Манолова на среща със служебния земеделски министър, иска разследване на корупцията и политическия чадър в сектора (ВИДЕО)

4503
Манолова на среща със служебния земеделски министър, иска разследване на корупцията и политическия чадър в сектора (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова беше приета на среща в земеделското министерство от служебния министър проф. Христо Бозуков. Тя поиска разследване на разкритията в парламентарната Комисия по ревизия направени от бизнесмените Светослав Илчовски, Павел Стоименов, като и собственика на фирма " Градус" Иван Ангелов.

Едно от исканията е проверка дали Бойко Борисов е съдействал на собственика на фирма "Градус" при износ на яйца през Турция. Ангелов и Борисов се чували веднъж на 15-20 дни. Търсил го за съдействие по "ветеринарни въпроси" и за износ за Ирак през Турция, когато имал проблеми, разкри той в парламента. Ангелов отказа да отговори на въпроса как се е запознал с Борисов и в какво се изразява подкрепата на премиера към бизнеса му. "Този въпрос го задайте на Борисов", каза той. Депутати от комисията на Манолова заявиха, че това е сериозна улика, че Борисов упражнява търговия с влияние.

Илчовски твърди, че е бил подлаган систематично на натиск, като последно през 2020 г. са му поискали половината от бизнеса. Бил е принуден да продава зърно на силно занижени цени на бизнесмена от Стара Загора, да закопава норки в собствен имот, да участва в схема за фиктивно завишаване на оборот на фирма, която ще излиза на борсата. Пенсионни фондове били задължени да купуват акции с изкуствено завишена стойност на фирмата.

Мая Манолова очаква от служебните министри продължение на ревизията

„Изправи се! Мутри вън!“ ще даде оценка на служебния кабинет, след като види каква е степента на ангажираност на министрите...

Той заяви още, че Иван Ангелов контролирал земеделското министерство и агенцията по храните, която се ползвала като бухалка. Бизнесменът от Стара Загора участвал и в картел със слънчоглед, като продукцията се изкупувала на ниски цени и се препродавала в Турция.

По всички тези въпроси Манолова поиска проверка от министъра, който потвърди, че проверка ще има.

Заедно с Манолова на среща присъства и природозащитничката Петя Алтимирска, като целта на присъствието и беше фермата за норки, чието затваряне поискаха демонстранти по-рано днес.

В отворено писмо те настояват за бързи действия, тъй като съществуването на фермата нанася щети както на животните, така и на местното население. Основен аргумент за закриването ѝ според организаторите на протеста е рискът от разпространение на COVID-19.

Бизнесмен със стряскащи разкрития пред Комисията по ревизия - за земеделски картел, рекет и запалени офиси (ВИДЕО)

Втори бизнесмен от земеделския сектор иска да бъде изслушан в комисията по ревизия в НС. Павел Стоименов се представи като най-големия ...

Протестът е организиран от сдружение КАЖИ и бе предвождан от Мая Манолова. За фермата разказа в нейната комисия по ревизията на управлението на Борисов именно Петя Алтимирска от КАЖИ.

Фермата е разположена край Стара Загора в землището на близкото село Маджерито. Тя е с капацитет до 400 хиляди екземпляра от дребния хищник, ценен заради кожата му. Инвеститор е „Фармпро“ ЕООД със собственик Ангел Иванов Ангелов. Фирмата е с търговска дейност, а адресът ѝ е при птицекланица „Градус“.

Алтимирска внесе в комисията сигнал за нарушенията и проблемите около фермата, както и факти, които сочат към покровителстване на фермата от държавните органи.

Протестиращи обясниха, че сигнализират за тази ферма от пет години. По думите им над 128 000 животни са наблъскани в тесни клетки, а това още повече улеснява разпространението на коронавирусната инфекция и създаването на мутации, които могат да застрашат живота на населението.

От сдружение КАЖИ съобщиха, че от началото на пандемията са закрити над 1500 ферми за норки в световен мащаб, в 400 са били открити заразени животни. Над 15 млн. животни са убити, за да се спре евентуалното разпространение на вируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com