Манолова: Институциите дадоха лош пример, че законите може и да не се спазват

1928
Манолова: Институциите дадоха лош пример, че законите може и да не се спазват
Снимка: БГНЕС

Покрай казуса с машинното гласуване институциите дадоха изключително лош пример на гражданите за тона, че законите могат и да не се спазват по различни причини – че нямало време, нямало техническа възможност.

Това каза омбудсманът Мая Манолова пред БНР. Това би означавало, че един гражданин, който например няма доход, може да каже, че няма да си плаща данъците

"След като в Изборния кодекс е записано, че на всички избори, след президентските, трябва да бъдат осигурени машини, вариантите бяха два: или ЦИК трябваше да каже на парламента, че не е в състояние да изпълни този ангажимент и законът да бъде променен, или да направи всичко възможно и да осигури машинно гласуване. От съобщението от сайта на ЦИК става ясно, че препъни камъка, образно казано, са 10 липсващи дни на фирмата да достави машините в поисканите от ЦИК срокове. Тоест, ако ЦИК не беше приела, първо, че Кодексът не е задължителен, не беше написала решение, че ще има машини само в 500 секции, ако не се беше стигнало до обжалване - да се губи време, да се минава през Върховния административен съд, сега със сигурност щяхме да сме в ситуация, в която да се включат фирми, които могат да доставят машини. Аз продължавам да не разбирам защо поръчката не беше разделена на лотове. Със сигурност има няколко фирми, които могат да се включат в подобна процедура и да доставят исканите машини, което стана ясно сега и след включването на нов участник", обясни тя.

"Машинното гласуване е възможно и то е средство, което може ясно и точно да отчете вота на избирателите", коментира Манолова, според която именно машинното гласуване е начинът, по който можем да се справим с фалшифицирането на протоколи и недействителните бюлетини. Според Манолова обаче, невъзможността да се гласува с машини не означава еднозначно, че изборите могат да бъдат пратени в Конституционния съд.

"Не бих се включила в този хор, защото участниците в него преследват основно свои партийно-политически цели. В крайна сметка, трябва да се осигури възможност на гражданите спокойно и без проблеми да упражнят своето право на глас. След това, в зависимост от това как са се справили организаторите, ще има или няма да има жалби в Конституционния съд. Няма как предварително някой да каже: "Спокойно. Правете каквото искате. Ние няма да обжалваме" или пък: "Каквото и да се случи на изборите, ние ще подадем конституционна жалба", каза още тя.

Според Манолова, санкцията за неучастие в задължителното гласуване е била отменена „съвсем логично и съвсем честно“. Тя припомни, че не е атакувала текста, според който самотно гласуване е задължително.

Манолова заяви, че следи действията на „Топлофикация“ по обезщетяването на гражданите, претърпели неудобства заради авариите. Има много подводни камъни в обещанията на „Топлофикация“. "Затова настоявам, докато има време, хората да си потърсят правата", заяви Манолова:

"През тази седмица изпратих настойчиво писмо до ръководството на "Топлофикация" с искане да обявят на сайта си списък със сградите и абонатните станции, които ще бъдат обезщетени за причинените им неудобства, защото ако хората разберат след 15-ти март, когато получат сметките си за февруари, ще бъде вече прекалено късно да потърсят своите права по административен път или по съдебен ред. "Топлофикация" отрича, но аз съм го проверила от няколко източника, че данните ден по ден и час по час за това подавана ли е в една сграда топлинна енергия се съхраняват само 30 дни. След това се заличават! Тоест на 15-ти март, когато хората ще получат своята сметка за месец февруари, данните за това на 5-и, 6-и, 7-и, 8-и, 9-и, 10-и, 11-и, 12-и февруари имали ли са подадена топлоенергия или не, вече ще бъдат заличени", добави тя.

Манолова поиска и прошка от хората, с които не е могла да се срещне през годината и на чиито проблеми не е могла да намери решение.

Военният министър не се притеснява за изборите, ако няма машинно гласуване

Най-важната задача е организацията на изборите и пресичане на купуването на гласове. Не бих бил притеснен, ако не осигурим машинно глас...

"Работим на пълни обороти, но той като не можем да помогнем на всички живеем непрекъснато с мисълта за несвършена работа, но през следващата година ще се опитаме да компенсираме това", поясни омбудсманът.

След последните проблеми в Закона за МВР във ведомството „има огромен проблем“, заяви Манолова и изтъкна, че в жалбите, които е получила, има „хиляди подписи“.

"По такъв начин са направени последните промени, че в МВР, реално, няма доволни", заяви тя. На част от служителите сериозно са накърнени пенсионните, трудовите, социалните и осигурителните права. Полицаите и пожарникарите пък „остават в същата ситуация“, вместо да получат по справедливо заплащане. Получават се огромни дисбаланси

"Лица със средно образование, които работят по Кодекса на труда, получават по-високи възнаграждения от полицаи, които са на улицата и от полицейски инспектори. Този проблем няма как да бъде решен само с подзаконови нормативни актове, с административни мерки и с обезщетение от страна на ръководството, но чест му прави, че чуха синдикалните организации, жалбоподателите и поеха ангажимент да направят работна група, в която, заедно със служителите в МВР, да търсят решение на проблема, доколкото това е възможно от едно служебно правителство", допълни тя.

Манолова се е ангажирала да подаде конституционна жалба срещу „двата особено несправедливи текста“ идната седмица. Тя изрази надежда конституционния съд да реагира бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Лорер: Никой не ни е питал за нищо в служебния кабинет, хора на ПП няма (ВИДЕО)

Борисов обяви ядосан, че вече не иска смяна на външния министър (ВИДЕО)

Пеевски: Утре може да няма президент (ВИДЕО)

Официално: Без заседания на парламента по време на предизборната кампания

Митов: Указът на президента за назначението ми е тест за него (ВИДЕО)

"Възраждане" ще внесат доклада за "Боташ" в прокуратурата

Главчев към Радев: Който осуети предложените министри, ще носи отговорност

ПП-ДБ искат извънредно заседание на парламента за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика