Марешки моли Бога и Тръмп да бъде спряна сделката за изтребителите

2706
Марешки моли Бога и Тръмп да бъде спряна сделката за изтребителите
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"С последна молба към последните инстанции - Господ на небето; г-н Тръмп на Земята" - така лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки призова с отворено писмо американския президент Доналд Тръмп да спре сделката за изтребителите F-16.

В кулоарите на парламента, непосредствено след като Народното събрание ратифицира договора, той прочете пред представители на медиите писмото, преди да го изпрати. В него лидерът на "Воля" обяснява на американския президент, че финансовото състояние на страната не позволява такъв разход.

Председателят на комисията по отбрана обясни, че за F-16 ще купуваме ракети като имаме нужда

Самолетът е изключителен, има страшно много нови технологии от пето поколение. Конгресът ни даде ключа от магазина и можем да си купим ...

"Опитахме какво ли не, за да предотвратим това безумие. Остана единствено да се молим на Господ на небето и на Вас на Земята да спрете тази грабителска сделка", заявява Марешки на Тръмп и настойчиво го призовава: "Не притискайте България да се хвърли във финансова пропаст, не обричайте на мизерия един достоен европейски народ с хилядолетна история и култура. Ще допуснете ли това да тежи на вашата съвест..."

Марешки е категоричен, че покупката на американски изтребители ще доведе до сериозно финансово сътресение в най-бедната държава в ЕС и че разходът е непосилен за страната ни в момента. Цитирайки данни за ниските заплати и пенсии у нас, Марешки изразява надежда, че ще предизвика разбиране и съчувствие у американския президент.

"Ще се съгласите с мен, че ако една сделка е коректна, то би следвало и двете страни да печелят. В случая, за жалост, не е така. Моята страна губи и то много! Вероятно не са Ви казали, но в момента в България минималната месечна работна заплата е 320 долара, средната – около 600 долара. Средната пенсия е 224 долара. Повече от 2 милиона пенсионери живеят на границата на бедността и са обречени на мизерия и смърт, ако нямат близки да им помагат. Всеки ден родители на болни деца излизат с призиви за дарения, защото не могат да си позволят лечение. Същото правят болници, старчески домове и други социални заведения.... раждаемостта драстично спадна - младите семейства не могат нормално да отглеждат децата си, заради финансови затруднения. Според прогнозите, до 2050 година България ще бъде демографска пустиня, ако не се вземат спешни мерки. Картелите допълнително бъркат дълбоко в джобовете на хората. На всички тези и на много други подобни проблеми институциите отговарят – държавата няма пари, за да се справи", пише в писмото на Марешки до Белия дом.

Лидерът на "Воля" изтъква проучване на общественото мнение, според което повече от 90% от българите искат милиардите за самолети да бъдат дадени за подобряване на здравеопазването, образователната система, за политики за майките и децата, за пенсионерите, за икономическо развитие и справяне с ширещата се навсякъде битова престъпност и покани американския президент да дойде в България и в разговори на живо с хората да се увери.

Най-удачният момент за България да плати F-16, без да влезе в преразход?

2 млрд. лева за F-16 е сериозно фискално усилие, но добрата новина е, че можем да си го позволим, без да нарушаваме законодателството с...

"България е била винаги лоялен партньор в НАТО и е предоставила безплатно своя територия за американски военни бази", припомня в писмото си Марешки, както и, че "неведнъж България е подкрепяла външната политика на САЩ, дори с риск да се превърне в мишена на зложелатели". 

"Защо една толкова силна и просперираща държава като САЩ притиска българските политици да похарчат такава огромна сума за въоръжение, вместо да я инвестират в повишаване на жизнения стандарт на народа си", пита американския президент Марешки. "Защо САЩ не направят жест към България като лоялен партньор в НАТО и не предоставите безвъзмездно такава техника, щом за САЩ е толкова важно България да я притежава и защо не предислоцират своя ескадрила в базите си у нас", пита още в писмото си Марешки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика