Мария Габриел: Замразяваме преговорите с "Продължаваме промяната", уведомих Денков (ВИДЕО)

18019
Мария Габриел: Замразяваме преговорите с "Продължаваме промяната", уведомих Денков (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

„Дълго мълчах, слушах много. Водих се от разума и единственото на държавата. Уведомих Николай Денков. Замразяваме преговорите, всичко си има граница. Демокрация не може да се гради върху лъжа“. Това заяви Мария Габриел от ГЕРБ-СДС на брифинг, след като народният представител Радостин Василев разпространи запис от заседание на „Продължаваме промяната“.

Става дума за начин на управление, който е в разрез със всички европейски практики. Неприемливо е навън да се говори едно, а след това друго, посочи още Габриел. Тя добави, че България не е параван, а суверенна държава.

"Задавам си въпроси това ли е виждането как се правят избори", добави тя по повод записите, разпространени от Радостин Василев. Габриел се обяви за експертно правителство, което, според нея, би срещнало най-голяма подкрепа. Но поиска да има гаранции за такова.

"Да тръгнем от ала-бала с президента", каза зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев, като посочи, че от партията са направили всякакви компромиси. Съгласили се правителството да се прави с мандата на вторите, да има техни кадри. "Едно е компромис, друго е войнстващ болшевизъм", посочи Дончев и каза, че който щял да прави кабинет, с кръв се заканил, че ще прави чистки. 

"След като победихме два пъти поред на изборите, и поотделно, и заедно, и с машини, и без машини, след преговорите, поехме ангажимент да се върне машинното гласуване", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира, че под "ала-бала" е разбрал далавера с машинния вот и поиска да се купят машини като тези в САЩ. "Приемаме, че там е най-голямата демокрация", аргументира се лидерът на ГЕРБ. "Гласуваш си на бюлетина, слагаш я на четеца, вечерта в 21,30 часа имаме резултати", уточни Борисов.

"Нито веднъж не е бил поставян въпроса за моя имунитет. Това е абсолютна лъжа", каза Борисов по повод твърденията в записа, че лидерът на ГЕРБ го е страх да остане без защита от наказателно преследване. Той напомни, че е нямал такъв 2 години. 

"Това е "Уотъргейт". Да записваш централата на една политическа партия е най-тежкото нарушение. Само че се оказа, че това не е така", продължи Борисов и добави, че планът бил да се махнат стотици кадри на службите. Даде пример с "Гранична полиция", в която ако няма хора, не е виновен нейният ръководител. "Но ти да идваш и да кажеш, че ще смениш 500 директори на училищата. Да кажеш, че ще махнеш цялата администрация, ще сложиш там партийни лидери", каза още Борисов.

"Въпросът не е какво си говорят, сигурно и нашите така си говорят. Въпросът е как мислят тези хора - да махнат хората", продължи Борисов. "За 2 години, откакто ГЕРБ не е на власт, нямаме хора никъде. Колко правителства ни чегъртаха за това време?", попита той, като изрази възмущение, че от ПП са искали да правят местния вот с техен вътрешен министър. 

"Хубава, лоша, такава е", каза Борисов за държавната администрация и попита откъде ще бъдат намерени нови хора за нея. Заяви, че лично е настоявал Асен Василев да е финансов министър в кабинета, защото в противен случай щял да каже, че ако той е бил на поста, дефицитът щял да е под 3%. "В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали. Само че се оказа друго", продължи лидерът на ГЕРБ.

"ГЕРБ-СДС затова е първа политическа сила. Защото ние гарантираме на всеки работещ човек, без значение дали е в службите, в училищата... ние няма да допуснем да го преследват, да го арестуват", заяви още Борисов.

"Бил съм главен секретар и 3 пъти премиер. Няма случай да дойде чужденец, евреин и да каже "за тая служба искам Иван Иванов", посочи още Борисов по повод твърденията във записите, че новите шефове в службите са съгласувани с "посолството". "Такава практика няма", категоричен бе Борисов, като уточни, че така се прави услуга на "Възраждане". Той поясни, че на разговорите от "Продължаваме промяната" са се държали съвсем различно на преговорите. Стресна ни начина, по който смятат да управляват държавата, каза Борисов.

"Как си обяснявате защо "Да, България", които са били с ПП не искат да дадат министри в кабинета? За да могат после да се отрекат и да кажат "Не, не, ние не сме били с тях", каза още Борисов.

Пресконференцията дойде след като изпълнителната комисия на ГЕРБ завърши заседанието, на което трябваше да изслуша Мария Габриел и да реши ще има ли кабинет "Денков - Габриел" и при какви условия. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика