацията“, посочи посланикът.

Кое е особеното, което Сърбия извърши – „македонски българи, членове на новата компартия, която се изгради под диктата на сръбската - македонски българи се оказаха начело в усилията за дебългаризацията, изтъкна още посланик Трохаров. Това стана, подчерта той, под диктата на сръбската комунистическа партия и нейния клон Македонската комунистическа партия и започнаха престъпленията и дебългаризацията. Той се позова и на излезли информации след разпадането на бивша Югославия за масовите убийства на десетки хиляди хора, ликвидация на художествено-творческата интелигенция, на представители на Българската православна църква, унищожаване на артефакти, църкви, манастири, дори надгробни плочи, ликвидиране на военни паметници по разпоредби от Белград. „Дебългаризацията започва с убийства, с решения за изграждане на нова нация, а тя не може да се изгради по друг начин, освен на базата на етническите българи и затова е поставена задача да се ликвидира всичко българско, да се подменят имената, езика и да се напише нова история и да започне изграждане на нация и държава на антибългарска основа.

„Това трябва да се признае от младата държава и от политическия връх. Обществото на Северна Македония трябва да преживее този катарзис, да се дистанцира от тези неща, ако иска демокрация и членство в ЕС, ако иска приятелски, добросъседски отношения с България“, категоричен е посланик Трохаров.

Радев: Интеграцията на македонците не бива да е за сметка на българската история, език и идентичност (ВИДЕО)

Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Макед...

Няма ли българи във Вардарска Македония?

„Политически договор има между албанци и македонстващите, между сърби и македонстващите, има политически договори със 7 общности, които се оформят като държавотворни народи, но няма договор с българите“, изтъкна още Трохаров. Ние казваме, че там има стотици хиляди българи, но няма българска общност, тях ги няма в Конституцията, добави той. Новите обстоятелства са, обърна внимание посланикът, че за първи път от 70 години на политическата сцена в Македония се появява един политик, който открито говори, че иска приятелски отношения – премиерът им Заев и веднага отбеляза, че политиците им говорят така, а действат за запазване на статуквото и се правят на разсеяни по тези въпроси. „Когато Пендаровски, новият президент, казва след договора с България и договора с Гърция – Преспанския договор, смятаме, че македонският въпрос може да се архивира“, припомни посланик Трохаров и постави въпроса: „Ще приеме ли България, ние българите ще приемем ли, че във Вардарска Македония няма българи и де юре не са признати. Ще ги пуснем ли така да бъде или ще го оставим за после този въпрос“. Според посланик Трохаров, ако отложим въпроса за утре - в рамките на ЕС, няма да можем да постигнем нищо. „Тогава ще имаме опосредстван диалог и подкрепа от ЕС няма да получим. Затова сме принудени сега да поставим тълкуването на историята като най-важен проблем“, категоричен е той.

МНИ призовава правителствата на двете държави да започнат директен политически диалог и да не допуснат противоречията им да се превърнат в проблеми на ЕС. „Проблемът е в това, че България има вече наложената политическа воля ние да не поставяме никакви условия“, опасява се проф. Нина Дюлгерова. Няма документи, които да казват, че има македонци и македонски етнос, категорични са учените и смятат, че проблемите ще останат.

Има и тези, по които от българската страна не е даден достоен публичен и ясен отговор, отбеляза посланик Торхаров и конкретизира: „Въпросът за автономията и за независимостта. Кога се появява автономията, кога се поява фашистката окупация – е ли окупация, е ли фашистка, е ли България фашистка държава, дали влизането на собствена етническа територия е окупация“. 

Каква ще е позицията на България за започване на преговори на Северна Македония за влизане в ЕС - вижте какво каза външният ни министър Екатерина Захариева в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика