Мартин Димитров: Пенсионерите в администрацията са тиктакаща бомба

13327
Мартин Димитров: Пенсионерите в администрацията са тиктакаща бомба
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров разкри информация за това колко хора в пенсионна възраст са наети в администрацията. От въпросите му, изпратени до всички министерства и отговорите, които получава, става ясно, че държавната администрация буквално е задръстена от пенсионери. Свързахме се с него, за да разберем откъде, според него идва проблемът и какво е решението.

- Господин Димитров, как решихте да се захванете с темата за хората в пенсионна възраст в администрацията? Както се оказа - тя е доста проблематична?

Когато правителството обяви, че ще прави административна реформа, веднага се сетих, че въпросът с работещите пенсионери не може да бъде оставен настрана и е редно, мислейки за това как администрацията да бъде по-добре и по-ефективна, да изясним какви хора работят там. Това да бъде една от отправните точки за истинско реформиране.

- Как се е стигнало до тази ситуация, при положение, че още в първото си правителство ГЕРБ обещаваше, че ще изгради малка и ефективна администрация?

Очевидно не е имало целенасочена политика на държавата за подмладяване. От тези данни, които виждате - около 5 200 работещи пенсионери в Министерство на отбраната, 1 100 в МВР, около 1 200 в Министерство на транспорта, става ясно, че е необходимо подмладяване.

Аз искам да направя уговорката, че не казвам, че всички работещи пенсионери трябва да бъдат сменени. Ако има хора, чиито качества не могат да бъдат заменени с млади служители - това го приемам. Но това трябва да е изключение, те не трябва да бъдат хиляди. Ако питате мен - не трябва да бъдат и стотици. Исках да поставя тази тема сега, за да не се окаже, че административната реформа е била заметена.

- Вие вече цитирахте изнесените от министерствата данни за това колко хора в пенсионна възраст работят там. Какви проблеми създава това на въпросните ведомства? Всички тези хора ли получават едновременно пенсии и заплати?

И добавки към пенсиите. Вижте, получава се “запушване” на това да бъдат привлечени млади хора. Аз като поставям тези въпроси често ми казват: “Ама недейте така, господин Димитров, то няма млади кандидати, затова е такова положението”. Аз не съм сигурен, че ситуацията е точно такава. За мен в рамките на тази административна реформа трябва да се случат няколко неща. Първо, да се поканят млади хора за много позиции и то млади хора, които владеят езици, имат необходимата компютърна грамотност, съответното образование и т.н. И такава покана трябва да се направи публично, да се проведат конкурси и да бъдат привлечени такива служители. Подмладяването е задължително, компетентността - също.

Не трябва, обаче, тази реформа да се прави чисто процентно: “Ще вземем да махнем такъв процент хора, защото така решихме”. Трябва да бъде функционално - да се преценява има ли нужда от дадена агенция, например, има ли дублиране на функции между две различни ведомства, за да бъдат обединени в едно и т.н. Тоест, не да се гледа чисто математически да махнем някакви хора, а да се прецени как да се направи подмладяването, как да се премахнат двойните функции, как да се направят атрактивни условия, така че да привличаме компетентни кандидати. В администрацията ни трябват компетентни хора, които идват с езици, знания и т.н.

- И все пак, ако се окаже, че няма млади хора, които искат да работят в администрацията и досегашното оправдание се затвърди?

Аз мисля, че това не е така, особено, ако се предлагат добри условия, защото администрацията предлага различни области на работа, в сравнение с частния сектор. Особено предвид глобалната пандемия и трудностите, които изпитва частният сектор, според мен ще има интерес. Много частни фирми имат затруднения, които с общи усилия се надявам да бъдат преодолени, но в точно в такъв етап ще има интерес към държавната администрация.

Администрацията е пълна с пенсионери, 5200 са само в Министерството на отбраната

Държавната администрация е пълна с хора в пенсионна възраст. Това става ясно от писмени отговори на министри от кабинета "Петков" на въ...

- Решението, което правителството обеща, се препокрива с вашето - освобождаване на тези хора и наемане на млади специалисти. Но при този вариант служителите ще получат огромни обезщетения. Имате ли разчет колко ще струва на държавата, ако всички в работещи в пенсионна възраст бъдат освободени?

Само ще кажа, че ще бъде по-скъпо да не се направи реформата, защото обезщетението така или иначе трябва да бъде платено в даден момент. Ако ние започнем това подмладяване, това значи, че ще имаме хора, които имат една сериозна перспектива да работят за години напред. Иначе какво се получава - работят хора в пенсионна възраст, които е въпрос на време да бъдат освободени. В един момент, изведнъж, ако не се подготвим, администрацията ще бъде зверски оголена. Тоест, ако не бъде направена реформа, ако не се вземат мерки, администрацията ще остане без кадри, това е като тиктакаща бомба. По-добре е да се види проблемът, да се започне подмладяването стъпка по стъпка, защото то не може да стане изведнъж, но този процес трябва да започне.

- Както вие казахте, става въпрос за много хора. Наскоро ми попадна добро заглавие по темата, което гласеше “Никой не е спечелил война срещу администрацията”. Вие очаквате ли да има отпор на реформата, която вече стартира?

Не го възприемайте като война. Приемете го като начин след една такава реформа условията за работа в администрацията да бъдат по-добри, да се отворят вратите за много млади хора да намерят работно място и тези администрации да станат дигитални и да предлагат електронни услуги на гражданите. В никакъв случай не е война, а необходима промяна, защото светът се е променил и тези администрации трябва да се променят с него. Услугите, които масово трябва да се предлагат на гражданите, трябва да бъдат електронни, което налага и в тези администрации да работят хора, чиято компютърна грамотност и комуникация да са на много добро ниво. Тази промяна няма да стане лесно, признавам, но накрая всички ще бъдат доволни.

Автор: Ивайло Анев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика