Манолова: Класифицирането на информацията за подслушванията е незаконно (ВИДЕО)

5136
Манолова: Класифицирането на информацията за подслушванията е незаконно (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Става дума за незаконно класифициране на информацията за подслушването, защото и самото подслушване е незаконно. От формална страна се потвърди това, което знаехме - че Специализираната прокуратура е поискала от Специализирания наказателен съд да бъдат подслушвани граждански активисти, включително от  платформата "Изправи се БГ", журналисти и опозиционери, с абсурдното обвинение за преврат, метеж, въоръжено въстание.

Това заяви Мая Манолова в пряко включване във Facebook страницата си.

Коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" е под въпрос

Ще продължи ли коалицията между Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева ще се обсъжда след края на 46-тото Народно събрание. ...

Според нея, Специализираната прокуратура е извършила огромно посегателство върху гражданските права. Повечето от подслушваните настоявали да се заведе дело в Страсбург, но за това били необходими доказателства. "Има такива, но те са класифицирани. Затова подаваме искане до Специализираната прокуратура по ЗДОИ по отношение на подслушваните 130 лица, за да получим документи за подслушването на граждански активисти. Ако не получим тази информация, ние ще обжалваме този отказ и ще заведем колективен иск в Европейския съд за правата на човека в Страсбург", посочи Манолова.

"Ако се установи, че липсва ефективна защита на българските граждани, ще заведем това дело. България вече е осъждана за незаконни подслушвания и за злоупотреба със СРС. Това няма да е първото такова дело, и в момента има такива висящи дела", добави Манолова. Според нея, по този начин никоя власт занапред няма да посмее да подслушва гражданите и опонентите си, без да има доказателства, че правят нещо незаконно.

Тя посочи пример с Никола Вапцаров от нейната гражданска платформа, който  просто е участвал в протестите. "Бях там и биех един тъпан, явно това много е уплашило Гешев и са ме обвинили като един от участниците в ОПГ. Това ме връща 79 години назад, когато поетът Никола Вапцаров, също от Гешев, е бил осъден на смърт по същите обвинения. Това е пълен абсурд", коментира Вапцаров.

По думите му това, което се случва в България, е достойно за държавите, завършващи на "стан", но не и за държава от ЕС в XXI век. "И основното, за което продължаваме да настояваме, е оставката на Иван Гешев като главен прокурор, защото оттам ще се развърже Гордиевият възел на корупцията в България", каза още той.

Мая Манолова: Няма завинаги изгорени мостове

46-о Народно събрание успя да приеме полезни и важни решения. Това заяви председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова пред БНТ във връзка ...

Манолова подчерта, че разрешението за подслушване е дадено, без да има доказателства за престъпна дейност. Според нея са унищожавани документи за незаконното използване на СРС срещу хора, които са искали оставката на Борисов.

На въпрос за формата, в който ще се яви "Изправи се БГ" ще се яви на изборите, тя отговори, че имат подкрепата на избирателите и в понеделник или вторник ще решат в какъв формат ще се явят.

Още: Хаджигенов нито потвърди, нито отрече достоверността на списък с имена на протестиращи, за които се твърди, че са подслушвани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика